SUBWAY ART IN STOCKHOLM


Το μετρό της Στοκχόλμης - Tunnelbana στα σουηδικά, είναι πραγματικά ένα μουσείο αφιερωμένο στην τέχνη. Η πρώτη γραμμή άνοιξε το 1950. Καλλιτέχνες άρχισαν το 1957 να δίνουν χρώμα στους υπόγειους σταθμούς του μετρό και σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση να μην διαθέσεις χρόνο για να επισκεφτείς, έστω και τους πιο σημαντικούς σταθμούς για να δεις τη ζωγραφική στα ανάγλυφα βράχια του, υπέροχα φωτισμένα σημεία, κολόνες, αγάλματα κ.α.


Αυτή την στιγμή λειτουργούν 100 σταθμοί στην πόλη και οι 90 είναι διακοσμημένοι από 150 καλλιτέχνες. Είμαι σίγουρη ότι, κανείς περαστικός από την πόλη δεν προλαβαίνει να κάνει ένα πέρασμα από όλους.

Έτσι και η δική μας περιήγηση περιορίστηκε σε 3 σπουδαίους κατά την γνώμη μου σταθμούς που πρέπει να δει κάθε επισκέπτης και θα σας συστήσω να αποφυγετε τις ώρες αιχμής, να τους επισκεφτείτε καλύτερα το βράδυ αφού κλείσουν τα καταστήματα και τα γραφεία για να μην υπάρχει συνωστισμός για να τους θαυμάσετε με την ησυχία σας και να τους φωτογραφήσετε.

Επισκεφτήκαμε λοιπόν τους σταθμούς Τ-Centralen, Kungstragarden, Solna Centrum, ακολουθήσαμε την blue line και για τους τρεις σταθμούς, χρησιμοποιήσαμε την 24ωρη κάρτα ημερησίων διαδρομών και έτσι δεν χρειάστηκαν επιπλέον εισιτήρια (δείτε περισσότερα για την Στοκχόλμη εδώ ). 





Τ-CENTRALEN, είναι ο κεντρικός σταθμός της Στοκχόλμης και εδώ συναντιούνται οι 3 γραμμές η μπλε, η κόκκινη και η πράσινη. Εμείς περιηγηθήκαμε όπως σας προείπα με την blue line, βρεθήκαμε σε βάθος τουλάχιστον 30 μέτρα βαθιά στην γη για να δούμε την εντυπωσιακή πλατφόρμα του Τ-CENTRALEN που εξυπηρετεί τις γραμμές 10 και 11. Ο σταθμός άνοιξε στις 31 Αυγούστου 1975.

Εδώ πρέπει να πω ότι οι αίθουσες του μετρό θυμίζουν σκαμμένες σπηλιές, αφού όταν έσκαψαν το έδαφος, δεν ίσιωσαν ούτε σοβάντιζαν τους τοίχους και τις καμάρες που χωρίζουν τις αίθουσες, ίσιωσαν μόνο τα πατώματα και στην συνέχεια όλες οι σκαμμένες επιφάνειες βάφτηκαν και ζωγραφίστηκαν.





Εδώ κυριαρχεί ένα υπέροχο  μπλε και άσπρο χρώμα, με κλαδιά και φύλλα και άλλα γεωμετρικά σχέδια και σχήματα που εντυπωσιάζουν σε τοίχους και οροφές. Ο σταθμός σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Per Olof Ultvedt.




Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης του κόσμου, το μετρό της Στοκχόλμης και στον σταθμό Kungsträdgården που είναι και ο τερματικός σταθμός της μπλε γραμμής. 






 Άνοιξε στις 30 Οκτωβρίου 1977 και εμείς βρεθήκαμε 34 μέτρα κάτω από την γη για να τον δούμε. Εντυπωσιακός και αυτός ο σταθμός και τελείως διαφορετικός από τον προηγουμενο, κυριαρχεί το πρασινο χρώμα με πινελιές του κόκκινου και του άσπρου ενώ εντυπωσιακά είναι τα σχέδια στις οροφές σχεδιασμένα από τον Ulrik Samuelson το 1977, καθώς και τα  αγάλματα, οι κολόνες και τα κολονάκια στα οποία πλέκονται κατά ένα περίεργο τρόπο επάνω τους πράσινα φυλλώματα και μάλιστα σε τέτοιο βάθος και χωρίς ήλιο, ιδέα του καλλιτέχνη για να  αντικατοπτρίσουν το κοντινό πάρκο Kungsträdgården





Τα αγάλματα, οι κολώνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα που είναι εκτεθειμένα σ αυτόν τον σταθμό, ανήκουν στο παλάτι Makalös που είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Μα πόσες πληροφορίες σας δίνω κάθε φορά!!!


Ο πιο εντυπωσιακός  για μένα, είναι ο σταθμός  Solna Centrum

Μια σπηλιά μαύρη στην βάση της και κόκκινη πιο ψηλά και στις οροφές ,  έμοιαζε σαν ηφαίστειο με πυρακτωμένη λάβα, την στιγμή της έκρηξης στα δικά μου μάτια κοιτώντας τριγύρω. Κοιτάζοντας την σκάλα ο σταθμός μοιάζει με ένα στόμα που τα καταπίνει όλα!!



 Γύρω στους τείχους, σε μήκος περίπου 1 χλμ ζωγραφισμένο ένα δάσος σε κόκκινο και πρασινο. 






Καλλιτέχνες οι Anders Aberg και Karl-Olov Bjork, που τους ανατέθηκε το 1975 να διακοσμήσουν τον σταθμό. Εδώ οι καλλιτέχνες έδωσαν ένα δυνατό μήνυμα για την αποψίλωση των δασών και των αγροτικών περιοχών και την καταστροφή του περιβάλλοντος. 




Φυσικά υπάρχουν και άλλοι ενδιαφέροντες σταθμοί που εύχομαι να  ανακαλύψουμε στο επόμενο ταξίδι μας στην Σουηδία.





TRIPS AND DREAMS

2 σχόλια: