ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Το οινοποιείο "Κτήμα Ζαφειράκη" βρίσκεται μόλις 19 χλμ από την Λάρισα και δίπλα στον Τύρναβο στην περιοχή "Παλαιόμυλος". 


Η οικογένεια Ζαφειράκη ασχολείται με την καλλιέργεια αμπελιών και την οινοποίηση εδώ και 100 χρόνια. Στην είσοδο του οινοποιείου μας υποδέχτηκε ο Χρήστος Ζαφειράκης, ο όποιος αφού τέλειωσε τις σπουδές του στην οινολογία στην Αθήνα, έφυγε το 2003 για μεταπτυχιακό στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μιλάνο, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις και τις τεχνικές του. Τελειώνοντας τις σπουδές, συνεχίζει τις επισκέψεις του σε πολλά οινοποιία στην περιοχή της Τοσκάνης και το 2005 όταν επιστρέφει πια στην Ελλάδα συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας. Σε συνεργασία μαζί τους καταφέρνει να την μεταφέρει σ άλλο επίπεδο και το 2012 ιδρύεται το Οινοποιείο Ζαφειράκη. Σήμερα η επιχείρηση απασχολεί 6 άτομα, πρόκειται για μια μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη οικογενειακή επιχείρηση που κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να αναπτυχθεί εν μέσω κρίσης.



Η επιχείρηση διατηρεί εγκαταστάσεις παραγωγής και ιδιωτικό αμπελώνα, το έδαφος του χαρακτηρίζεται ως πηλώδες, με πολλά στοιχεία τσακμακόπετρας που χαρίζει στα κρασιά μια ιδιαίτερη υφάλμυρη γεύση που τα καθιστά ιδιαίτερα. Πολύ σημαντικό ρόλο στη ποιότητα των οίνων παίζει η βιολογική καλλιέργεια των αμπελώνων καθώς και η πολύ χαμηλή στρεμματική απόδοση την αμπελιών (550-600kg), ώστε να δημιουργείται ένα ιδανικό αποτέλεσμα στην παραγωγή των κρασιών.



Ο Χρήστος Ζαφειράκης, μας υποδέχτηκε εγκάρδια και αφού μας άνοιξε την μεγάλη ξύλινη πόρτα του οινοποιείου βρεθήκαμε στην αίθουσα με τα τεράστια βαρέλια και τους πήλινους αμφορείς με το κρασί, μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου και μας εξήγησε απλά και κατανοητά όλη την διαδικασία οινοποίησης από το πρώτο στάδιο, μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας.





Στους ιδιόκτητους αμπελώνες καλλιεργούνται ποικίλες σταφυλιών για κρασιά Syrah, Merlot, Sangiovese, Chardonnay, Μαλαγουζιά ενώ από το 2008 έγιναν προσπάθειες για αναβίωση της τοπικής ποικιλίας «Λιμνιώνα», η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008 από το οινοποιείο. 



Στο υπόγειο του οινοποιείου, μας έδειξε με καμάρι το καινούργιο προϊόν της επιχείρησης, το οποίο θα κυκλοφορήσει το 2020. Ένας συνδυασμός της ποικιλίας Λιμνιώνα και ασύρτικου, έδωσε ένα ροζ sparkling wine ενώ μας αποκάλυψε και το όνομα με το οποίο θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Μάρτιο του 2020, Prologue το όνομα του.Η επιχείρηση διαθέτει τα προϊόντα της στην εγχώρια αγορά αλλά πολλές χώρες του εξωτερικού Ευρώπη, Η.Π.Α, Ρωσία, Παναμά και αλλού.



Σειρά είχε η οινογνωσία, οδηγηθήκαμε στον επάνω όροφο του οινοποιείου, σε μια τεράστια αίθουσα με μεγάλα παράθυρα από όπου μπορείς να έχεις θέα στους αμπελώνες που αυτή την εποχή μας εντυπωσίασαν με τα χρυσοκίτρινα φθινοπωρινά χρώματα τους, που  περιέβαλαν το οινοποιείο και έφταναν μέχρι τις παρυφές του όρους Μελούνα. Υπέροχος χώρος, λιτά διακοσμημένος. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η βιβλιοθήκη η όποια διαθέτει αρκετά βιβλία σχετικά με την αμπελουργία και την ιστορία του κρασιού αλλά και πολλά λογοτεχνικά βιβλία και όπως μου αποκάλυψε ο Χρήστος, σκοπός του είναι να γεμίσουν τα ράφια με βιβλία ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής να τα δανείζονται και να τα διαβάζουν.



Καθίσαμε λοιπόν στο άψογα στρωμένο τραπέζι και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε 6 διαφορετικά και εξαιρετικά κρασιά "Κτήμα Ζαφειράκη"




Λευκά,ροζέ και κόκκινα.
Λευκό μαλαγουζιά, ροζέ λιμνιώνα, Chardonnay Πρόποδες, λευκό μαλαγουζιά Natura, κόκκινο Λιμνιώνα New age, κόκκινο λιμνιώνα 2017 και κόκκινο terracota λιμνιώνα.




Ως λάτρης του καλού κόκκινου κρασιού, λάτρεψα το κόκκινο λιμνιώνας 2017 και το συνόδευσα με τα υπέροχα εδέσματα με προϊόντα και γεύσεις της περιοχής, που ακολούθησαν.



Η επίσκεψη στο "Κτήμα Ζαφειράκη" έγινε στα πλαίσια του fam+press trip, από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2019 και διοργανώθηκε από την Alpha Marketing Greece, στην Λάρισα και την περιοχή της Ελασσόνας, στο οποίο συμμετείχαν  δημοσιογράφοι, bloggers και τουριστικοί πράκτορες .

info zafeirakischristos@gmail.com
Zafeirakis Winery, Palaiomylos - Tyrnavos, PC :40100, Greece
τηλ.0030 2492025280

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου