NEPALI STORIES-PASHUPATINATH TEMPLE - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Το PASHUPATINATH κτίστηκε τον 17 αιώνα, είναι ένα συγκρότημα ναών και ιερός χώρος, για τους Ινδουιστές-Hidou όλου του κόσμου. Βρίσκεται στο Νεπάλ και απέχει μόλις 5 χλμ από το κέντρο της πρωτεύουσας Κατμαντού και διαρρέεται από τον ποταμό Bagmati. Είναι ο δεύτερος και πιο γνωστός ιερός χώρος για την καύση νεκρών, μετά από το πιο γνωστό σ όλους μας Βαράνασι της Ινδίας, που διαρρέεται από τον ιερό ποταμό Γάγγη.



Το PASHUPATINATH είναι αφιερωμένο στον Σίβα, τον θεό καταστροφέα, τον θεό που καταστρέφει τις μορφές για να τις κάνει να αναγεννηθούν και είναι o προστάτης του Νεπάλ.
Κάθε χρόνο καταφτάνουν μέχρι εδώ εκατομμύρια ηλικιωμένοι Ινδουιστές από το Νεπάλ και την Ινδία, για να περάσουν τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους και αφού πεθάνουν, αναλαμβάνουν  οι συγγενείς να ακολουθήσουν την τελετουργία που απαιτείται, με αρχηγό τον πρωτότοκο γιο της οικογένειας (εφόσον υπάρχει) και τους ιερείς του ναού και αφού αποτεφρωθούν στις όχθες του ποταμού Bagmati ρίχνουν τις στάχτες τους στο ποτάμι, το οποίο συναντάει αργότερα τον ιερό ποταμό Γάγγη. 



Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι όσοι πεθαίνουν στον ναό ανανεώνονται σαν άνθρωποι.
 Στις όχθες του ποταμιού, ακριβώς απέναντι από τους χώρους καύσης  υπάρχουν  αστρολόγοι και χειρομάντεις που μπορούν να σου αποκαλύψουν τα μελλούμενα, ακόμη και την ημερομηνία θανάτου σου.

Η εμπειρία μου εδώ, όπως και μερικά χρόνια πριν στο Βαράνασι της Ινδίας με έφερε πιο κοντά σε ομοιότητες και διάφορες των θρησκειών μας. Με έφερε πιο κοντά στην ιδέα του θανάτου και πως αντιμετωπίζεται από τους συγγενείς τόσο σαν γεγονός όσο και στα τελετουργικά τους . Εικόνες συγκλονιστικές, εικόνες ανεξίτηλες, εικόνες που τα μάτια δεν χορταίνουν να βλέπουν σε σημείο που η φωτογραφική μηχανή παίρνει φωτιά ή την αφήνεις κάτω και απλά ρουφάς την στιγμή.




Μην με ρωτήσετε αν αιωρείται στην ατμόσφαιρα η  μυρωδιά της ανθρώπινης σάρκας, θα σας πω κατηγορηματικά όχι, οι συγγενείς έχουν φροντίσει να αλείψουν τον δικό τους άνθρωπο με αρωματικά έλαια, πολυτελή πορτοκαλί υφάσματα εμποτισμένα με έλαια και πολλά λουλούδια , τον έχουν τοποθετήσει σε μια ξύλινη σχεδία και αφού ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας μαζί με τους βοηθούς του, τον κατεβάσουν από τα ghats, τον έχουν εξαγνίσει στα ιερά νερά του ποταμού Bagmati, μαζί με τον ιερέα που ψέλνει συνεχώς, στην συνέχεια τον μεταφέρουν στο σημείο καύσης (burning ghats),που ήδη έχει προετοιμαστεί με σωρούς από ξύλα και αφού τοποθετηθεί το σώμα επάνω και καλυφθεί με τα υπόλοιπα ξύλα, ο γιος αναλαμβάνει να ανάψει με μια δάδα την πυρά. Γρήγορα η φωτιά και οι καπνοί γεμίζουν τον χώρο και αρχίζει η αποτέφρωση μέχρι να μείνει η στάχτη για να την σκορπίσουν στα ιερά νερά του ποταμού.



Οι συγγενείς στέκονται πιο πίσω και φυσικά είναι ψύχραιμοι και δεν κλαίνε, αντιμετωπίζουν τον θάνατο και το τελετουργικό σαν κάτι συνηθισμένο αφού η φιλοσοφία τους είναι τελείως διαφορετική από την δική μας. Παλαιότερα κατά την τελετή καύσης του άνδρα, έπεφτε υποχρεωτικά στην φωτιά και η σύζυγος του σαν ένδειξη αφοσίωσης, γνωστή τελετή ως σάτι  (αυτοκτονία χήρας μετά τον θάνατο του συζύγου).
 Ευτυχώς αυτό με νόμο καταργήθηκε και έτσι η χήρα μπορεί να συνεχίσει την ζωή της.

Σαν τουρίστες θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το τελετουργικό και την καύση των νεκρών κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Bagmati αφού όλα γίνονται υπαίθρια και σε κοινή θέα.



Γύρω από το σύμπλεγμα των ναών υπάρχουν ελεύθερες πολλές μαϊμούδες που δεν είναι τελείως ακίνδυνες για τους ανθρώπους αφού δεν χάνουν ευκαιρία να κλέβουν από τους αμέριμνους πιστούς και τουρίστες μπουκάλια με νερό και τρόφιμα από ανοιχτές τσάντες άλλα και από τα χέρια με αστραπιαίες κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνες.



Απέναντι από τα burning ghats θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τους ιερείς sadhus με τις κίτρινες και πορτοκαλί φορεσιές, τα μεγάλα γένια και τα ανάκατα μαλλιά και τα πρόσωπα και το σώμα βαμμένα με την σκόνη που προέρχεται από την αποτέφρωση των νεκρών. Πολλά και τρομερά λέγονται για αυτούς τους ιερείς οι οποίοι ζουν σαν ασκητές σε τρύπες των ναών και σε σημεία αποτέφρωσης, προκαλούν φόβο αλλά θεωρούνται και καλοί θεραπευτές σε πολλά προβλήματα υγείας.
Προσωπικά τους πλησίασα για να με "ευλογήσουν", βάζοντας μια κόκκινη τίκα στο μέτωπο, βασικά για να βγω μια φωτογραφία μαζί τους, όπως κάνουν και οι περισσότεροι τουρίστες έναντι αμοιβής φυσικά, μην διανοηθείτε να φύγετε από κοντά τους χωρίς να τους δώστε κάτι γιατί ποιος ξέρει ... μπορεί να σας καταραστούν.



Το συγκρότημα ναών PASHUPATINATH ανήκει στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979. Μπορείτε να περιηγηθείτε στο μεγαλύτερο κομμάτι των ναών, να φωτογραφίσετε ελεύθερα τους χώρους και τα δρώμενα και αν είσαστε τυχεροί να παρευρεθείτε και να παρακολουθήσετε κάποιο φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα.



Όμως δεν μπορείτε να εισέλθετε στον κυρίως Ινδουιστικό ναό, μια δυόροφη παγόδα κατασκευασμένη από χαλκό και καλυμμένη από χρυσό, τον ναό PASHUPATINATH NANDIR, αφιερωμένο στο θεό Shiva, ούτε καν στην εσωτερική αυλή του δεν μπορείτε να μπείτε, όσο και να παρακαλέσετε τον φύλακα - αστυνόμο στη πύλη εισόδου. Μια κλεφτή ματιά την ώρα των διαπραγματεύσεων, είναι αρκετή για να δείτε ότι προλάβετε ενώ πλήθη Ινδουιστών έρχονται μέχρι εδώ καθημερινά για να προσκυνήσουν. Αυτός ο πλούσια διακοσμημένος ιερός ναός με ξύλινα γλυπτά πιστεύεται ότι κάνει τις επιθυμίες πραγματικότητα. Μια από τις πιο εκπληκτικές διακοσμήσεις του ναού είναι το τεράστιο χρυσό άγαλμα του ταντού Νάντι - Σίβα.

Οι περιηγήσεις μας στο Nepal συνεχίζονται ......




TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου