ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Η Πιερία είναι μια από τις όμορφες περιοχές της Ελλάδας και οροθετείται από τον τον Όλυμπο, τα Πιέρια Όρη και το Αιγαίο Πέλαγος.
Είναι ένα μέρος που προσελκύει πλήθος τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως από τα Βαλκάνια λόγω της εύκολης πρόσβασης σ΄ αυτήν από τους νέους οδικούς άξονες. Πρωτεύουσα της Πιερίας η Κατερίνη, η οποία απέχει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης 85,7 χλμ, ενώ έχει καθημερινή σύνδεση με πολλές πόλεις της Ελλάδας με λεωφορεία και τρένα.
Η Πιερία είναι μια τουριστική περιοχή για όσους αναζητούν διακοπές σε όμορφες παραλίες με καθαρά κρυστάλλινα νερά αλλά και κοσμοπολίτικες διακοπές με έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι όμως και ένας τόπος που προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες στα γύρω βουνά και θαλάσσια σπορ όπως και πολλές περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς προορισμούς. .


Τι θα κάνεις στην Πιερία


1.Ανεβείτε στο βουνό των Θεών στον Όλυμπο, μέσα από μονοπάτια που ξεκινούν κυρίως από το ΛΙΤΟΧΩΡΟ, από εύκολες άλλα και πιο δύσκολες διαδρομές. Οι πιο έμπειροι με την βοήθεια οδηγού ανεβείτε στην κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα ύψους 2.918 μέτρα, του πιο ψηλού βουνού της Ελλάδας και απολαύστε τη θέα από ψηλά.







2.Διασχίστε το φαράγγι του Ενιπέα και κάντε μπάνιο στις φυσικές πισίνες που δημιουργούν τα νερά.


3.Τον χειμώνα ανεβείτε στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε υψόμετρο 1450 μέτρα για σκι και άλλες χειμερινές δραστηριότητες, snowboard κ.α. Εδώ θα βρείτε ταβέρνες με καλό φαγητό, κυρίως κυνήγι.





4.Ανεβείτε στο ΚΑΣΤΡΟ του Πλαταμώνα και θαυμάστε το Αιγαίο και τον Θερμαϊκό κόλπο από ψηλά. Αν βρεθείτε εδώ καλοκαίρι συνδυάστε την επίσκεψη με την παρακολούθηση μια συναυλίας ή μιας θεατρικής παράστασης (στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου).


Κάντε ένα μπάνιο στα κρυστάλλινα, καθαρά νερά του Αιγαίου, κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα, κάντε κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο πλαγίας για την εμπειρία και την υπέροχη θέα στην περιοχή.





Αν μείνετε βράδυ στο μοντέρνο ψαροχώρι του ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, ετοιμαστείτε για νύχτο-περπατήματα μέχρι την ανατολή του ηλίου, αφού οι παραθεριστές στης περιοχής την αποκαλούν και Μύκονο.


5.Επισκεφτείτε τον ΠΑΛΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, κάντε βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάστε τα πέτρινα σπίτια και όταν φτάσετε στην πλατεία ανάψτε ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και μετά καθίστε στις ταβέρνες για καλό φαγητό και κρασί.






6.Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό τόπο του ΔΙΟΝ, τόπο λατρείας του Ολυμπίου Δια και δείτε τα ευρήματα των ανασκαφών. Θαυμάστε το αρχαίο θέατρο, τα ερείπια της αγοράς, των λουτρών και του ανακτόρου αλλά και το αρχαιολογικό Μουσείο. Τους καλοκαιρινούς μήνες στο αρχαίο θέατρο δίνονται πολλές παραστάσεις και συναυλίες (στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου).


7.Ανεβείτε στα 900 μέτρα για να προσκυνήσετε στο μοναστήρι του αγίου Διονυσίου του 16ου αιώνα που είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο ρέματα .





Κατεβείτε 175 σκαλιά για να φτάσετε στην Αγία κόρη, ένα εκκλησάκι μέσα σε μια χαράδρα στον Όλυμπο.


8.Από τον Μακρύγιαλο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου επισκεφτείτε τα ερείπια του κάστρου και της βυζαντινής επισκοπής ΚΙΤΡΟΥΣ. Εδώ βρισκόταν η Βυζαντινή ΠΥΔΝΑ, σημαντική πόλη της μεσαιωνικής Πιερίας πριν μετονομαστεί σε Κίτρος.


9.Επισκεφτείτε στους πρόποδες του Ολύμπου τα αρχαία ΛΕΙΒΗΘΡΑ, εδώ γεννήθηκε και τάφηκε ο Ορφέας, πατέρας της μουσικής.







10.Στο ΛΙΤΟΧΩΡΟ θα βρείτε το Ναυτικό μουσείο, όπου μέσα από όμορφες γκραβούρες, μινιατούρες πλοίων, ναυτικά εργαλεία και όργανα ναυσιπλοΐας θα μάθετε την ναυτική ιστορία της περιοχής. Θα δείτε επίσης πολλές φωτογραφίες από την ναυτική ζωή των κατοίκων της περιοχής.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου