ΠΑΜΕ ΠΟΖΑΡ ??ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Ή ΧΕΙΜΩΝΑ?

Οι περισσότεροι φίλοι μου επισκέπτονται την περιοχή τους χειμερινούς μήνες και γυρίζουν ενθουσιασμένοι και ανανεωμένοι. Εγώ δεν είχα την τύχη να την επισκεφτώ μέχρι τώρα.

Όμως έζησα μοναδικές δροσερές καλοκαιρινές στιγμές, εν μέσω καύσωνα λίγες ήμερες πριν, στιγμές χαλάρωσης και ανανέωσης σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει το πράσινο της φύσης και τρεχούμενα ιαματικά νερά .

Φυσικά δεν νομίζω να καταλάβατε από την περιγραφή μου για ποια πανέμορφη περιοχή της χώρας μας σας μιλάω!



Ε ναι ! σας μιλάω για τα λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται στην Μακεδονία ,
στο Λουτράκι του νομού Πέλλας, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας εκεί όπου υπάρχουν οι μεταλλικές πηγές Λουτρά Λουτρακίου ή Λουτρά Πόζαρ που αναβλύζουν νερά σε θερμοκρασία 37°C, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το θερμό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο.



Στην περιοχή των λουτρών, η οποία βρίσκεται μέσα στους κατάφυτους πρόποδες του όρους Βόρας υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις με μια μεγάλη εξωτερική πισίνα γεμάτη με τρεχούμενο ιαματικό νερό, αίθουσες με αποδυτήρια, ντους, jacuzzi, spa, χαμάμ, αλλά για αυτούς που αγαπούν την φύση υπάρχουν φυσικές ιαματικές πισίνες με ζεστό νερό και φυσικοί καταρράκτες που τα νερά τους τρέχουν από ψηλά και μπορείς να καθίσεις από κάτω και να απολαύσεις φυσικό μασάζ από την δύναμη του νερού που πέφτει επάνω σου, ενώ πιο δίπλα τρέχουν καταρράκτες που τα νερά τους μοιάζουν με υδάτινες κουρτίνες μόνο που το νερό τους είναι παγωμένα για τους πιο τολμηρούς ακόμη και το καλοκαίρι. Εκτός από τις ιαματικές ζεστές φυσικές πισίνες υπάρχουν και οι γούρνες που αναβλύζουν ζεστό ιαματικό νερό, δεξιά και αριστερά του κεντρικού κρύου καταρράκτη, όπου μπορείς να χωθείς μέσα στα πεντακάθαρα ιαματικά νερά τους και να χαλαρώσεις, ενώ τα ευεργετικά νερά, σου προσφέρουν τις θεραπευτικές τους ιδιότητες .



Οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν πρέπει να μένεις πάνω από μισή ώρα στις πισίνες ενώ μπορείς να απολαμβάνεις το μπάνιο σου κάθε 8 ώρες. Καλύτερα να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ειδικά αν έχεις έχεις υψηλή πίεση ενώ για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 20 μπάνια το χρόνο. Όλα αυτά τα έμαθα από τους άλλους λουόμενους στις πισίνες, αφού είναι δημόσιες (πληρώνεις 2 ευρώ για κάθε είσοδο σ΄αυτές και 3 ευρώ στην μεγάλη πισίνα) και εύκολα κάνεις φιλίες με τους διπλανούς σου. Ένα ζευγάρι λουομένων μου είπαν ότι έρχονται κάθε χρόνο για τα μπάνια τους από την Άμφισσα και μένουν 10 μέρες ενώ τον ελεύθερο χρόνο τους εξερευνούν την γύρω περιοχή.



Τα ιαματικά λουτρά κάνουν καλό σε ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, ισχιαλγίες, βρογχίτιδες, νευρικές, γυναικολογικές και δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις του κυκλοφορικού και αναπνευστικού συστήματος. Επίσης τα μεταλλικά νερά των πηγών είναι κατάλληλα και για ποσιθεραπεία σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, του πεπτικού, κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, χρόνιες κολίτιδες, γαστρίτιδες, χολοκυστίτιδες.



Τα λουτρά λειτουργούν όλες τις εποχές του χρόνου, 24 ώρες το 24ωρο και το καλοκαίρι δεν θεωρείτε υψηλή περίοδος παρ όλα αυτά, καταμεσής του καλοκαιριού ήταν γεμάτα κόσμο αφού εκτός από τους παραθεριστές έρχονται λεωφορεία αυθημερόν με ταξιδιώτες από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο, έστω και για ένα μπάνιο.



Που θα μείνεις




Όσοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή μπορούν να μείνουν στον Ξενώνα Μορφέας στον Λουτράκι Αριδαίας όπου η σύγχρονη πολυτέλεια και οι ανέσεις, συναντούν την διαχρονική αξία του παραδοσιακού. Η μοναδική θέση του ξενοδοχείου (2,2 χλμ. από τα λουτρά ,2 χλμ από την Όρμα, περιοχή με υπέροχες ταβέρνες και φαγητό ) το καθιστά, την ιδανική επιλογή για μια ολοκληρωτική εμπειρία διακοπών. Όλα τα δωμάτια καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι,  προσφέρουν στον επισκέπτη στιγμές απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης. Ψυχή του ξενώνα η κα Μαρία (άλλα και η υπόλοιπη οικογένεια ) μια γυναίκα όλο ζωή, πρόθυμη να σου φτιάξει υπέροχο ελληνικό καφέ να κουβεντιάσει μαζί σου, να λύσει κάθε απορία σου για την περιοχή και τα αξιοθέατα της αλλά και η καλύτερη διαφήμιση για τα προϊόντα της. 


Που θα φάς

(φώτο google)

Στην πλατεία του οικισμού της ΄Ορμας, σε ένα περιβάλλον γεμάτο πλατάνια θα βρείτε το εστιατόριο ΔΙΟΝΥΣΟΣ όπου θα δοκιμάσετε ελληνικές μακεδονίτικες παραδοσιακές γεύσεις, με εκλεκτές πρώτες ύλες και τοπικά προϊόντα από τις οικοτεχνίες της Αλμωπίας, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Όμορφο και πεντακάθαρο περιβάλλον με λευκά τραπεζομάντιλα και πετσέτες στα τραπέζια, όμορφα σερβίτσια και γεύσεις που σίγουρα όταν ξανά έρθεις μέχρι εδώ θα θέλεις πάλι να δοκιμάσεις.


(φώτο google)


(φώτο google)

Δοκιμάστε από ορεκτικά, πιπεριές Μπαχοβίτικες τηγανητές με ελαιόλαδο και βαλσάμικο, χειροποίητα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ρύζι με μπόλικο άνηθο, μαϊντανό και κρεμμυδάκι, γεμιστές πατάτες με μπέικον και τυριά ,σκέτος πειρασμός και το τοπικό τυρί μπάτζιο.

Τσομπλέκι μια μακεδονίτικη συνταγή με μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια, φέτες από μελιτζάνα, κολοκυθάκια,πατάτες, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και φέτα μέσα σε ένα πήλινο σκεύος.


Ξεχώρισα τα ψητά παϊδάκια και το γουρουνόπουλο φούρνου με τοπικά βότανα. Και στο τέλος κερασμένα από το μαγαζί υπέροχα γλυκά. Η ποιότητα πολύ καλή και οι τιμές οικονομικές για ένα υπέρ πλήρες γεύμα. 

Τι θα αγοράσετε -τοπικά προϊόντα

τοπικά προϊόντα (φωτο google)

Θα αγοράσετε ξινό τραχανά αλλά και γλυκό τραχανά, τραχανά με λαχανικά, τουρσιά και πιπεριές καυτερές σπεσιαλιτέ της περιοχής, πάπρικα γλυκιά και καπνιστή πιπεριά, τσίπουρο και φρέσκα φρούτα από την γύρω περιοχή. Επειδή μας άρεσε πολύ ο μπάτζος (τυρί αλμυρό, σαν το κεφαλοτύρι) μετά από ερεύνα καταλήξαμε να αγοράσουμε τον καλύτερο, για να τον πάρουμε μαζί μας, από την Αριδαία ,από το τυροπωλείο του Τσερκέζου.


Πως θα φτάσεις

Με το αυτοκίνητό σου, την μηχανή σου ή την συγκοινωνία

από Θεσσαλονίκη 112 χλμ

από Αθήνα 563 χλμ

από Έδεσσα 33 χλμ

Τι άλλο θα κάνεις στην περιοχή

Εκτός από τα μπάνια στα λουτρά η περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη πολλές ευκαιρίες για περιήγηση και δραστηριότητες.

Σκί τον χειμώνα, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμάκτσαλαν, mountain bike για τους λάτρεις του αθλήματος στα βουνά, διαδρομές 4x4 και moto cross. Πεζοπορία σε υπέροχα και καταπράσινα μονοπάτια, Ορειβασία, αναρρίχηση και κατάβαση, trekking, rafting, canoe, παρακολούθηση χλωρίδας και πανίδας . Δοκιμάστε να κάνετε ιππασία στην Αριδαία και στην Όρμα υπάρχουν Ιππικοί όμιλοι.

Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας. Ένα σύμπλεγμα 15 σπηλαίων ανακαλύφθηκε το 1989 με πλούσια ευρήματα, όπως απολιθώματα κοραλλιών, πρωτόγονα εργαλεία και λιθογραφίες.

Επίσκεψη στα γύρω χωριά και επίσκεψη στις εκκλησίες και στα μοναστήρια της περιοχής.

Δεν ξέρω αν σας έπεισα να επισκεφτείτε την περιοχή μέσα στο καλοκαίρι αφήνοντας τις παραλίες, ένα είναι σίγουρο ότι προσωπικά το ευχαριστήθηκα και σύντομα θα επισκεφτώ πάλι την περιοχή. Εσείς τι προτείνετε Καλοκαίρι ή Χειμώνα?


Για περισσότερα Trips and Dreams ακολουθήστε με σε Facebook και instagram

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου