Τα HIGHLIGTHS του Ντουμπρόβνικ - The HIGHLIGHTS of Dubrovnik

Τα HIGHLIGTHS του Ντουμπρόβνικ - The HIGHLIGHTS of Dubrovnik

Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 1979, το Ντουμπρόβνικ είναι μια κάστρο-πολιτεία γεμάτη ιστορία και εκπλήξεις για τον ταξιδιώτη που έρχεται μέχρι εδώ για την γνωρίσει.



Το Ντουμπρόβνικ  είναι μια πόλη περίπου 45.000 κατοίκων και υπήρξε σημαντικό λιμάνι στην θάλασσα της Αδριατικής, μετά την Βενετία. Ανήκε στην Γιουγκοσλαβία ενώ σήμερα ανήκει στην Κροατία.


Περίπου 1500 από τους κάτοικους του, ζουν στην παλιά πόλη η οποία περικλείεται από τείχη και σφύζει από ζωή μέρα και νύχτα και οι υπόλοιποι στην γύρω περιοχή. Κύριο επάγγελμα τους, ο τουρισμός που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση, λόγω της θέσης του στην θάλασσα της Αδριατικής αλλά και της φυσικής ομορφιάς του.


Μπορείς να φτάσεις μέχρι εδώ, οδικώς από την Ελλάδα κάνοντας περιήγηση κατά μήκος των Δαλματικών ακτών και έχοντας αρκετές μέρες στην διάθεσή σου για περιηγήσεις και μπάνια, στις πανέμορφες αυτές παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και στις πόλεις τους ή πιο εύκολα με αεροπλάνο αφού η πόλη διαθέτει και αεροδρόμιο. Ένας άλλος τρόπος είναι αυτός της κρουαζιέρας για όσους αγαπούν αυτόν τον τρόπο για να ταξιδεύουν.


ΤΑ HIGHLIGTHS του Ντουμπρόβνικ

Ξεκινήστε από την δυτική πύλη της πόλης (πύλη Pile) και δείτε την βρύση του Onofrio della Cava από τη Νάπολη, που τη σχεδίασε το 1438. Ο ίδιος την περίοδο 1435-1422, σχεδίασε και έχτισε το  σύστημα ύδρευσης της πόλης και έφερε το πόσιμο νερό από τον ποταμό Šumeta στο Ντουμπρόβνικ .


Από εδώ θα καταλάβετε ότι δεν είστε μόνον εσείς που είχατε την ιδέα να ξεκινήσετε την περιήγηση σας από την Παλιά Πόλη. Πλήθη μεμονωμένων τουριστών αλλά και γκρουπ συρρέουν μέχρι εδώ για να την περπατήσουν και να την γνωρίσουν. Κάντε μια επίσκεψη στο Μοναστήρι των Φραγκισκανών που βρίσκεται δίπλα και δείτε το παλαιότερο φαρμακείο του κόσμου, που λειτουργεί μέχρι και σήμερα, εδώ και επτά αιώνες με μεσαιωνικές φαρμακευτικές συνταγές. 


Περπατήσετε στην όμορφη και καλοδιατηρημένη old town με τους λευκούς πλακόστρωτους από ασβεστόλιθο δρόμους που λαμπυρίζουν από τον ήλιο και είναι πεντακάθαροι, ξεκινώντας από την Stradum ή Placa, έναν κεντρικό δρόμο 300 μέτρων που στην μια άκρη του έχει ένα καμπαναριό και στο τέλος της άλλης, ένα ρολόι. 



Μπείτε στα γραφικά σοκάκια αριστερά και δεξιά του δρόμου και θαυμάστε τα αναγεννησιακά και μπαρόκ κτήρια, τα μουσεία, τα αγάλματα τις κρήνες, τις εκκλησίες και αφήστε τον τόπο και τον χρόνο να σας παρασύρει σε άλλες εποχές και μετά επιστρέψτε στους σύγχρονους ρυθμούς της πόλης αφού η παλιά πόλη διαθέτει πολλά καταστήματα με ενδιαφέροντα σουβενίρ και ψώνια για κάθε γούστο αλλά και πολλά εστιατόρια και καφέ για να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις την περιήγηση
που σίγουρα θα σου πάρει πολλές ώρες από τον χρόνο σου, αφού δεν θα θέλεις να φύγεις από εκεί. Κάθε γωνία της παλιάς πόλης και μια καινούρια εμπειρία .


Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου καπέλο, νερό και αντηλιακό αν την επισκεφτείς μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, όπως εγώ. Είναι απαραίτητα.


Το καλό στην παλιά πόλη όπως και στις περισσότερες κάστρο πολιτείες είναι ότι θα συναντήσεις μόνο πεζούς αφού τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Φυσικά θα λάβατε υπόψιν ότι έχει πολύ περπάτημα και σκάλες γιαυτό φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια.



Μην παραλείψετε στην παλιά  πόλη να επισκεφτείτε τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (Velika Gospa), ο αρχικός ναός βυζαντινού ρυθμού, καταστράφηκε από σεισμό το 1667 και ξαναχτίστηκε το 1713 σε μπαρόκ ρυθμό. Εντυπωσιακός ο ναός στο εσωτερικό του με έναν υπέροχο θόλο. Μια επίσκεψη στο θησαυροφυλάκιο του ναού με την μεγάλη συλλογή από λειψανοθήκες.



Μια επίσκεψη, στην Σέρβικη ορθόδοξη εκκλησία του Ντουμπρόβνικ η οποία υπέστη πολλές καταστροφές κατά τους βομβαρδισμούς του 1990 και ανακαινίστηκε. Στο εσωτερικό της θα δείτε μια υπέροχη συλλογή από εικόνες που χρονολογούνται μεταξύ του 15ου και 16ου αιώνα. Θα την βρείτε στην Od Pucha 8. 

Και για να τελειώνετε με τις εκκλησίες επισκεφτείτε την Εκκλησία του Άγ. Βλάσιου St Blaise's church, προστάτη της πόλης που χτίστηκε τον 18ο αιώνα προς τιμή του, αφού ο Άγιος έσωσε την πόλη από την επίθεση των Ενετών.


Άλλα αξιοθέατα στην παλιά πόλη είναι το παλάτι Σπόνζα, η στήλη του Ορλάντο, το ναυτικό και στο εθνογραφικό μουσείο και φυσικά το παλιό λιμάνι της πόλης που αξίζει μια επίσκεψη. Εδώ μπορείτε να νοικιάσετε ένα πλοιάριο για να κάνει μια βόλτα και να δείτε την πόλη και από την θάλασσα, ενώ ο καπετάνιος του θα σας πάει για μπάνιο σε κάποια όμορφη παραλία της περιοχής. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.



Φυσικά στα must sightseeing in 
Dubrovnik θεωρείται ο περίπατος περιμετρικά στα παλιά τείχη, που περικλείουν την παλιά μεσαιωνική  πόλη, και έχουν μήκος 1940 μέτρα και ύψος μέχρι και 25 μέτρα. Χτίστηκαν μεταξύ του  8ου και 17ου αιώνα. Είναι μεγαλοπρεπή και καλοδιατηρημένα και καλό είναι να τα περπατήσετε νωρίς το πρωί, με την δροσούλα ή  το απόγευμα την ώρα που δύει ο ήλιος και να απολαύσετε υπέροχο ηλιοβασίλεμα προς την μεριά της  θάλασσας.

Βλέποντας τα τείχη κάποια σημεία θα σας φανούν γνωστά, σαν να τα έχετε ξαναδεί και ναι έχετε δίκαιο ,τα ξαναείδαμε στην σειρά «Game of Thrones» που πολλές σκηνές της έχουν γυριστεί εδώ.



Βαρεθήκατε το περπάτημα!!! πάμε σε  κάτι πιο ξεκούραστο, διανύστε μια απόσταση 5 λεπτών με το τελεφερίκ, σχεδόν πάνω από τις στέγες των σπιτιών και βρεθείτε στον λόφο της πόλης για να απολαύσετε την πιο όμορφη θέα της πόλης και της Αδριατικής που απλώνεται μπροστά της και τριγύρω.



Φτάνοντας εδώ ψηλά, θα θυμηθείτε και θα διαπιστώσετε με τα δικά σας μάτια τις καταστροφές που υπέστη η πόλη κατά την διάρκεια των Σέρβικων βομβαρδισμών το 1991 προκαλώντας ζημιές περίπου στο 70% των κτιρίων του ιστορικού κέντρου. Βλέπεται  τα διαφορετικά χρώματα στα κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών, μαύρα στα σπίτια που δεν δεν χτυπήθηκαν λόγω της παλαιότητας και πιο κεραμιδί στα σπίτια που καταστράφηκαν και επιδιορθώθηκαν για να κατοικηθούν πάλι. Η αποκατάσταση που έγινε στο σύνολο των κτηρίων δεν θυμίζει πια τις δραματικές ώρες που έζησε η πόλη το μόνο που τις θυμίζουν είναι οι  χάρτες που υποδεικνύουν τα σημεία που χτυπήθηκαν, αλλά και οι φωτογραφίες που έχουν τοποθετήσει ιδιώτες στα σπίτια και τα καταστήματά τους και δείχνουν εικόνες καταστροφής. 


Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ για να ανεβείτε στον λόφο, μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητό σας. Εκεί υπάρχει ένα καφέ μπαρ, όπου μπορείτε να καθίσετε και να απολαύσετε έναν καφέ ή αναψυκτικό έχοντας μια ολοκληρωμένη θέα της περιοχής.



Αφού βρίσκεστε στην Κροατία φάτε σαν Κροάτες, έτσι στο  Ντουμπρόβνικ μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε πολλές τοπικές γεύσεις που θα σας θυμίσουν όμως  λίγο την   Ιταλία αφού για πολλά χρόνια διατηρούσαν δεσμούς με την χώρα λόγω της Ενετοκρατίας άλλα και την μεσογειακή κουζίνα. Δοκιμάστε υπέροχα αλλαντικά, τυριά αλλά και τα φημισμένα κρασιά τους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε θαλασσινά που αφθονούν στην περιοχή ψάρια, μύδια, στρείδια και γαρίδες, καλαμάρια άλλα και τα κρεατικά τους είναι top και υπέροχα μαγειρεμένα, φάτε γκούλας, σνίτσελ, αρνάκι μαγειρεμένο και φυσικά υπέροχα ζυμαρικά και την παραδοσιακή τους πολέντα που συνοδεύει πολλά πιάτα και εμένα δεν μου αρέσει καθόλου.



Τα βράδια σας στο Ντουμπρόβνικ δεν θα είναι γεμάτα από έντονη διασκέδαση αλλά μπορείτε να πιείτε το ποτό σας στα μπαράκια της παλιάς πόλης και αν τύχει να είσαστε εκεί τον Αύγουστο θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις εκδηλώσεις .


Για περισσότερα Trips and Dreams by Mary ακολουθήστε με σε Facebook και instagram




TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου