CARIBBEAN STORIES -- Cozumel,Playa Del Carmen, Tulum

To Tulum είναι ένας οικισμός της τελευταίας περιόδου των Mάγια που βρισκόταν στην ακμή του από το 1200 μ.χ. μέχρι την άφιξη των Ισπανών στο Μεξικό. Σημαίνει κατά λέξη "περίβολος" ή "τείχος" ενώ παλαιότερα το αποκαλούσαν "Σάμα" ή "αυγή" λόγω της θέσης του, στην ανατολική ακτή και της διάταξης των κτισμάτων του στον άξονα ανατολής -δύσης.
Ο οικισμός είναι κτισμένος πάνω σε ένα βράχο και έχει υπέροχη θέα προς την Καραϊβική.
Στον αρχαιολογικό χώρο φτάνεις οδικώς από τις άλλες πόλεις του Μεξικό, ενώ καθημερινά η περιοχή δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια, που ενώ σταθμεύουν στο νησί Cozumel έρχονται μέχρι εδώ για να δουν και να θαυμάσουν ένα δείγμα του πολιτισμού των Μάγια.



Όσοι έχουν επισκεφτεί το Μεξικό και έχουν επισκεφτεί και άλλους αρχαιολογικούς χώρους στην χώρα, λένε ότι αξίζει ένα πέρασμα και από εδώ, αν και ο χώρος είναι μικρότερος σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι όμως σημαντικός γιατί είναι ο αρχαιότερος.

Οι κάτοικοι του Tulum ασχολούνταν και έκαναν εμπόριο με το νησί Cozumel, τη Γουατεμάλα και το κεντρικό Μεξικό.

Μην παραλείψεις να φτάσεις μέχρι εδώ, αν είσαι σε κρουαζιέρα και σήμερα θα σου πω τον τρόπο.

Αν είσαι από αυτούς που επιλέγουν και αγοράζουν τις εκδρομές τους από το πλοίο, είναι απλά τα πράγματα, αγοράζεις την εκδρομή (πληρώνοντας λίγα ή αρκετά χρήματα παραπάνω) από το πλοίο και όλα τα άλλα τα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες του πλοίου. Έτσι στα σίγουρα και με ασφάλεια, ακολουθείς το πρόγραμμα και είσαι οκ, σε πάνε και σε γυρίζουν στην ώρα σου, έχεις ελεύθερο χρόνο για τα ψώνια σου και σίγουρη την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου!
Οι αγορασμένες εκδρομές του πλοίου παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια στους χρόνους άφιξης στα μέρη των προγραμματισμένων επισκέψεων, προτεραιότητα σε δραστηριότητες, ακόμα σε προστατεύουν σε περίπτωση καθυστέρησης κατά την διάρκεια του προγράμματος ή ακόμη και ατυχήματος στην διαδρομή ενώ σε καλύπτουν για ότι συμβεί, σεισμοί, καταποντισμοί, ατυχήματα, δυστυχήματα κατά την διάρκεια της διεξαγωγής τους.

Στα ταξίδια μας, δεν συνηθίζουμε να αγοράζουμε τις εκδρομές από το πλοίο, εκτός από κάποιες που είναι πιο δύσκολες, προϋποθέτουν μεγαλύτερη προετοιμασία και ειδικό εξοπλισμό.


Φυσικά εδώ θα σας πω ότι στα ταξίδια μας, κάνουμε από πριν μια καλή ταξιδιωτική ασφάλεια.

Παίρνοντας λοιπόν το ρίσκο κατεβαίνουμε όσο πιο νωρίς μπορούμε από το πλοίο, γιατί πάντα προηγούνται οι επιβάτες που έκλεισαν τις εκδρομές από την υπηρεσία του πλοίου και επιλέγουμε την εκδρομή (ξέρουμε από πριν τι θέλουμε να κάνουμε και να δούμε ) από τα γραφεία που υπάρχουν κατά δεκάδες στα λιμάνια. Και να μην βρεις τα τουριστικά σταντ και γραφεία, θα σε βρούνε αυτοί, αφού τριγυρνάνε στην προβλήτα με τα διαφημιστικά πλακάτ στα χέρια τους. Αφού τους πούμε τι θέλουμε, διαπραγματευόμαστε την τιμή και η εκδρομή μας είναι έτοιμη.

Στο λιμάνι του Cozumel λοιπόν μόλις κατεβήκαμε από το πλοίο βρήκαμε έναν ντόπιο από αυτούς με τα διαφημιστικά πλακάτ των εκδρομών στα χέρια του και αφού του εξηγήσαμε που θέλουμε να πάμε και τους χρόνους που διαθέτουμε, συμφωνήσαμε την τιμή στα 30 δολάρια το άτομο (για όλες τις μεταφορές και τα εισιτήρια στον αρχαιολογικό χώρο) ανεβήκαμε σε ένα μίνι bus που μας πήγε στο άλλο λιμάνι του νησιού (τα κρουαζιερόπλοια συνήθως σταθμεύουν σε δικά τους λιμάνια και εγκαταστάσεις ).

Φυσικά επειδή δεν υπήρχε εμπιστοσύνη, δίναμε τα χρήματα τμηματικά και αλληλο- φωτογραφιζόμασταν, ενώ ο οδηγός έστελνε τις φωτογραφίες μας στον επόμενο οδηγό για να μας αναγνωρίσει και να μας παραλάβει και τελικά όλα πήγαν μια χαρά. Εμείς κρατήσαμε τις φωτογραφίες για το αρχείο μας, ποτέ δεν ξέρεις.



Έτσι μετά από μια διαδρομή 10-15 λεπτά, ανάλογα την κίνηση φτάσαμε στο τοπικό λιμάνι του νησιού, πήραμε το πλοίο, το οποίο μας πήγε στην Playa del carmen, μια διαδρομή μέσα στα νερά της Καραϊβικής περίπου 45 λεπτών.

Για την μεταφορά μας, με το πλοίο δεν βγάλαμε εισιτήριο με επιστροφής άλλα ένα εισιτήριο όταν πήγαμε και θα βγάζαμε ένα άλλο στην επιστροφή γιατί δεν ξέραμε την ώρα που θα τελειώναμε από τον αρχαιολογικό χώρο, είδαμε όμως και σημειώσαμε τις ώρες από τον πίνακα δρομολογίων για να εκμεταλλευτούμε ανάλογα τον χρόνο μας και να μην περιμένουμε στο λιμάνι.

Εκεί μας περίμενε και μας παρέλαβε ένα άλλο μίνι bus, το οποίο μας πήγε μέχρι το Tulum, μια απόσταση 65 χιλιομέτρων μέσα από ένα καλό οδικό δίκτυο, με πολύ πράσινο και ακριβά ξενοδοχεία δεξιά και αριστερά του δρόμου. Σε κάποια σημεία θα συναντήσετε και πλανόδιους πωλητές για να πάρετε νερά, φυσικούς χυμούς και φρούτα.

Φτάνοντας στο Tulum, το λεωφορείο σε αφήνει στο πάρκινγκ και από εκεί πρέπει να περπατήσεις περίπου ένα χιλιόμετρο για να φτάσεις στην είσοδο του αρχαιολογικού οικισμού. Υπάρχει και η λύση του λεωφορείου που μεταφέρει τουρίστες με έξτρα εισιτήριο 2 ευρώ να πας και 2 να γυρίσεις. Σας το προτείνω γιατί αν φτάσετε μετά τις 11 ο ήλιος καίει και η ζέστη ανυπόφορη.
Αν πάτε με τα πόδια, υπάρχουν μαγαζάκια με σουβενίρ και παραδοσιακά είδη που μπορείτε να χαζέψετε ή να καθίσετε να πιείτε κάτι δροσερό και μετά να συνεχίσετε.

Φροντίστε αν δεν προβλέψατε να έχετε μαζί σας, να αγοράστε ένα καπέλο και νερό. Φυσικά θα φορέσετε τα πιο ελαφρά σας ρούχα και θα έχετε βάλει σε όλο το κορμί σας και στο πρόσωπο αντηλιακό!!!

Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα βγάλετε τα εισιτήριο σας (μπορείτε να ζητήσετε να το κάνει ο οδηγός του mini bus, εμάς δεν μας το αρνήθηκε μην σας πω το ανέλαβε μόνος του χωρίς να το ζητήσουμε, αφού μας συνόδευσε μέχρι εκεί για να αποφύγεται την ουρά, το εισιτήριο κόστισε 8 ευρώ και συμπεριλαμβάνονταν στα 30 ευρώ). Αφού περάσετε από τον έλεγχο ασφάλειας, θα περπατήσετε σε μονοπάτια μέσα στην φύση για να φτάσετε στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ομολογώ να πω, είναι εντυπωσιακός και θα σας τον δείξω με φωτογραφίες.









Στον χώρο δεσπόζει το Ελ Καστίγιο το οποίο χρησιμοποιούνταν ως ορόσημο για την ναυσιπλοΐα , στην κορυφή του υπάρχει ένας καλοδιατηρημένες μετακλασικός ναός. Μην παραλείψετε να πάτε στο πίσω μέρος του ναού θα έχετε μια υπέροχη θέα στην καραϊβική ενώ κατεβαίνοντας τον βράχο από την απότομη ξύλινη σκάλα θα βρεθείτε σε μια πανέμορφη παραλία με τουρκουάζ νερά και άσπρη άμμο για να απολαύσετε το μπάνιο σας.



Άλλα σημαντικά κτίσματα στον χώρο είναι ο Ναός του ανέμου, το σπίτι της Σενότε που λέγεται έτσι επειδή κτίστηκε πάνω σε μια σενότε, δηλαδή μια υπόγεια πηγή, μπροστά από το Ελ Καστίγιο, ο ναός Του Δύοντος θεού, με χαρακτηριστικό το ανάγλυφο μιας φιγούρας πάνω από μια πόρτα που φαίνεται να σαν σκύβει ή να πέφτει, το σπίτι των κολόνων ή το μεγάλο ανάκτορο. Επιγραφές και επεξηγήσεις υπάρχουν παντού, μπροστά από τα μνημεία και έτσι μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το τι βλέπετε αν δεν έχετε ξεναγό μαζί σας. Θεωρώ ότι ένα δίωρο είναι απαραίτητο για να περιηγηθείτε στους χώρους και χωρίς ξενάγηση που θα απαιτήσει σίγουρα περισσότερο χρόνο.

Ρίξτε και καμία ματιά στο ρολόι σας γιατί ο χρόνος περνάει γρήγορα και μην ξεχνάτε ότι το πλοίο της γραμμής δεν θα σας περιμένει για να επιστρέψετε στο Cozumel.





Αν δείτε ότι έχετε χρόνο, αφού τελειώσετε την περιήγηση στο αρχαιολογικό χώρο, επιστρέψτε εκεί που ξεκινήσατε, αγοράστε τα τελευταία σας σουβενίρ, πιείτε μια μεξικάνικη μπίρα φάτε κάτι τοπικό στο χέρι, ένα Burrito, απολαύστε τους μεξικανούς που όλο και κάποια παράσταση θα δίνουν και επιστρέψτε στο λιμάνι της Playa Del Carmen με το βανάκι που σας περιμένει στο πάρκινγκ.



Φροντίστε να έχετε χρόνο να τριγυρίσατε στην Playa Del Carmen είναι μια πανέμορφη μεξικανική πολύχρωμη πόλη που θεωρείται από τις πιο όμορφες και τουριστικές στην χερσόνησο του Υukatan.











Eμεις ίσα που προλάβαμε να την δούμε κάναμε μια γρήγορη βόλτα στην 5η Λεωφόρο, ένα πεζόδρομο που τρέχει παράλληλα με τον ωκεανό και έχει αρκετά στενάκια για να εξερευνήσετε τα εστιατόρια, τα καταστήματα, τα κτίρια, τους ανθρώπους της πόλης και πολλά άλλα! Υπάρχουν περίπου 22 τετράγωνα της 5ης Λεωφόρου που ο τουρίστας περπατά πάνω και κάτω και είναι πολύ όμορφα.



Δυστυχώς όμως το δρομολόγιο που είχαμε στο νου μας για την επιστροφή, όταν πήγαμε να βγάλουμε τα εισιτήρια στα εκδοτήρια και μετά να συνεχίσουμε την βόλτα μας, δεν είχε διαθέσιμες θέσεις, μας πρόλαβαν άλλοι και ευτυχώς έβαλαν εκείνη την ώρα ένα έκτακτο δρομολόγιο για τις ανάγκες του κόσμου που έπρεπε να γυρίσει στην ώρα του στο κρουαζιερόπλοιο και αν δεν φεύγαμε με αυτό θα κάναμε διακοπές και μπάνια, ακόμη εκεί !Όχι βέβαια ότι θα με χαλούσε αυτό, άλλα το κρουαζιερόπλοιο θα έφευγε και θα έπρεπε με δικά μας έξοδα και χωρίς τα διαβατήρια μαζί μας, να το βρίσκαμε στο επόμενο λιμάνι !!!

Θυμάστε τι σας έγραψα στην αρχή του άρθρου.
Αξίζει λοιπόν να παίρνουμε το ρίσκο και να κλείνουμε εκδρομές μόνοι μας?
Όλα λοιπόν έχουν το κόστος τους, το οποίο τις περισσότερες φορές μεταφράζεται σε χρήμα και ίσως και αγωνία.





Πήραμε λοιπόν το πλοίο της επιστροφής, στο οποίο κατά την διάρκεια της διαδρομής κυκλοφορούν πωλητές με ενδιαφέροντα σουβενίρ που τα επιδεικνύουν και μπορείτε να αγοράσετε αν δεν προλάβατε στην αγορά του Tulum και στην Playa Del Carmen.







Στην επιστροφή στο νησί μπορείτε να δείτε την κύρια πόλη στο Cozumel που ονομάζεται San Miguel. Είναι μια τουριστική πόλη και δέχεται πλήθη τουριστών κυρίως από τα κρουαζιερόπλοια, που έρχονται εδώ καθημερινά, με πολλά καταστήματα για ψώνια, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επισκεπτών, έχει πολλά μπαρ και εστιατόρια με ψάρια και θαλασσινά.
Θα δείτε στο κέντρο της χρωματιστά κτίρια, το δημαρχείο, το ταχυδρομείο, το ρολόι και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια μιας πόλης για να μην πολυλογώ. Την πόλη θα την γνωρίσετε, ενώ θα σας δώσει πληροφορίες για αυτήν ο οδηγός του μίνι βαν, αφού η διαδρομή από λιμάνι σε λιμάνι είναι περίπου 10 λεπτό και θα πάρετε μια καλή γεύση, μέρους του νησιού. Το νησί δεν είναι μεγάλο και έχει μικρό οδικό δίκτυο όπως τα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής.



Εδώ σας δείχνω για να πάρετε μια ιδέα, ένα χάρτη και τις διαδρομές, το νησί έχει περίπου 10 μίλια πλάτος και 29 μίλια μήκος.

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το νησί, μπορείτε να πάτε στο San Gervasio, που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Είναι αρχαιολογικός χώρος και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. και υπήρχε μέχρι να φτάσουν οι Ισπανοί στο νησί, τον 16ο αιώνα, ήταν ένας σημαντικός θρησκευτικός προορισμός για τις γυναίκες των Μάγιας, χτίστηκε ως ναός της θεάς των Μάγια, της Ixchel, θεά της γονιμότητας.

Μια άλλη περιοχή είναι το El Cedral εύκολα προσβάσιμο, είναι μια σύγχρονη γεωργική κοινότητα που υπερηφανεύεται ότι εδώ βρισκόταν ο πρώτος οικισμός των Μάγια στο νησί. Είναι ένας μικρός αρχαιολογικός χώρος όπου μπορείς να πάρεις μια γεύση από την εποχή των Μάγια.

Το νησί προσφέρεται κυρίως για καταδύσεις και για κολύμβηση με αναπνευστήρα. Εδώ βρίσκεται το Mesoamerica Reef ο μεγαλύτερος ύφαλος στο δυτικό ημισφαίριο. Το Cozumel ήταν ένα μικρό νησί που κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αλιεία όταν το 1961, ο Γάλλος, Jacques Cousteau κήρυξε το νησί μια από τις πιο όμορφες περιοχές καταδύσεων του κόσμου.

Από τότε, το Cozumel έχει γίνει θαλάσσιο πάρκο. Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να δουν πάνω από 250 είδη τροπικών ψαριών, θαλάσσιες χελώνες και να κάνουν και άλλες καταπληκτικές θαλάσσιες δραστηριότητες. Εδώ υπάρχουν 19 ύφαλοι για να βουτήξετε και να θαυμάσετε τον θαλάσσιο κόσμο κάτι δυστυχώς που δεν μπορώ να κάνω και ξέρω ότι χάνω πολλά!



Αν ανήκετε στην δικιά μου κατηγορία μπορείτε να κλείσετε μια εκδρομή όπου ένα πλοιάριο με γυάλινο πάτο και παράθυρα, θα σας μεταφέρει σε περιοχές με πλούσια θαλασσινή ζωή και θα τα θαυμάσετε χωρίς να βρέξετε ούτε το μικρό σας δαχτυλάκι. http://www.atlantissubmarines.travel/default.cfm

Επίσης από το Cozumel μπορείτε να φτάσετε με πλοίο και μετά οδικώς στο πασίγνωστο μεξικάνικο θέρετρο, με τα τεράστια ξενοδοχεία και τις ατελείωτες παραλίες, το Cancun ή μπορείτε να φτάσετε πιο εύκολα με μια δεκαπεντάλεπτη πτήση από το αεροδρόμιο του Cozumel στο Cancun με την Mayan Air http://www.mayair.com.mx/



Επίσης αν σας έμεινε χρόνος, στο λιμάνι που σας άφησε το κρουαζιερόπλοιο υπάρχει ένα κατασκευασμένο μεξικάνικο χωριό από την εταιρεία της κρουαζιέρας όπου μπορείτε να κάνετε τα τελευταία ψώνια σας, να φάτε και να πιείτε κάτι παραδοσιακό πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής για το πλοίο. Σίγουρα ο χρόνος που σου δίνει μια κρουαζιέρα δεν είναι ποτέ αρκετός για να κάνεις όλα αυτά που σου γράφω αλλά νομίζω ότι μπορείς να επιλέξεις αυτό που σε ενδιαφέρει περισσότερο και να πάρεις μια καλή γεύση, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου.

Ήταν μια υπέροχη ημέρα και πρέπει να σας εξομολογηθώ ότι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να ευχαριστηθώ όπως θα ήθελα αυτά τα υπέροχα μέρη ,θα ήθελα μερικές ήμερες, ακόμη να μείνω εκεί κάτω από του φοίνικες και τα υπέροχα τουρκουάζ νερά, τη λευκή άμμο να δοκιμάσω περισσότερες τοπικές γεύσεις και να διασκεδάσω πίνοντας μπίρες και τεκίλες, το εθνικό τους ποτό.

Προσωπικά επειδή δεν έχω ταξιδέψει στο Μεξικό, η εκδρομή στο Tulum μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και νομίζω ότι μου άνοιξε την όρεξη για καινούργιες εξερευνήσεις στην περιοχή και στον πολιτισμό των Μάγιας.....

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου