ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - LOTUS TEA (VIETNAM)

Τρέφω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα τσάγια, ζέστα το χειμώνα, κρύα το καλοκαίρι. Κορυφαίο δεν το συζητώ το ελληνικό τσάι του βουνού με τις γνωστές σε όλους μας ιδιότητες. Όμως κάθε φορά που βρίσκω στα ράφια καταστημάτων τσάγια με ιδιαίτερες γεύσεις, αγοράζω και δοκιμάζω.

Στο τελευταίο ταξίδι μου στο Βιετνάμ ψάχνοντας για ιδιαίτερες γεύσεις και ποικιλίες στα πράσινα τσάγια βρήκα μια συσκευασία που μου έκανε εντύπωση, lotus tea έγραφε και είχε φωτογραφία το γνωστό ροζ λουλούδι, του φυτού lotus.



Δεν έχω δοκιμάσει τέτοιο τσάι σκέφτηκα και το έβαλα στο καλάθι μαζί με τα άλλα που επέλεξα να αγοράσω.

Οι Βιετναμέζοι το ονομάζουν  CHE SEN ή TRA SEN, ο λωτός είναι "sen"και το τσάι είναι "che" ή "tra".

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, κρυωμένη και ταλαιπωρημένη από το ταξίδι, τα τσαγάκια ήταν η ελπίδα μου για γρήγορη ίαση, για να ξαναβρώ τους ρυθμούς μου.
Δεν δίστασα να ανοίξω την συσκευασία του lotus tea και ένα διακριτικό άρωμα έφτασε στις βουλωμένες μύτες μου .
Έβρασα νερό, έφτιαξα το τσάι και τώρα κάθομαι να γράψω στο blog και το απολαμβάνω.
Είναι υπέροχο τσάι, ελαφρά αρωματισμένο που αφήνει υπέροχη γεύση, το πίνω ευχάριστα χωρίς καθόλου ζάχαρη και σκέφτηκα  να το γνωρίσω και εσάς.

Το lotus tea είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού που παράγεται στο Βιετνάμ και έχει αρωματιστεί με το άρωμα του Nelumbo nucifera, δηλαδή του φυτού λωτού .  Καταναλώνεται κυρίως στο Βιετνάμ και αποτελεί  το κύριο ρόφημα  των εορταστικών γεγονότων ή φεστιβάλ, αλλά προσφέρεται και σαν καλωσόρισμα στους φιλοξενούμενους.


Οι Βιετναμέζοι, έχουν άριστη παραγωγή πράσινου τσαγιού, κυρίως στα βόρεια ορεινά μέρη της χώρας και σκέφτηκαν να το αρωματίσουν με λουλούδια  lotus. Έτσι ανάμεσα στο πράσινο τσάι, αφήνουν για μια νύχτα τους ανθούς τους lotus και αρωματίζεται ή ψήνουν τα φύλλα του πράσινου τσαγιού μαζί με τα πέταλα τους στήμονες του άνθους  Lotus  που είναι και το όργανο του άνθους που το κάνει να μυρίζει υπέροχα. Φυσικά η συλλογή των λουλουδιών και η επιλογή των καλύτερων γίνεται τα χαράματα κάθε μέρας πριν βγει ο ήλιος ψηλά μέσα από τα νερά των λιμνών που βρίσκονται στο βόρειο Βιετνάμ και κοντά στο Ανόι.


Το πράσινο τσάι,  έχει την ιδιότητα  να απορροφά το φυσικό άρωμα του λουλουδιού και έτσι επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα που θέλουν.


Τα βήματα αρωματισμού, μπορούν να επαναληφθούν πολλές φορές για να αυξηθεί το λουλουδάτο άρωμα στα φύλλα τσαγιού.  Στην περίπτωση τσαγιού υψηλότερης ποιότητας, χρειάζονται χίλια λουλούδια λωτού ανά κιλό τσαγιού για να ολοκληρωθεί αυτή η αρχαία διαδικασία.


Ο μύθος λέει, ότι ο βασιλιάς Tu Duc κατά τη διάρκεια της δυναστείας Nguyen στην αρχαία πρωτεύουσα της Hue (1848-1883) έπινε τσάι με άρωμα λωτού, το οποίο έφτιαχνε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το απόγευμα κάθε  ημέρας έβαζε τους υπηρέτες  του να τοποθετούν μια μικρή χούφτα τσαγιού σε κάθε ανθισμένο  λουλούδι λωτού, που είχε στην λίμνη στην βασιλική του αυλή και να κλείνουν τα πέταλά τους. Έτσι έμεινε το τσάι  όλη τη νύχτα και  απορροφούσε  το άρωμα των πετάλων. Το επόμενο πρωί το τσάι συλλέγονταν από τη λίμνη του λωτού και προσφέρονταν στον βασιλιά για την πρωινή του αναζωογόνηση!!!!!


 Αυτή η διαδικασία για  αρωματικό τσάι παλαιού τύπου είναι τώρα σπάνια αν και συνεχίζουν να το αποκαλούν ως Lotus Ancien και έχει δώσει τη θέση του σε πιο σύγχρονες τεχνικές αρωματισμού του τσαγιού.



Το  Lotus Τea  είναι ένα χαλαρωτικό αφέψημα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, καταπολεμά την αϋπνία  χωρίς να αισθάνεστε υπνηλία την επόμενη μέρα.

Είναι αποτελεσματικό στην υψηλή  αρτηριακή πίεση, σε παθήσεις του στομαχιού,  της σπλήνας και του συκωτιού. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το μαύρο τσάι για την θεραπεία της  διάρροιας ενώ χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις αιμορραγίας. Βοηθάει στην μείωση του λίπους.

Σημείωση: Το λουλούδι lotus είναι το   βιετναμέζικο εθνικό λουλούδι,  αντιπροσωπεύει την ομορφιά, την αγνότητα και την καλή τύχη.



TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου