VANCOUVER 10++++++ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ


Το Βανκούβερ του Καναδά, ήταν η τελευταία μεγάλη πόλη που θα επισκεπτόμουν, πριν πάρω τον δρόμο για την παγωμένη Αλάσκα, μετά την 15 ήμερη περιήγηση μου στην δυτική πλευρά της Αμερικής.




Μετά την πτήση από το San Fransisco, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της πόλης Vancouver  και αφού βάλαμε τις αποσκευές στο βαν που μας περίμενε, άρχισαν οι εκπλήξεις!!!!

Ο οδηγός μας ήταν Έλληνας, ο κος Σταύρος ο οποίος αφού μας συστήθηκε άρχισε να μας βομβαρδίζει με πληροφορίες για την πόλη όπου ζει και εργάζεται.

Το Vancouver είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά και πρωτεύουσα της British Columbia BC. To όνομα το πήρε από έναν Άγγλο ναυτικό που έφτασε μέχρι εδώ τον George Vancouver. Βρίσκεται στον Δυτικό Καναδά και στο νοτιότερο τμήμα του. Βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά και στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Αποτελεί το λιμάνι ,από το οποίο γίνεται η συγκοινωνία προς την Αλάσκα και αυτό είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής.

Ήδη είχε βραδιάσει, η διαδρομή από το αεροδρόμιο ήταν σύντομη και φτάσαμε στο Downtown, το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της πόλης όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο μας. Αφήσαμε τις βαλίτσες στο δωμάτιο και βγήκαμε για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη.

Θα σας πω ότι την πόλη αυτή, την ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά και ας ήταν βράδυ. Οι δρόμοι της, τα φωτισμένα κτήρια, τα καταστήματα, οι άνθρωποι, την έκαναν να φαντάζει στα μάτια μου ότι είναι ο τόπος που θα μπορούσα να ζήσω.

Η εντύπωση μου, ενισχύθηκε όταν με το φως της ημέρας βγήκα στους δρόμους και αντίκρισα μια πεντακάθαρη πόλη, με ανθρώπους όμορφα ντυμένους να πηγαίνουν το πρωί στις δουλειές τους, πανάκριβα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους τεράστιους δρόμους, η σήμανση στους δρόμους να σε βοηθάει να φτάσεις εύκολα εκεί που θέλεις, χωρίς μποτιλιάρισμα και καθυστερήσεις. Τα πάρκα, τα δένδρα, οι κήποι με τα λουλούδια και οι κρεμασμένες ανθοστήλες να υπάρχουν παντού και να δίνουν χρώμα στην πόλη. Προσεγμένα καφέ και εστιατόρια σε πολλά σημεία της πόλης σε προκαλούν να καθίσεις να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις και να συνεχίσεις την περιήγηση .

Εύκολα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια οργανωμένη πόλη με πολίτες που την σέβονται άλλα υπάρχει και σεβασμός μεταξύ τους. Όσες φορές χρειαστήκαμε κάποια πληροφορία, πήραμε απαντήσεις από ευγενικούς και χαμογελαστούς ανθρώπους.

Η πλειοψηφία θα έλεγα ότι δεν ήταν Καναδοί, αλλά διαφόρων άλλων εθνικοτήτων με το μεγαλύτερο ποσοστό να ανήκει στους Κινέζους κάτι που διαπίστωσα και τις προηγούμενες μέρες του ταξιδιού μου στην Αμερική.



Το Βανκούβερ είναι γνωστό για τη γραφική ομορφιά του, τα πάρκα , τα βουνά, την θάλασσα, τις παράλιες του, τα νησιά άλλα και τις ευκαιρίες που προσφέρει το φυσικό του περιβάλλον για αποδράσεις για όμορφες στιγμές στην φύση! Σ αυτά τα μέρη και αξιοθέατα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω, με πληροφορίες και φωτογραφίες , μέρη τα οποία επέλεξα να δω κατά την τριήμερη διαμονή μου και νομίζω ότι και εσείς πρέπει να επισκεφτείτε όταν βρεθείτε στο μακρινό Βανκούβερ του Καναδά.


ΒΟΛΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ- ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

1.CHINATOWN

Στο Βανκούβερ βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη Chinatown της Βορείου Αμερικής μετά το San Fransisco. Είναι μια περιοχή όπου αποτυπώνεται ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα των Κινέζων οι οποίοι έφτασαν μέχρι εδώ από την μακρινή τους χώρα. Μεγάλοι δρόμοι με μαγαζιά γεμάτα με εμπορεύματα από την Κίνα, ρούχα, τρόφιμα, βότανα και γιατρικά και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, πολλά εστιατόρια με παραδοσιακό κινεζικό φαγητό αλλά και sushi .



Στην περιοχή εκτός από την πύλη -millennium gate- που εγκαινιάστηκε το 2002, αντικαθιστώντας μια παλιά ξύλινη πύλη του 1912, μπορείς να επισκεφτείς έναν αυθεντικό Κινέζικο κήπο που ονομάζεται Dr Sun Yat-Sen. Τον έφτιαξαν Κινέζοι τεχνίτες, που ήρθαν ειδικά για αυτόν τον σκοπό από την πατρίδα τους.



Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη τοιχογραφία με τα έντονα χρώματα (Lao Tsu traditional chinese painting) ζωγραφισμένη στους τοίχους μια οικοδομής το 2010, ενώ μπροστά υπάρχει ένα κενό οικόπεδο, στην γωνία των οδών Pender και της λεωφόρου Gore .

Απεικονίζει τον Λάο Τζου (γνωστό και ως Laozi), ένα Κινέζο πνευματικό και ποιητή που έζησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou, μεταξύ του 6ου και 4ου αιώνα π.Χ. Είναι γνωστός για την ίδρυση του ταοϊσμού, μιας κινεζικής φιλοσοφικής παράδοσης και ζωγραφίστηκε για να δώσει το μήνυμα της συνεισφοράς των Κινεζο-Καναδών στην χώρα άλλα και ότι η περιοχή είναι κινέζικη και δεν πρέπει να αλλοιωθεί φτιάχνοντας καινούργια κτήρια, όπως προβλέπεται για το κενό οικόπεδο.



Μειονέκτημα για την περιοχή είναι οι άστεγοι και οι ναρκομανείς που βρίσκονται στα πεζοδρόμια, δίνοντας άσχημη εικόνα στους επισκέπτες. Καλύτερα να τους αποφεύγεται. Γενικά η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση παρακμής και πολλά εμπορικά καταστήματα ήταν κλειστά, έτσι εκτός από ένα μικρο κομμάτι που περπατήσαμε προτιμήσαμε την σιγουριά του αυτοκινήτου για την περιήγησή μας .

2.GAS TOWN
Συνεχίζουμε την περιήγηση στην κοντινά περιοχή GASTOWN, το ιστορικό κέντρο της πόλης που χρονολογείται από το 1867, ήταν η περιοχή που άρχισε να αναπτύσσεται το Βανκούβερ.

Το Gastown χαρακτηρίστηκε ως Εθνικός Ιστορικός Χώρος του Καναδά το 2009, τα κτήρια αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα βικτοριανής αρχιτεκτονικής και η περιοχή έχει επιρροές από το βρετανικό στυλ, λόγω της πολύχρονης βρετανικής κατοχής. Γεμάτη με καταστήματα μόδας και τεχνολογίας,γραφεία ,γκαλερί τέχνης, καφέ και εστιατόρια σφύζει από έντονη ζωή, όλη την διάρκεια της ημέρας, την προτείνω και για μια μπύρα ή ένα ποτό το βράδυ.

Σήμα κατατεθέν της περιοχής το Steam Clock, το ρολόι ατμού που σφυρίζει. Πλήθη τουριστών μαζεύονται για να το ακούσουν και να το φωτογραφίσουν. Αυτό συμβαίνει κάθε ώρα, όλη την ήμερα. (δείτε εδώ 
https://www.youtube.com/watch?v=4Pf9YluAU64 )


Το Steam Clock κατασκευάστηκε και τοποθετήθηκε το 1977 από τον ωρολογοποιό Raymond Saunders και τον μεταλλουργό Doug Smith. Ακούστε τον ήχο που βγάζει και πείτε μου αν σας θυμίζει κάτι?



Στην πλατεία Maple Tree Square, θα δείτε το άγαλμα του John "Gassy Jack" Deighton, ναυτικού από το Γιορκσάιρ, πάνω σ ένα βαρέλι ουίσκι, ο οποίος έφτασε το 1867 εδώ και άνοιξε την πρώτη pub της περιοχής. Ο Gassy Jack θεωρείται και ο ιδρυτής του Βανκούβερ.

3.CANADA PLACE




θα το βρείτε σε να κομμάτι ξηράς, μέσα στην θάλασσα, στο λιμάνι του Βανκούβερ, θα το διακρίνεται από ένα κτήριο με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοιάζει με ιστιοφόρο .Η περιοχή κατασκευάστηκε το 1986 για να φιλοξενηθεί η ΕΧPO΄86 .



Το Place Canada φιλοξενεί το λιμάνι που συνδέεται με την Αλάσκα, στην θάλασσα θα δεις σταθμευμένα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες κόσμο που περιμένει να επιβιβαστεί για το ταξίδι του στην Αλάσκα. Στο κτήριο λειτουργούν οργανωμένες αίθουσες και υπηρεσίες, άφιξης και αναχώρησης των ταξιδιωτών .

Εδώ θα βρείτε το Flyover Canada, για το οποίο σας γράφω αναλυτικά πιο κάτω.

Το Pan Pacific Hotel,το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και το West Park.



Επισκεφτείτε το Συνεδριακό κέντρο του Βανκούβερ, ένα κτήριο που είχα την τύχη να επισκεφτώ και να περιηγηθώ στους χώρους του, χάρη στου φίλους παιδίατρους ,που έφτασαν μέχρι εδώ για να παρακολουθήσουν το παγκόσμιο συνέδριο που γινόταν εκείνες τις ήμερες. Από τους ψηλότερους ορόφους έχεις την δυνατότητα, πίσω από τις τζαμαρίες του κτηρίου να έχεις μια καταπληκτική θέα στο λιμάνι αλλά και σ όλη την πόλη. Μια καλή πρόταση για φωτογραφίες από ψηλά.






Έξω από τα κτίρια μπορείτε να κάνετε βόλτες, δίπλα στην θάλασσα, να καθίσετε στα παγκάκια και να δείτε τα υδροπλάνα να πετούν πάνω από το νερό, μεταφέροντας κόσμο, από τον σταθμό που υπάρχει εκεί κοντά. Καθίστε σ ένα εστιατόριο για φαγητό και καφέ και απολαύστε το Βανκούβερ.



4. STANLEY PARK

Για αναλυτικές πληροφορίες πατήστε εδώ




5.QUEEN ELIZABETH PARK

Θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ



6.PUBLIC MARKET -GRANDVILLE ISLAND
Θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ



7.FLYOVER CANADA MIA ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ!!!
Θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ



8.CAPILANO SUSPENION BRIDGE

Θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ



9.Γέφυρα Lions Gate Bridge.




Είναι η πρώτη γέφυρα που χτίστηκε στο Βόρειο Βανκούβερ. Χτίστηκε από την οικογένεια Guinness ,της οικογένεια της γνωστής μπύρας, για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκτάσεις γης στο Βόρειο αλλά και στο Δυτικό Βανκούβερ. Είναι η έξοδος της πόλης για τα πλοία προς την Αλάσκα και η αίσθηση όταν ταξιδεύεις με το πλοίο προς την γέφυρα είναι μοναδική!!!βλέπεις όλη την πόλη να απλώνεται πίσω σου, περνάς κάτω από την γέφυρα χειροκροτώντας και το ταξίδι προς τον παγωμένο Βορρά σε περιμένει.....

10++++++TELLUS WORD και βόλτες στην πόλη




Ωραία εγκατάσταση διαθέτει κινηματογράφο για 3D ταινίες, ένα πλανητάριο επίσης και εκθέσεις σχετικές με την επιστήμη και την τεχνολογία. Δεν επισκέφτηκα το εσωτερικό του, λόγω έλλειψης χρόνου, απλά σας το δείχνω, εσείς αν έχετε χρόνο και ενδιαφέρον για τις επιστήμες και τα πειράματα μπορείτε να κάνετε ένα πέρασμα από εκεί!!πληροφορίες θα βρείτε εδώ 



Στις βόλτες στην πόλη θα δείτε το Δημαρχείο με το ρολόι, την Vancouver art gallery με τα δυο λιοντάρια να σε υποδέχονται στην είσοδο και τα 10.000 έργα τέχνης Καναδών αλλά και Βρετανών καλλιτεχνών και δίπλα το διάσημο Fairmont Hotel, το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε και να μάθετε την ιστορία του. Ένα ξενοδοχείο φιλικό προς τα ζώα, μέχρι και κρεββάτι να ξεκουράζονται οι σκύλοι, έχει στην ρεσεψιόν.







Ανεβείτε στον κυκλικό πύργο που βρίσκεται πάνω στον ουρανοξύστη, σε ύψος 168 μέτρα, για να έχετε πανοραμική θέα στην πόλη. Η είσοδος έχει εισιτήριο, αν θυμάμαι καλά γύρω στα 16 δολάρια. Δεν ανέβηκα το βρήκα ακριβό?? όχι δεν είχα ελεύθερο χρόνο, σας έγραψα πιο πάνω από που είδα το Βανκούβερ από ψηλά και δωρεάν !



Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Museum of Vancuver, to Maritime museum και άλλα πολλά αξιοθέατα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας.









Η πόλη στο οικονομικό-εμπορικό κέντρο της είναι γεμάτη από ουρανοξύστες και μεγάλα αναπαλαιωμένα κτήρια ενώ υπάρχει ένας οικοδομικός οργασμός για νέους ουρανοξύστες προκείμενου να καλύψουν τις ανάγκες για στέγασης για τον πληθυσμό που όλο και αυξάνεται αλλά και γραφείων για τις μεγάλες εταιρίες που φέρνουν εδώ την έδρα τους, λόγω της ανάπτυξης της περιοχής (πετρέλαια, ναυτιλία, αρχιτεκτονικά γραφεία, τουρισμός).

Λίγο πιο πέρα από το κέντρο, στις συνοικίες, μπορείτε να δείτε σπίτια και βίλες, χωμένα κυριολεκτικά μέσα στο πράσινο, με μεγάλα πεζοδρομία και δρόμους με δένδρα δεξιά και αριστερά.



Φυσικά μην παραλείψετε μια ολόκληρη μέρα να την αφιερώσετε στο νησί Βικτωρία, θα γράψω σχετικό post τις επόμενες μέρες!!!

ΤIPS
Επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά αλλά μπορείς να ακούσεις και διάφορες διαλέκτους λόγω της πολιτισμικότητας του Καναδά.

Νόμισμα το καναδέζικο δολάριο, μπορείς να τα αλλάξεις στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου ή σε μια τράπεζα με την επίδειξη του διαβατηρίου. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε και εδώ στην Ελλάδα CAD δηλαδή καναδέζικα δολάρια πριν το ταξίδι σας, από μια τράπεζα που έχει ή την Τράπεζα Ελλάδος.

Ώρα, -7 ώρες πίσω από την Ελλάδα

Απαραίτητο το διαβατήριο για να ταξιδέψετε στον Καναδά και εφόσον είστε κάτοχοι Ελληνικού διαβατηρίου, από τον Μάρτιο του 2016 είναι απαραίτητη η visa ETA.

Απαραίτητο για την έκδοση της ETA είναι το εισιτήριο με επιστροφή. Διευκρινίζουμε πως τα παραπάνω ισχύουν για όσους επισκέπτονται τον Καναδά για τουρισμό με μέγιστη παραμονή τις 88 ημέρες. Για την εκδοσή της, θα χρειαστείτε το διαβατήριό σας, μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το κόστος είναι $7 CAD για την χορήγηση ΕTA που θα ισχύει έως πέντε χρόνια, μπορείτε να κάνετε αίτηση ηλεκτρονικά εδώ http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-el.asp

Οι τιμές των προϊόντων δεν είναι ιδιαίτερα φτηνές, γιατί πολλά από αυτά εισάγονται από την ενδοχώρα ή το εξωτερικό, έτσι και το φαγητό είναι ακριβό αλλά υπάρχει η λύση και του φτηνού φαγητού πχ ένα burger ή ένα σάντουιτς με σολομό. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων για να ξεγελάσετε την πείνα σας.

Η συγκοινωνία στο Βανκούβερ είναι πολύ οργανωμένη και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία με φτηνό εισιτήριο από 2-4 CAD, ή να νοικιάστε ένα ποδήλατο για τις βόλτες σας ή να χρησιμοποιήσετε τα aqua bus για θαλάσσιες διαδρομές ή αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι υδροπλάνο για να φτάσετε γρήγορα στον προορισμό σας και να δείτε την πόλη από ψηλά. Οι πτήσεις στοιχίζουν από 85-400 δολαρια και διαρκούν από 20 λεπτά έως και 1 ώρα!!!!για πληροφορίες δείτε εδώ http://www.seairseaplanes.com/scenic-flights

Μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην πόλη, από το αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας το τρένο Sky Train της Canada Line, σε λιγότερο από μισή ώρα. https://www.translink.ca/en/Schedules-and-Maps/SkyTrain.aspx



Μπορείτε επίσης να γνωρίσετε το vancouver με ένα λεωφορείο-τρόλεϊ hop on hop off, θα δείτε τα πιο σημαντικά μέρη.
Είναι πάντα σημαντικό να γνωρίζετε τον αριθμό για έκτακτες ανάγκες σε κάθε χώρα που επισκέπτεστε. Στον Καναδά, είναι το ίδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες: 911.

Φιλοδωρήματα, το κανονικό ποσό κυμαίνεται μεταξύ 15-20%, αν δεν θέλετε να αφήσετε φιλοδώρημα, δικαίωμά σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την εστίαση, τις υπηρεσίες τέτοιου είδους, το θέλουν το δωράκι τους.

Απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημοσίους χώρους και εστιατόρια .

Γενικά είναι μια ασφαλής πόλη που μπορείς να την περπατήσεις χωρίς φόβο, χωρίς να αποκλείονται κάποιοι πορτοφολάδες και κακοποιά στοιχεία, αποφύγετε να περάσετε από το Downtown Eastside είναι ένας χώρος γνωστός για τα προβλήματα των αστέγων και των ναρκωτικών, δίπλα στο Gastown.

Αφήστε τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα, κλειδωμένα στην θυρίδα του ξενοδοχείου σας και να έχετε μαζί σας μια φωτοτυπία του διαβατηρίου. Είναι κάτι που κάνω σ όλα μου τα ταξίδια για να αισθάνομαι ασφαλής άλλα και να μην χάσω τα πρωτότυπα. Σε περίπτωση κλοπής ή άμεσης ανάγκης για οποιαδήποτε βοήθεια απευθυνθείτε στο προξενείο μας .


Γενικό Προξενείο της Ελλάδος - Βανκούβερ

Διεύθυνση Suite 500 - 688 West Hastings St., Vancouver BC. V6B 1P1-Canada
Τηλέφωνο +1.604.681.1381
Fax +1.604.681.6656
Τηλ. Έκτακτης Ανάγκης: +1.604.684.8547

Επίσης υπάρχει Ελληνική κοινότητα στο Βανκούβερ, ιδρύθηκε το 1927, με πλούσια πολιτιστική δράση ειδικά στις εθνικές γιορτές κάνουν και παρέλαση. Υπάρχει ο Ελληνικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου χτισμένος από τους Έλληνες το 1974, στο 4500 Arbutus στο Valley Drive, για όποιον θέλει να τον επισκεφτεί.

Οι Έλληνες έχουν σημαντική παρουσία στο Vankouver, οι περισσότεροι από αυτούς, μετακόμισαν εκεί πριν πολλά χρόνια, την δεκαετία του ΄60 ,έχουν καλές δουλειές και βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταύρος πολλοί από αυτούς βρέθηκαν στα χέρια τους με ακίνητα μετά από πολλές ώρες δουλειάς για να αποκτήσουν τα απαραίτητα, σε μια περιοχή που σήμερα έχει μεγάλη εμπορική άξια και όταν τις πουλούν βρίσκονται με πολλά εκατομμύρια στα χέρια τους, ενώ αγοράζουν ένα καινούργιο σπίτι σε άλλη περιοχή και τους περισσεύουν αρκετά χρήματα για μια άνετη ζωή.



Αυτό ήταν τα Βανκούβερ με τα δικά μου μάτια!!!Έκανα ένα μίνι οδηγό με τα πιο σημαντικά που πρέπει να δείτε, και ελπίζω να σας βοηθήσει. Το Βανκούβερ θέλω να το επισκεφτώ ξανά!!! μου έμεινε μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα και τώρα που το σκέφτομαι έπρεπε να παρατείνω τις μέρες της περιήγησης μου και να ταξιδέψω μέχρι τα Βραχώδη Όρη.
Ένα σημαντικό κομμάτι του Καναδά που αξίζει να το δεις. 


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου