ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ -2017-


Μέχρι το 1990 το Αλκαζάρ ήταν το μέρος που κάθε Σεπτέμβρη ,μετατρέπονταν σε μια μια μεγάλη εμποροπανήγυρη και ζωοπανήγυρη,το «Κουμπαζάρ», ένα έθιμο από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Έρχονταν έμποροι από όλη την Ελλάδα να εκθέσουν τις πραγματείες τους και τα ζωντανά και οι αγοροπωλησίες έδιναν και έπαιρναν. Στο κλείσιμο της εμποροπανήγυρις γίνονταν ιππικοί αγώνες.





Ακόμη έχω μνήμες από εκείνες τις ημέρες, ήταν τέλος του Σεπτέμβρη, άνοιγαν τα σχολεία και εμείς πηγαίναμε κάθε μέρα για να αγοράσουμε τα πρώτα λογοτεχνικά βιβλία, που έφερναν οι έμποροι από την Αθήνα, να παίξουμε στα παιχνίδια του μεγάλου λούνα παρκ που στήνονταν ειδικά για τις μέρες του παζαριού, να φάμε χαλβά Φαρσάλων από την 'Αγαπούλα άλλα να φάμε και τα λουκάνικα αφού μας προκαλούσε η τσίκνα από τις πρόχειρα στημένες ψησταριές! Εκεί ξεκινούσαν και οι πρώτοι έρωτες της νέας σχολικής χρονιάς!!Αγοράζαμε τα πρώτα κάστανα αλλά και μαλλί τις γριάς. Ωραία χρόνια!!













Μέτα την απόφαση της δημοτικής αρχής για ανάπλαση της περιοχής, σταμάτησε να γίνετε η εμποροπανήγυρη-το παζάρι της Λάρισας, στο πάρκο και σήμερα μεταφέρθηκε στην σκεπαστή αγορά της Νεάπολης χωρίς όμως να έχει την αίγλη και την ποιότητα της παλιάς έχει όμως τα πάντα για το καταναλωτικό κοινό που συρρέει κατά χιλιάδες από την πόλη και τους όμορους νομούς για να διατηρήσει αυτόν τον θεσμό για χρόνια ακόμη ζωντανό!!!





Γιατί ας μην γελιόμαστε και τις "μπιντζάμες" από το παζάρι θέλουμε και τα "βρακοζώνια" και το χαλβά Φαρσάλων και τους λουκουμάδες αλλά και τα κρέατα και την τσίκνα και τους οργανοπαίχτες να περνούν ανάμεσα από τα τραπέζια και να παίζουν για εμάς!!!!
Είμαστε λαός για τα πανηγύρια !!!!τι να κάνουμε.....


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου