BERLIN - Kaiser Wilhelm Memorial Church


Κατεβαίνουμε από το μετρό στην στάση Zoologischer garden, προχωράμε στην εμπορική  οδό Kurfüsterndamm και φτάνουμε στην πλατεία Breitscheidplatz, ένα από τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης, εδώ βρίσκεται η εκκλησία Kaiser Wilhelm Memorial Church.
Η πλατεία είναι γνωστή, τον τελευταίο καιρό από την τρομοκρατική επίθεση (τα Χριστούγεννα του 2016) στην  υπαίθρια χριστουγεννιάτικη  αγορά, με το φορτηγό, που στοίχισε την ζωή σε αρκετούς ανθρώπους. Σήμερα δεκάδες αναμμένα κεριά και λουλούδια μαρτυρούν το άσχημο αυτό γεγονός που συγκλόνισε για ακόμη μια φορά τον κόσμο.





Η προτεσταντική εκκλησία Kaiser Wilhelm Memorial Church χτίστηκε μεταξύ του 1891 και του 1895 στη μνήμη του Kaiser Wilhelm I, Γερμανού αυτοκράτορα και σχεδιάστηκε από τον Franz Schwechten. Ο ναός καταστράφηκε  το 1943 από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που έγιναν στο Βερολίνο.
Οι Γερμανοί σε ανάμνηση των καταστροφών που έγιναν στην πόλη τους, άφησαν την εκκλησία κατεστραμμένη, ως αντιπολεμικό μνημείο για την Ειρήνη και την συμφιλίωση.
Παρατηρώντας τον μισό-κατεστραμμένο πύργο του ναού ύψους 63 μέτρων σήμερα, το αρχικό ύψος ήταν 113 μέτρα, καταλαβαίνεις το μέγεθος της καταστροφής και της φρίκης του πόλεμου και εύχεσαι να μην ξανάρθουν τέτοιες στιγμές. Τον ονομάζουν και "κούφιο δόντι" λόγο του σχήματος που πήρε από τις βόμβες που έπεσαν.







Στο αίθουσα μνήμης όπως την αποκαλούν ,που αποτελούσε την είσοδό στον ναό, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες και έγγραφα που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής του, στο δάπεδο υπάρχουν υπέροχα μωσαϊκά και στους τοίχους και την οροφή θαυμάσια ψηφιδωτά και αγάλματα  και ότι άλλο σώθηκε.









Ακριβώς δίπλα από την κατεστραμμένη εκκλησία, βρίσκεται ένας μοντέρνος ναός που σχεδιάστηκε άπω τον Eiermann και χτίστηκε μεταξύ του 1959-1961, για την αισθητική του οποίου έχουν γραφτεί πολλά άσχημα, αλλά εμένα προσωπικά μου άρεσε.





Ένας ναός σε σχήμα οκταγώνου, χτισμένος με χάλυβα και περίεργα γυάλινα τουβλάκια σε μπλε χρώμα και ακριβώς στην μέση ένας χρυσό άγαλμα του Χριστού που μοιάζει να κατεβαίνει από τον ουρανό,πάνω από την Αγία Τράπεζα.



Δίπλα από την κατεστραμμένη εκκλησία κτίστηκε και το καινούργιο εξαγωνικό κωδωνοστάσιο ύψους 53 μέτρων, στο όποιο γίνονται έργα συντήρησης.

Οι Γερμανοί τα ονομάζουν λόγο σχήματος "Lippenstift und Puderdose" δηλαδή το κραγιόν και η πούδρα.

Για την επίσκεψή σας στους ναούς δεν χρειάζεται εισιτήριο, μην τους προσπεράσετε, επισκεφτείτε τους και σκεφτείτε τα καταστροφικά αποτελέσματα των πολέμων και της αλαζονείας και του φανατισμού των λαών.




Ο ναός, έτσι για την ιστορία, βρίσκεται στο "Δυτικό Βερολίνο".

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου