ΕΥΡΩΠΗ

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

48 hours in ΒUCHAREST-ROMANIA – the Must-See Guide


Το Βουκουρέστι είναι μια πόλη που λάτρεψα όχι με την πρώτη ματιά,το επισκέφτηκα  χειμώνα με πολύ κρύο και ελάχιστο χιόνι ,που είχε πέσει  λίγες μέρες πριν φτάσω.Η πρώτη άποψη φτάνοντας στην είσοδο της πόλης ήταν απογοητευτική , μια σκοτεινή πόλη με τεράστιες ,τσιμεντένιες πολυκατοικίες ,σοβιετικού τύπου, που οι περισσότερες βρίσκονται σε κακή κατάσταση,προχωρώντας όμως με το λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης άρχισε να με γοητεύει πριν ακόμη αρχίσω την εξερεύνηση του.....
Το Βουκουρέστι είναι η πρωτεύουσα της Ρουμανίας,με πληθυσμό γύρω στα 2.000.000 ανθρώπους.Χτισμένη στους πρόποδες των Καρπάθιων ,η πόλη αποτέλεσε από παλιά ένα μεγάλο στρατιωτικό κέντρο.Το 1862  έγινε η πρωτεύουσα της Ρουμανίας ,ήταν η εποχή που κατασκευάστηκαν μεγάλα κτήρια,παλάτια  και αρχοντικά,δρόμοι και μεγάλες λεωφόροι .Το εμπόριο , οι τέχνες και τα γράμματα άρχισαν να γνωρίζουν άνθηση.
Η πόλη άρχισε να έχει τον αέρα μεγάλης Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Την ονόμασαν το " Μικρό Παρίσι των Βαλκανίων".
Στην συνέχεια ο β παγκόσμιος πόλεμος και 2 μεγάλοι σεισμοί κατέστρεψαν την πόλη.
Σήμερα δεν θυμίζει τις υπόλοιπες Βαλκανικές πρωτεύουσες ,έχει αέρα Ευρώπης ,έχει αφήσει πίσω του τα κατάλοιπα του παρελθόντος σε μεγάλο βαθμό και προχωράει βλέποντας μπροστά,,,


άγαλμα των αεροπόρων

Κανόνισες να πας Βουκουρέστι  για λίγες ημέρες; Εδώ θα σου πω τα πιο σημαντικά αξιοθέατα που πρέπει να δεις !και στο τέλος θα σου δώσω μικρές συμβουλές για να κάνουν το ταξίδι σου πιο εύκολο.

ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥΜικρογραφία της αψίδας του Παρισιού,άρχισε να κατασκευάζεται το 1878,όταν η Ρουμανία έγινε ανεξάρτητη χώρα .Ξεκινάει από την οδό Sοseaua Kiseleff  και φτάνει μέχρι το ιστορικό κέντρο της πόλης - οδός Calea Victorei (οδός της Νίκης).
Αρχικά ήταν ξύλινη με την πάροδο των ετών χτίστηκε από την αρχή αρκετές φορές και την τελική της μορφή την πήρε το 1936. Έργο του Ρουμάνου Petre Antonescu, με ύψος 27 μέτρα. Έχει επάνω της γλυπτά που κατασκευάστηκαν από τους γλύπτες Ion Jallea και Dimitrie Paciurea.Όταν  περάσαμε  να την δούμε γινόταν έργα συντήρησης.

Βόλτες στο ιστορικό κέντρο της πόλης ,ξεκινήστε από την πλατεία της Επανάστασης (Piata Revolutiei) και μην αφήσετε κανένα δρόμο και στενό ανεξερεύνητα....Περιπλανηθείτε στην οδό της Νίκης (Cala Victoriei), που περνάει μπροστά από την πλατεία της Επανάστασης και καταλήγει στην πλατεία Ουνιρέα, στο Παλάτι του Λαού ,ήδη σας μίλησα για αυτό,σε προηγούμενο post 
 (http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/01/casa-poporulu.html).ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ,βρίσκεται στην πλατεία της Επανάστασης ,ένα κτίριο σταλινικής αρχιτεκτονικής που κατασκευάστηκε για να στεγάσει την Κ.Ε.του κομμουνιστικού κόμματος!!Σήμερα στεγάζει το Υπουργείο Εσωτερικών.Σημείο αναφοράς στο κτίριο,το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου,από εκεί στις 21-12-1989 ο Τσαουσέσκου εκφώνησε τον τελευταίο του λόγο ,προς το εξαγριωμένο λαό της Ρουμανίας και εκεί γιουχαρίστηκε......ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
βρίσκεται απέναντι από το κτίριο της Γερουσίας και στεγάζεται σε μια από τις αίθουσες του βασιλικού παλατιού.Φιλοξενεί έργα Ρουμάνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών. Επίσης μπορείτε να δείτε έργα τέχνης από την εποχή του μεσαίωνα και της σύγχρονης τέχνης της Ρουμανίας.
Calea Victoriei 49-53,τομείς 1,Bucharest, Romania
λειτουργεί από τετάρτη έως Κυριακή από 11.00-19.00 (Μάιος -Σεπτέμβριος) και
              από  10.00-18.99 (Οκτώβριος-Απρίλιος)
φροντίστε να εκεί τουλάχιστον μια ώρα πριν το κλείσιμο. Το εισιτήριο στοιχίζει 20 lei.ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑΖΗΝΟΥ (PALATUL CANTACUZINO)
Calea Victoriei 141-Bucharest, Romania
ώρες λειτουργίας από Τρίτη έως Κυριακή (ώρες 10.00 έως 17.00)
γνωστό και ως Μουσείο Του Γεωργίου Ενέσκου.Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι.D.Berindei σε γαλλικό μπαρόκ ύφος το 1901-1903. Χαρακτηριστικό είναι το στέγαστρο της εισόδου σε σχήμα κοχυλιού και τα λιοντάρια που φυλάνε το κτίριο. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησίας  της Μαρίας Καντακουζηνού και του συζύγου της ,Ρουμάνου συνθέτη Γεωργίου Ενέσκου.

ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ (ATHENEUL ROMAN)
Strada Benjamin Franklin 1-3, Bucharest, RomaniaΈνα κυκλικό κτήριο με θόλο στην οροφή που στεγάζει σήμερα το Μέγαρο Μουσικής.Λειτουργεί από το 1888.Αξίζει μια επίσκεψη στο εσωτερικό του και γιατί όχι αν έχετε χρόνο ,παρακολουθήστε μια συναυλία. Χτισμένο σε ένα υπέροχο κήπο ,μπροστά από την είσοδο ,δείτε το άγαλμα ενός από τους πιο γνωστούς Ρουμάνους λογοτέχνες ,του  Μihai Eminescu.
Έχει είσοδο 10 leu.
Monday
Closed
Tuesday - Friday
12:00 pm - 07:00 pm
Saturday - Sunday
04:00 pm - 07:00pm (only if concerts are taking place )
Sunday Matinee
10:00 am - 11:00 am

Cercul Militar-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
1, Constantin Mille St, Bucharest, RomaniaΧτίστηκε το 1912 ,εκεί που βρισκόταν η Μονή Sarindar .Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Ρουμανίας Dimitrie Maimaroiu.
Ανήκει και χρησιμοποιείται για κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του ρουμανικού στρατού. Μπορείτε να επισκεφτείτε ,αφού ανεβείτε τις σκάλες ,μια  αίθουσα εκδηλώσεων και να πιείτε ένα καφέ ή να φάτε.

ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ-Biserica Sf. Nicolae- Strada Ion Ghica 9 | Sector 3-Bucharest, Romaniaθα την αναγνωρίσετε από τους χρωματιστούς τρούλος ,χτίστηκε το 1909  από τον τσάρο της Ρωσίας ,Νίκολας ΙΙ. Θα την βρείτε κοντά στο Πανεπιστήμιο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Από την Calea Victorei αναζητήστε την οδό srt.Stavropoleos  ,στο νο 4 ,θα βρείτε μια από τις πιο παλιές εκκλησίες του Βουκουρεστίου,χτίστηκε το 1724 από τον Έλληνα Ηπειρώτη μοναχό Ιωαννικο (Ιωάννη Στρατονικεα) ,ο οποίος ήρθε στο Βουκουρέστι για να μαζέψει χρήματα για το μοναστήρι στο χωριό του,αλλά τελικά έμεινε στο Βουκουρέστι και έκτισε την εκκλησία εδώ,με τα χρήματα που εισέπραττε από το  πανδοχείο ,που διατηρούσε δίπλα στην εκκλησία. Σήμερα δεν υπάρχει το πανδοχείο . Η εκκλησία  είναι μικρή στο μέγεθος περίπου 10 τ.μ.με εκπληκτικές τοιχογραφίες μέσα και έξω από τον ναό.Εκπληκτικό το τέμπλο του ναού.
Η αρχιτεκτονική της είναι ιδιαίτερη ,έχει στοιχεία δυτικά,οθωμανικά και ρουμανικά. Είναι ανακαινισμένη και λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αξίζει τον κόπο ένα πέρασμα από εκεί.
φωτο απο google


ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ-Str Dealul Mitropoliei Piata Unirii, Βουκουρέστι, Ρουμανία
Ο καθεδρικός ναός του Βουκουρεστίου,το Ορθόδοξο πατριαρχείο της Ρουμανίας είναι ένας μικρός λιτός και χωρίς υπερβολές ναός ,χτισμένος σε ένα λόφο. 
Υπέροχες τοιχογραφίες μέσα και έξω από τον ναό!Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται παλιές εικόνες και  μέρος από το σκήνωμα του Αγίου Νεκταρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Χτίστηκε τον 17 αιώνα.

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ Bulevardul Ferdinand I, Bucharest, RomaniaΣτις 15 Μαΐου του 1883 η ελληνική κοινότητα Βουκουρεστίου αποφάσισε την ανέγερση ενός ορθοδόξου ναού. Αφού αγοράστηκε το οικόπεδο στις 10-9-1989 έγινε η θεμελίωση και άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του ναού. Την εκκλησία σχεδίασε ο Γερμανός αρχιτέκτονας A.Lardel.Ο ναός χτίστηκε από τον γνωστό λιθοξόο της εποχής Νικόλαο Χαλέπα.Στις 25 Μαρτίου του 1901 ,έγινε η πρώτη λειτουργία,ημέρα γιορτής του Ναού ,που ονομάστηκε Ναός του Ευαγγελισμού.
Χρηματοδότης του έργου της ανέγερσης ήταν ο Παναγής Χαροκόπος από την Κεφαλλονιά, ο οποίος το 1902 έδωσε πάλι χρήματα για να κατασκευαστεί το μαρμάρινο τέμπλο που υπάρχει μέχρι και σήμερα στον ναό ,αντικαθιστώντας το ξύλινο που προϋπήρχε.Κατά την εποχή του κομμουνισμού η εκκλησία δεν λειτουργούσε.Στο μεγάλο σεισμό ,την 7-3-1977 ο ναός υπέστη σοβαρές ζημίες ,οι όποιες όμως ,λόγω έλλειψης χρημάτων δεν αποκαταστάθηκαν.Το 1999 το ζεύγος Γρηγοριάδη από την Θεσσαλονίκη ,έδωσε χρήματα για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού.
Είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην θεία λειτουργία,ήταν ημέρα της Αποκριάς.Λίγοι οι ντόπιοι,περισσότεροι οι τουρίστες ,κυρίως γκρουπ Ελλήνων .Δέος  και κατάνυξη μέσα στον ναό ,πραγματικά συγκινούμαι κάθε φορά που βρίσκομαι στο εξωτερικό και παρακολουθώ θεία λειτουργία.Εξωτερικά ο ναός ,θυμίζει αρχαία Ελλάδα ,ίσως τον ναό της Αθηνάς της Νίκης στην Ακρόπολη και στο πίσω μέρος της κολλητά βρίσκεται η Ελληνική Πρεσβεία .Είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Κράτους.
Στο περιφραγμένο προαύλιο υπάρχει η προτομή του Ρήγα Φεραίου  και  μαρμάρινες πλάκες προς τιμή των δωρητών,του ζεύγους Γρηγοριάδη και του Παν. Χαροκόπου.
Από το 2008 ,λειτουργεί στο Βουκουρέστι το ελληνικό σχολείο "ΑΘΗΝΑ''.Η ελληνική κοινότητα Βουκουρεστίου ,αριθμεί περίπου 15.000 μέλη ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς λόγω της κρίσις στην χώρα μας και διάφορων επιχειρηματικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ρουμανία.
Ένα πέρασμα από τον Ναό του Ευαγγελισμού οπωσδήποτε ,ανάψτε το κεράκι σας και αφήστε τον οβολό σας.....κάντε μια ευχή και ποιος ξέρει ,μπορεί να πραγματοποιηθεί!


ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ -Bulevardul Ferdinand I nr. 33
Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται ο πύργος του πυροσβέστη.Πρόκειται για ένα μουσείο που δείχνει την ιστορία του πυροσβέστη ,στην Ρουμανία στο πέρασμα των χρόνων.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 28-30Μια βόλτα στην  περιοχή Κίσελεφ (Kiseleff) θα σας εντυπωσιάζει. Ακριβές συνοικίες , εδώ θα δεις τις επαύλεις και τις βίλες των πλουσίων κατοίκων της πόλης. Εδώ βρίσκονται φυσικά και οι πρεσβείες.
Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης ,το  Ερεστρέου (Herastrau), το οποίο δημιουργήθηκε το 1936 και αποτελεί μια τεράστια έκταση 110 εκταρίων ,με συγκοινωνούσες λίμνες και ένα νησάκι.Οργανωμένος χώρος με ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους για περπάτημα στην άκρη της λίμνης ,σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον ,εστιατόρια και καφέ για χαλάρωση ,βάρκες και κανό για βόλτες και ψάρεμα μέσα στην λίμνη ,εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.Λεύκες και σφένταμοι φτάνουν μέχρι τις ακτές της λίμνης.

Εδώ βρίσκεται το Μουσείο του χωριού, ένα υπαίθριο μουσείο που περιλαμβάνει δείγματα αρχιτεκτονικής από όλη την Ρουμανία. Δημιουργήθηκε το 1936 και εμπνευστής ήταν ο εθνογράφος dimitrie gusti ,ήθελε ένα χωριό που θα αναπαριστά την Ρουμανική ύπαιθρο.
Ένα χωριό-μουσείο που περιλαμβάνει  σπίτια,στάβλους ,αποθήκες ,ανεμόμυλους , εκκλησίες και πολλά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην ύπαιθρο . Εντύπωση προκαλούν τα σπίτια και οι ξύλινες εκκλησίες οι οποίες μεταφέρθηκαν σχεδόν ολόκληρες και ανέπαφες  ή σε μεγάλα κομμάτια που συναρμολογήθηκαν ξανά , από διάφορες περιοχής μέχρι εδώ.

Μπορείτε εύκολα να φτάσετε μέχρι εδώ ,αν βαριέστε το περπάτημα, με λεωφορείο , με τραμ  ή μετρό.Υπάρχει τακτική συγκοινωνία σ ολόκληρη την πόλη.
Η είσοδος στο υπαίθριο  στοιχίζει 10 leu.Μπορείτε να το επισκεφτείτε από τις 10.00-6.00 κάθε μέρα.Βρεθήκαμε στο χωριό στα πλαίσια ενός φεστιβάλ ,με χορευτικά συγκροτήματα από βαλκανικές χώρες .Ήταν ωραία εμπειρία με πολύ χορό και παραδοσιακά τραγούδια.TIPS
Βουκουρέστι χωρίς καλό φαγητό και διασκέδαση δεν γίνεται.Δεν δίνω διευθύνσεις και ονόματα εστιατορίων και καφέ-μπαρ γιατί θεωρώ ότι η όραση και η όσφρηση θα σε οδηγήσουν στα καλύτερα. Θα σου πω όμως τι να δοκιμάσεις.μαμαλίγκα ,σαν την πολέντα ,συνοδεύει τα περισσότερα φαγητά ,από πάνω εχει τυριά ή γιαούρτι για να ειναι πιο νόστιμη
 σαρμάλε, δοκιμάστε τους παραδοσιακούς λαχανοντολμάδεςΖητήστε ένα mezeluri δηλαδή ένα πιάτο με ορεκτικά ,τυριά,λουκάνικα ,σαλάμια και αν αντέχετε πιείτε ένα ποτηράκι ţuică ,ένα δυνατό ποτό φτιαγμένο από δαμάσκηνα .
 Δοκιμάστε το  salam de sibiu ,είδος ντόπιου σαλαμιού και
τα μιτιτέι ,τα λουκάνικα χωρίς πέτσα, φτιαγμένα με κιμά.Οι κόκκινες πιπεριές έχουν την τιμητική τους , πιπεριές γεμιστές με τυρί , πιπεριές σαλάτα.
Επίσης δοκιμαστεί το λάχανο τουρσί τους .

Δοκιμάστε ψητά κρέατα και κυνήγι.
Ένα πιάτο που δοκίμασα και μου άρεσε είναι το μούσκι τζιομπάνεσκ ,χοιρινό με τυριά!!!κόλαση!
 tocanita αν θέλετε  κρέας μοσχάρι στην κατσαρόλα με κρεμμύδια
Αν έχει κρύο ,για να ζεσταθείτε παραγγείλετε μια σούπα "Ciorbă" η ρουμάνικη σούπα  φτιάχνεται με ξίδι, χυμό από λάχανο τουρσί ή κάποιο άλλο ξινό συστατικό.

Η σούπα με κεφτέδες είναι η παραδοσιακή  όξινη σούπα τους  "ciorba de perisoare" και μοιάζει με τα δικά μας γιουβαρλάκια.
Μπουρεκάκια με γέμιση τυρί (langosi)
Επιλέξτε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης , μπορείτε να περιηγηθείτε στο ιστορικό κέντρο με τα πόδια.Εκεί βρίσκονται τα μουσεία ,τα καταστήματα ,τα εστιατόρια και τα μπαρ .Αν θέλετε κάτι πιο μακρινό χρησιμοποιήστε ταξί ,δεν είναι ακριβά τα κόμιστρα.

Προτείνω το Novotel Bucharest City Centre
 ,στο οποίο μείναμε και είναι σε κεντρικό  σημείο για τις εξορμήσεις σας ,με τα πόδια ,πρωινές και βραδυνές ώρες.Η πρόσοψη προκαλεί εντύπωση, έχουν διατηρήσει την αρχική πρόσοψη του θεάτρου ,το οποίο βομβαρδίστηκε και πίσω της χτίστηκε  ένα γυάλινο μοντέρνο  κτήριο με ωραίους χώρους και δωμάτια,καλό το πρωινό του ξενοδοχείου. Στο Βουκουρέστι μπορείτε να πάτε οδικώς με δικό σας αυτοκίνητο, πρέπει όμως να εφοδιαστείτε με το ειδικό σήμα Κυκλοφορίας ,που θα συνοδεύει την άδεια του αυτοκινήτου και την ασφάλεια του.
Επίσης από Αθήνα ξεκινούν κάθε μέρα λεωφορεία με προορισμό το Βουκουρέστι.
υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια και με την trainose.
Θεσσαλονίκη-Βουκουρέστι-Θεσσαλονίκη  και το ταξίδι διαρκεί περίπου 18,5 ώρες.
 Υπολογίστε όμως ότι είναι μακρινό και κουραστικό ταξίδι ,ειδικά την περίοδο του χειμώνα.
Αεροπορικές πτήσεις συνδέουν την Ελλάδα με το Βουκουρέστι ,με οικονομικούς ναύλους (aegean-Tarom)η πτήση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα από Αθήνα.

Για την είσοδο στην χώρα θα χρειαστείς  την ταυτότητα σου , δεν χρειάζεται διαβατήριο.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Πρώτες Βοήθειες: 961 ή 629.95.60
Αστυνομία: 955
Πυροσβεστική: 981
Αεροδρόμιο: (021) 230 00 22, 42 ή 204 10 00
Πρεσβεία Βουκουρεστίου: (021) 2094170-4
Γενικό Προξενείο Βουκουρεστίου: (021) 2094190-2
Κωδικός κλήσης από Ελλάδα: 0040Το Βουκουρέστι είναι μια πόλη με πολλά και ενδιαφέροντα  μουσεία,εκκλησίες ,εκθέσεις και πολλές εκδηλώσεις.Μια πόλη ,που εκτός από το ιστορικό κέντρο  ,είναι και μοντέρνα  και ζωντανή! Εγώ προσπάθησα να σας δείξω τα πιο σημαντικά και πιο τουριστικά,αυτά που πρέπει να γνωρίσεις σαν τουρίστας που βρίσκεσαι πρώτη φορά σ αυτή την χώρα .Επειδή όμως τα ενδιαφέροντα του κάθε ενός μας είναι διαφορετικά ψαχτείτε λίγο και θα βρείτε και  άλλα ,  πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα και σύγχρονα.
Εγώ τα άφησα για την επόμενη φορά ,γιατί σε 2 μόνο μέρες δεν προλαβαίνεις.
Μην ξεγελαστείς ότι θα πας εκδρομή 4ημερη ή 5ημερη που περιλαμβάνει  και τα Καρπάθια και θα τα δεις όλα,θα τρέχεις και δεν θα προλαβαίνεις.....
Βέβαια είναι ένας καλός λόγος για να ξαναπάς ,κάτι που έχω και εγώ στο μυαλό μου να κάνω.