ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ


Η ιδέα να φύγουμε για ένα τετραήμερο αμέσως μετά την την πρώτη του Γενάρη, σε μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μας φάνηκε καλή! Βάλαμε κάτω τον χάρτη μας και η απόφαση πάρθηκε, ναι θα πάμε ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ!!!



Παρόλο που το κρύο ήταν αρκετό, η ιδέα μας να την επισκεφτούμε αποδείχθηκε καταπληκτική.

Η πόλη ήταν ακόμη στολισμένη και φυσικά πολύ όμορφη. Με το που φτάνεις καταλαβαίνεις ότι θα ζήσεις ένα παραμύθι.
Κάστρα, παλάτια, γέφυρες, δράκοι και γεύσεις, θα σε ακολουθούν για πάντα....



Η Βούδα και η Πέστη ήταν 2 διαφορετικές πόλεις που τις χώριζε ο ποταμός Δούναβης το 1873 "ενώθηκαν" και σήμερα η Βουδαπέστη αποτελεί την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ANDRASSY



Η κατασκευή της άρχισε το 1872 και εγκαινιάστηκε η λειτουργία της στις 20 Αυγούστου του 1876. Το μήκος της 2.320 μέτρα. Εμπορικός δρόμος φιλοξενεί τράπεζες, δημόσια κτίρια και υπηρεσίες τα πιο ακριβά καταστήματα της πόλης με υπέροχες βιτρίνες, καφέ -μπαρ και ρεστοράν. Ξεχώρισα το βιβλιοπωλείο, ALEXANDRA 
Bookstore, στον τρίτο όροφο υπάρχει ένα αναγεννησιακό καφέ, πιείτε καφέ σε υπέροχο περιβάλλον με την συνοδεία πιάνου. 



ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ 
(gellert bath)



Τα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστη είναι διάσημα για τις ιαματικές τους άλλα και τις χαλαρωτικές σας ιδιότητες. Επισκεφτείτε τα δημοτικά λουτρά -gellert bath- και δεν θα μετανιώνετε. Στην είσοδο πληρώνετε εισιτήριο περίπου 15 ευρώ.

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΟΥΝΑΒΗ





Eπιλέξτε ένα ποταμόπλοιο για μια βραδινή κρουαζιέρα στον Δούναβη και θαυμάστε την πόλη με τα φωτισμένα κτίρια, μια τελείως διαφορετική ματιά.



ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ

Τόπος αναψυχής για τους ντόπιους, έχει όμορφους κήπους και σιντριβάνια, καφέ-μπαρ και εστιατόρια! Επισκεφτείτε το όταν ο καιρός είναι καλός! Νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε βόλτες.

ΛΟΦΟΣ GELLERT



Aπό το λόφο έχει πανοραμική θέα στην πόλη, εκεί βρίσκεται το άγαλμα της ελευθερίας η Citadella μια γυναίκα που στο χέρι της κρατάει ένα φύλλο φοίνικα και δίπλα της στέκονται 2 φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την μάχη με το κακό. Αφιερωμένο στην απελευθέρωση της Βουδαπέστη από το ρωσικό στρατό το 1945. Δείτε την πόλη από ψηλά και βγάλτε τις καλύτερες φωτογραφίες, αρκεί να έχει καλό καιρό χωρίς σύννεφα ή ομίχλη.



CHAIN BRIDGE



H πιο διάσημη γέφυρα της πόλης εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849, καταστράφηκε όπως και όλες οι γέφυρες της Βουδαπέστης στον Β παγκόσμιο πόλεμο και ξαναχτίστηκε το 1949. Συνδέει την Βούδα με την Πέστη,  έχει μήκος 375 μέτρα και πλάτος 16 μέτρα. Θα την περάσετε πολλές φόρες με την συγκοινωνία αλλά καλό είναι να την περπατήσετε.



ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ



Από τις καλύτερες όπερες του κόσμου. Το κτίριο έχει την υπογραφή του Ούγγρου αρχιτέκτονα Νίκολας Υμπλ και άνοιξε για το κοινό το 1884.

Την εποχή της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας η Βιέννη και η Βουδαπέστη συναγωνίζονταν για το ποια πόλη θα είχε την καλύτερη όπερα.

Έτσι κτίστηκε ένα υπέροχο κτίριο στην Βουδαπέστη με υπέροχες τοιχογραφίες και πολλές καινοτομίες που την ανέδειξαν πρώτη!



Κλείστε νωρίς εισιτήρια για την παράσταση που θέλετε να δείτε ή επισκεφτείτε το εσωτερικό της, γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ώρες.





Οπωσδήποτε ένα πέρασμα από εδώ!

BUDA CASTLE HILL





Ανεβαίνεις τα σκαλιά ή αν βαριέσαι παίρνεις το τραμ και βρίσκεσαι σε λίγο χρόνο, στην Αποβάθρα των Ψαράδων Fisherman's Bastion, ανάμεσα στους 7 πύργους, βρες την καλύτερη θέση και βγάλε τις καλύτερες φωτογραφίες, με την ωραιότερη θέα της πόλης. Είσαι στην μεριά της Βούδας μπροστά σου έχεις τον Δούναβη και απέναντι την Πέστη.







Στην πλατεία της Αγίας Τριάδας μπορείς να δεις την εκκλησία του αγίου Matthias με την υπέροχη σκεπή της, εκεί γινόταν οι βασιλικές στέψεις και οι βασιλικοί γάμοι. Αν έχεις χρόνο δες το εσωτερικό της και ανέβα στο καμπαναριό για καλύτερη θεά στην πόλη.









Οπωσδήποτε θα αφιερώσετε χρόνο για βόλτες στα σοκάκια του κάστρου με τα όμορφα κτίρια και ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι που θα πάρετε από τα υπαίθρια κιόσκια, θα ζεσταθείτε αλλά μην πιείτε πολύ κτυπάει στο κεφάλι .








Μια στάση στο δημοφιλές ζαχαροπλαστείο ( Ruszwurm) για να πιεις ένα τσάι με αφιόνι και φυσικά επέλεξε ένα γλυκό, προτείνω την σπεσιαλιτέ του καταστήματος το ruszwurm cream cake. Ωραίο περιβάλλον και ατμόσφαιρα για να ξεκουραστείς και να συνεχίσεις την περιήγηση στο κάστρο. (Ruszwurm Szentharomsag utca 7 , Βουδαπέστη 1014 , Ουγγαρία).





Αξίζει να αφιερώσεις αρκετές ώρες και να εξερευνήσεις την περιοχή, είναι μια τελεία βόλτα.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ



Μεγάλη και εντυπωσιακή, θα δεις το μνημείο της χιλιετίας και γύρω αψίδες με εντυπωσιακά χάλκινα αγάλματα επιφανών ανδρών της Ουγγαρίας. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν εντυπωσιακά κτίσματα και μουσεία Καλών Τεχνών και το Kunsthalle (hall of art) ενώ στο πίσω μέρος της θα δεις το μεγάλο παγοδρόμιο της πόλης, γεμάτο από μικρούς και μεγάλους να κάνουν πατινάζ, Aγαπημένο σπορ των κάτοικων.



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΣ



Επιβλητικό κτίριο νεογοτθικής αρχιτεκτονικής με μήκος 268 μέτρα. Το βράδυ θα το θαυμάσετε φωταγωγημένο. Αν θέλετε να δείτε τους εσωτερικούς χώρους του, αγοράστε εισιτήρια, γίνονται ξεναγήσεις.



ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ(Βασιλική Αγ. Στεφάνου St. Stephen's Basilica (Szent Istvan Bazilika)



Υπέροχος και επιβλητικός ναός. Βρίσκεται στο κέντρο της Βουδαπέστης και αξίζει να τον επισκεφτείς! Χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας Στέφανου. Μέσα στην εκκλησία υπάρχει το λείψανο του δεξιού του χεριού. Στο καμπαναριό μπορείτε να δείτε τη μεγαλύτερη καμπάνα στη χώρα βάρους 9 τόνων. Αν είστε τυχεροί μπορεί να παρακολουθήσετε και κάποια συναυλία στο εσωτερικό του ναού, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών.



Βόλτα στην Vaci Utca

Tον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης με πολλά εμπορικά καταστήματα, καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Στο πολυκατάστημα Fontana ή στο Zsolnay θα δείτε αυθεντικά κεραμικά. Αν περπατήσετε μέχρι το τέλος της, θα συναντήσετε την Υπαίθρια κεντρική Αγορά. Εδώ θα βρείτε να αγοράσετε τυριά, πάπρικα και φυσικά το φημισμένο σαλάμι της Ουγγαρίας και πολλά τουριστικά σουβενίρ.



Επισκεφτείτε το καφέ ΖΕΡΜΠΩ Gerbeaud Coffee House και δοκιμάστε ζεστή σοκολάτα και γλυκά σε ένα πολυτελές περιβάλλον.





Διαλέξτε ένα εστιατόριο με τοπική κουζίνα, αξίζει να δοκιμάσεις την νόστιμη παραδοσιακή σούπα γκούλας (goulash soup), με μοσχάρι, πατάτες, κρεμμύδια, σκορδάκι, καρότα, πάπρικα, κύμινο, λαδάκι και κάποια υλικά που δεν ανακάλυψα τι είναι .



Υπέροχη σούπα, ζεστή για τις κρύες μέρες του χειμώνα, συνοδευόμενη από ζεστό κόκκινο κρασί (tokaj) και τους ήχους των τσιγγάνικων βιολιών.

Δοκιμάστε μαγειρεμένο λάχανο με χοιρινό και toltott kaposztza είναι λαχανοντολμάδες με γέμιση χοιρινό κιμά και πάπρικα.





Μπείτε σε μια μπυραρία, επιλέξτε μια τοπική μπίρα και ένα πιάτο με αλλαντικά, η Ουγγαρία φημίζεται για το σαλάμι της και τα λουκάνικα.



Σε φούρνους και υπαίθρια μαγαζάκια θα αγοράσετε πολλά ψωμοειδή σκευάσματα όπως το παραδοσιακό ουγγρικό τηγανόψωμο με σκόρδο ή χωρίς το langos, δοκιμάστε υπέροχα στρούντελ, αγοράστε Kurtoskalacs ξέρετε αυτή την ζύμη που ψήνετε στον κύλινδρο και αφού ψηθεί βάζουν γύρω γύρω καρύδια, μην ξεχάσετε να φάτε palascinta μοιάζει με κρέπα με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε στις βιτρίνες, στις περιπλανήσεις σας.





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου