ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- EL ATENEO-BUENOS AIRES-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Η βόλτα, σήμερα μας οδήγησε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία του κόσμου το «El Ateneo» το όποιο βρίσκεται στην οδό Santa Fe Avenue 1860, στο Buenos Aires της Αργεντινής. 



Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Pero και Torres Armengol και αρχικά λειτούργησε ως θέατρο που λεγόταν Teatro Gran Splendid ( από το Μάιο του 1919).
Το θέατρο είχε χωρητικότητα 1.050 θέσεων, εκεί οργανώνονταν πολλές παραστάσεις με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής, καθώς και εμφανίσεις καλλιτεχνών του tango όπως οι Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Firpo και Ignacio Corsini.



Αν σηκώνεις τα μάτια σου ψηλά εντυπωσιάζεσαι από την οροφή του με τις frescos παραστάσεις του και τις γύψινες διακοσμήσεις. Οι τοιχογραφίες έγιναν από τον Ιταλό καλλιτέχνη Nazareno Orlandi .
Το 1929 μετατράπηκε σε κινηματογράφο και το 2000 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και μετατράπηκε σε ένα από τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.


Το θέατρο άλλαξε όψη, τα καθίσματα και τα θεωρεία αντικαταστάθηκαν από βιβλιοθήκες, ενώ η αυλαία στο κέντρο παρέμεινε και σήμερα λειτουργεί ως καφέ.


Κάποια από τα θεωρεία μετατράπηκαν σε χώροι μελέτης όπου μπορείς να καθίσεις και να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο.


Όλοι οι όροφοι έχουν μεγάλη ποικιλία βιβλίων, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν χώροι με δίσκους μουσικής, ημερολόγια και καλόγουστα αναμνηστικά από την χώρα της Αργεντινής.

Ένα κτήριο έργο τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς και να περιηγηθείς κλέβοντας λίγο από την αίγλη του παρελθόντος.

Μπήκα και βγήκα αρκετές φορές στο κτήριο, τις μέρες που έμεινα στο Buenos Aires για να το χορτάσω και να το φωτογραφίσω και αν τα φέρει η τύχη και ξαναβρεθώ στο Μπουένος Άιρες σίγουρα θα το επισκεφτώ ξανά  ...





TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου