NEW ORLEANS STORIES -ΠΑΜΕ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΒΑΛΤΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ

Σήμερα θα αφιερώσουμε την ημέρα μας, για  μια βόλτα στους διάσημους βάλτους της Λουιζιάνα, θα μεταφερθούμε με το λεωφορείο (το οποίο κλείσαμε να μας παραλάβει από το ξενοδοχείο μας γιατί η ζέστη Μάιο μήνα, είναι ανυπόφορη) λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Νέας Ορλεάνη και έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ακόμη ένα κομμάτι της πόλης καθώς επίσης τα προάστια και τα χωριά, μέχρι να φτάσουμε στους βάλτους που είναι γνωστοί για την βιοποικιλότητα, την άγρια φύση άλλα ταυτόχρονα και την ηρεμία τους, τα  πουλιά, τις χελώνες, τους άγριους χοίρους (που δεν είδαμε) και κυρίως τους αλιγάτορες.



Αφού διανύσαμε μια υπέροχη διαδρομή,περνώντας από αγροικίες και φυτείες της Λουιζιάνα, φτάσαμε στην περιοχή με τους βάλτους.Κατεβήκαμε από το λεωφορείο, πληρώσαμε τα εισιτήρια μας στο κτήριο-εκδοτήριο που βρισκόταν εκεί και αφού μας φόρεσαν το πορτοκαλί βραχιολάκι, πήραμε θέση στην ουρά για να ανέβουμε στο πλοιάριο που θα μας οδηγούσε στου περίφημους βάλτους. Φυσικά και άλλοι τουρίστες είχαν  την ίδια ιδέα με εμάς, αφού θεωρείτε must ένα Swamp Tour στην Νέα Ορλεάνη του αμερικάνικου νότου.



Δεν φορούσαμε όμως όλοι, το ίδιο χρώμα βραχιολάκι γιατί ο καθένας έχει την επιλογή να διαλέξει ένα tour με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, που σημαίνει πιο επικίνδυνο, διαφορετικό πλεούμενο, άλλη διαδρομή και φυσικά άλλη τιμή. Όσο πιο δύσκολο τόσο πιο ακριβό.



Επέλεξα κάτι πιο οικονομικό και ασφαλές και όταν επιτέλους ανεβήκαμε στο πλοιάριο μας ο καπετάνιος-ξεναγός, μας επέστησε την προσοχή να μην βγάζουμε χέρια και πόδια έξω από τα κάγκελα γιατί μπορεί κάποιος πεινασμένος αλιγάτορας να τα δει σαν μεζεδάκι και να βρεθούμε στα μαύρα και αφιλόξενα νερά των βάλτων που ποιος ξέρει τι άλλο φιλοξενούν, σαν τροφή για πεινασμένα ζωντανά. Οι αλιγάτορες τρελαίνονται για το ανθρωπινό κρέας!!!



Η περιοχή που βρίσκονται οι βάλτοι, είναι πολύ όμορφη και πάρα την άγρια ομορφιά τους εκπέμπουν ηρεμία σε όποιον βρεθεί εκεί. Φυσικά όταν εμφανίζονται οι πεινασμένοι  αλιγάτορες, που με το έμπειρο μάτι του captain εντόπιζε συνεχώς, γινόταν η σχετική ταραχή αφού όλοι θέλαμε να τους δούμε, να τους ταΐσουμε φυσικά είχε προβλεφθεί από πριν η τροφή που θα τους δίναμε και οι μηχανές και τα φλας παίρναν φωτιά για να αποθανατίσουμε αυτό το μεγάλο στόμα που έπιανε την τροφή με γρήγορες κινήσεις.



Μεγάλο σαγόνι και κοφτερά δόντια που αν σε πιάσουν δεν την γλυτώνεις με τίποτα, σκέφτηκα αρκετές φορές, όταν τους έβλεπα να μας πλησιάζουν και μαζευόμουν προς το εσωτερικό της βάρκας μας !!!




Είδαμε δεκάδες αλιγάτορες σε διάφορα μεγέθη, μικρούς, μεγάλους, με μάτια που γυάλιζαν και ρουθούνια που μύριζαν το μεζεδάκι τους από μακρυά. Νομίζω ότι ξέρουν ότι τα πλοιάρια τους προσφέρουν φαγητό γιαυτό μόλις τα δουν και τα  μυρίσουν έρχονται βολίδα μέχρι εκεί.




Βέβαια ο captain, μας έκανε την έκπληξη και μας εμφάνισε μέσα από μια σκεπασμένη λεκάνη με νερό ένα baby αλιγατοράκι, το όποιο μας άφησε να πιάσουμε και να φωτογραφηθούμε μαζί του αφού μας έδειξε πως να το κρατάμε στα χέρια μας, για να μην το ενοχλήσουμε και στρέψει τα αιχμηρά δοντάκια του επάνω μας. Ήταν φοβερή η αίσθηση όταν το έπιανες, χτυπούσε η καρδούλα του και το δέρμα του ήταν λείο και λίγο παγωμένο, κάθονταν υπομονετικά και φωτογραφίζονταν μαζί μας ! Συμπαθητικό ως μωρό, δεν λέω αλλά όταν μεγαλώσει θα γίνει και αυτό αιμοβόρο σαν τα άλλα που είδαμε.





Διασχίσαμε αρκετά μίλια μέσα στα βαλτοτόπια, μέσα από μεγάλα κανάλια και άλλα μικρότερα ,είδαμε χωριά στις όχθες τους, που τις περιόδους των βροχών σίγουρα πλημμυρίζουν, η βλάστηση στις όχθες και από πίσω τους ήταν οργιώδες, είδαμε πολλών ειδών υδρόβια δένδρα με τα παράσιτα επάνω τους που μοιάζουν σαν αραχνιασμένα, σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες τρόμου και στα παραμύθια με τις κακές μάγισσες και τους δράκους, πολλούς κέδρους, βελανιδιές και υδρόβια φυτά και λουλούδια, στο νερό. Ο καπετάνιος -ξεναγός, μας έδωσε πολλές πληροφορίες για τα άγνωστα σε εμάς φυτά και  ζώα που ζουν στην περιοχή και έλυσε όλες τις απορίες μας για τις διαφορές  μεταξύ του κροκόδειλου και του αλιγάτορα.

Μας είπε ότι ανήκουν και τα δύο στην κατηγορία των ερπετών. Μπορείς να τα ξεχωρίσεις από το σχήμα του κεφαλιού τους, ο κροκόδειλος έχει σχήμα V ενώ ο αλιγάτορας σχήμα U, το χρώμα του κροκόδειλου είναι σκούρο πράσινο ενώ του αλιγάτορα σκούρο καφέ. Οι κροκόδειλοι ζουν  κυρίως στην κεντρική Αμερική ενώ οι αλιγάτορες στην Νότια Αμερική και στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Επίσης διαφορές εντοπίζονται στα φοβερά και τρομερά  δόντια τους. Στα χαμηλότερα σαγόνια τους κροκόδειλοι και αλιγάτορες, έχουν ένα μακρύ δόντι και στις δύο πλευρές. Όταν οι κροκόδειλοι κλείνουν το στόμα τους, μπορείς να δεις ότι αυτά τα μακριά δόντια της κάτω γνάθου προεξέχουν από τα πρόσωπά τους. Όταν ο αλιγάτορας κλείσει το στόμα του δεν μπορείς να δεις τα δόντια του.



Ήταν μια ευχάριστη διαδρομή, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα που δεν ξαναβρέθηκα σε τέτοιο περιβάλλον, οι βάλτοι ήταν  γεμάτοι όμορφες αλλά και άγριες εικόνες. Επιστρέψαμε σώοι και αβλαβείς στην προβλήτα, όπου εκεί είχαμε την ευκαιρία να δαμάσουμε έναν αλιγάτορα, φυσικά ήταν ψεύτικος και  επιστρέψαμε ενθουσιασμένοι στην Νέα Ορλεάνη, που μας περίμενε για ξέφρενο γλέντι στους ρυθμούς της Jazz.



ΤIPS


Κλείστε ένα πρωινό tour στους βάλτους γιατί η ζέστη και η υγρασία είναι ανυπόφορη όσο προχωράει η μέρα. Ντυθείτε ελαφρά, ένα μπλουζάκι μια βερμούδα ή σορτς είναι κατάλληλα για την βόλτα και φυσικά μην ξεχάσετε καπέλο, γυαλιά και αντηλιακή που θα βάλετε από πριν άλλα κατά την διάρκεια της βόλτας σας. Θα είσαστε μέσα στο νερό, το σκάφος θα τρέχει και θα έχει ένα αεράκι που θα σας ξεγελάει, 
όμως ο ήλιος καίει ανελέητα.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα μπουκάλι και δυο με νερό, θα σας χρειαστεί.


Μην με ρωτήσετε αν έχει κουνούπια στους βάλτους, δεν με τσίμπησε κάποιο αλλά πριν φύγουμε από το ξενοδοχείο έριξα αντικουνουπικό spray επάνω μου και κόλλησα και 2 αντικουνουπικά patch στα ρούχα μου. Κάντε το ίδιο για να μην κουβαλάτε διάφορα μαζί σας. Βάλτος χωρίς κουνούπια δεν νομίζω ότι υπάρχει.

Φορτίστε κάμερες, κινητά γιατί οι εικόνες που θα δείτε θα σας συναρπάσουν. Φροντίστε όμως πρώτα να πάρετε εικόνες με τα μάτια σας και μετά με τις μηχανές σας. Μην χάνετε την στιγμή κάτι που συνηθίζω να κάνω και εγώ για μια και μόνο φωτογραφία, κυκλοφορούν τόσες στο διαδίκτυο άσε που θα προλάβετε να τραβήξετε και εσείς την καλύτερη, αφού όμως  χορτάσουν τα μάτια σας.


Επιλέξαμε το γραφείο https://airboatadventures.com/  το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα και μπορώ να σας πω ότι μας υποσχέθηκαν, τα είδαμε, ο καπετάνιος  μας ήταν έμπειρος και μεταξύ μας νομίζω ότι έχει την ικανότητα να  κλείνει ραντεβού κάθε μέρα με τους αλιγάτορες, που τον περιμένουν για να φάνε!!!!! .


TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου