ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

Ήρθε η ώρα να κλείσουμε το μεγάλο κεφάλαιο της ταξιδιωτικής μου περιήγησης στο Βιετνάμ, με γαστρονομικές απολαύσεις.

Γιατί ταξίδι χωρίς τοπικές γεύσεις και αρώματα δεν είναι ολοκληρωμένο!!!

Αυτό είναι το  motto μου και πάντα θα σας το λέω άλλα και θα σας το δείχνω με όσες περισσότερες εικόνες μπορώ χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να σας μεταφέρω τις γεύσεις στον ουρανίσκο σας και τις μυρωδιές στην μύτη σας.




Η Βιετναμέζικη κουζίνα είναι μια από τις πιο υγιεινές κουζίνες  του κόσμου και ίσως η καλύτερη της Ασίας, βεβαίως  είναι ένα μείγμα από πολλές και σημαντικές κουζίνες του κόσμου, όπως  η Γαλλική, η Κινέζικη, η Ινδική. Κινείται ανάμεσα στο Γιν και το Γιανγκ, το γλυκό και το αλμυρό, το ζεστό και το κρύο, το ψημένο αλλά και το φρέσκο!! Υπάρχει μια ισορροπία γενικά στις γεύσεις της .


Το ρύζι είναι το κύριο υλικό στην Βιετναμέζικη κουζίνα, ας μην ξεχνάμε ότι το Βιετνάμ κατέχει την 2η θέση παραγωγής ρυζιού στον κόσμο και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από τα πιάτα του.

Τα λαχανικά του είναι ελαφρώς  βρασμένα ή στον ατμό, δεν χρησιμοποιούν λάδι, τρώνε λίγα τηγανητά και λιπαρά  και κρέατα τους είναι πάντα κομμένα σε λεπτές φέτες. Χρησιμοποιούν πολύ μέντα, βασιλικό Ταϊλάνδης, γλυκάνισο, κόκκινο τσίλι, κολίανδρο, lemongrass και φρούτα .



Θαλασσινά, γαρίδες, καβούρια,  ψάρια μαγειρεμένα, τηγανητά, ψητά έχουν την τιμητική τους στην βιετναμέζικη κουζίνα με πολλές συνταγές. Άλλωστε το Βιετνάμ έχει μεγάλη ακτογραμμή προς την θάλασσα της Νότιας Κίνας, διαρρέεται από πολλά ποτάμια και το ψάρι αποτελεί γι αυτούς βασική τροφή! Τα παγκάσιους, που φτάνουν κατεψυγμένο στα σούπερ μάρκετ της χώρας μας είναι ένα από τα ψάρια που μας έρχεται από τον Βιετνάμ και μάλιστα από τον ποταμό Μεκόνγκ. Υπάρχουν πολλές ιχθυοκαλλιέργειες στην χώρα στις θάλασσες και τα ποτάμια της .
Ψάρια θα βρείτε στις αγορές που θα τριγυρίσετε, φρέσκα και αποξηραμένα που τα χρησιμοποιούν αρκετά στην κουζίνα τους και θα δοκιμάσετε κάποια από αυτά γιατί είναι απαραίτητο πιάτο στα μενού των εστιατορίων.



Τα κοτόπουλα, μου θύμισαν σε γεύση τα δικά μας χωριάτικα κοτόπουλα .Τα κοτόπουλα που είδα στην ύπαιθρο διαφέρουν από τα δικά μας είναι πιο αδύνατα και με ψηλά πόδια.
Εκλεκτός μεζές είναι τα πόδια του κοτόπουλου,  δεν τον πλησίασα ομως, αν και στην αρχή νόμιζα ότι πρόκειται για κάποιο φυτό!
Μάλιστα υπάρχει μια ράτσα, τα Ντονγκ Τάο (Dong Tao) με υπερβολικά χονδρά πόδια,που πωλούνται έως 2.500 δολάρια κι αποτελούν ξεχωριστό έδεσμα για τους θαμώνες των ακριβών εστιατορίων της  Χο Τσι Μινχ.



Κατά την παραμονή μου στην χώρα και κυρίως στο Ανόι, όπου είχα την πρώτη μου εμπειρία με το εθνικό πιάτο του Βιετνάμ  το PHO,  λάτρεψα τις σούπες. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ οπότε μου δινόταν η ευκαιρία ένα πιάτο  PHO ήταν απαραίτητο στην διατροφή μου, είτε καθισμένη στο ρεστοράν του ξενοδοχείου ή κάποιου  τοπικού εστιατόριου άλλα και στα μικρά πλαστικά σκαμνάκια των πεζοδρομίων, όπως κάνουν οι ντόπιοι.
Η σούπα  PHO είναι μοσχαρίσιος ζωμός με συνοδεία βοτάνων - λαχανικών, μπαχαρικών και φυσικά noodles (ρυζομακάρονα). Προσθέσεις λεπτές κομμένες φέτες από κοτόπουλο ( Pho Ga) ή με κρέας μοσχάρι(Pho Bo), προσωπικά έκανα και μείξη κάποιες φορές. Βάζεις στο τέλος από πάνω, δυόσμο και βασιλικό, όχι αυτόν που ξέρετε άλλα Ταϊλάνδης, προσθέσεις κομμάτια από κόκκινο τσίλι (πάντα τα άφηνα στην άκρη, πριν ανακατέψω, γιατί το στομάχι μου δεν το αντέχει) και στο τέλος ένα κομμάτι lime. Με μια λέξη ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!

Μην ξεχάσεις όταν φτάσεις στην ΗUE να δοκιμάσεις ένα βασιλικό γεύμα!!! Μια παλιά βίλα με υπέροχους κήπους μετατράπηκε σε εστιατόριο όπου μπορείς να δοκιμάσεις παραδοσιακά πιάτα της αρχαίας βασιλικής κουζίνας. Για την HUE μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ (https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/12/24-hue.html ) πληροφορίες για το εστιατόριο που επισκέφτηκα  εδώ Y Thao Garden-03 Thạch Hãn, Thuận Hòa, Tp. Huế, Thừa Thiên Huế, Βιετνάμ +84 234 3523 018



Σίγουρα θα ενθουσιαστείς από την παρουσίαση των πιάτων αλλά και από τις γεύσεις.
Σας παρουσιάζω ένα πλήρες μενού, όπως το δοκίμασα

1.springs rolls decorated on formed peakcock

2.Vegetable soup

3.Hue speciality pancake

4.mixed fig salad και shrimp crackers

5.fried fish with lemongrass

6.mixed steamed lotus rice

7.fruit

8.green bean cake formed fruit




Δοκιμάσε Spring rolls θα τα βρεις σε 2 βασικές εκδοχές και πολλές γεύσεις !!!

ΝΕΜ RAN ή CHA GIO  τα τηγανισμένα Spring rolls και γεμιστά με λαχανικά ή με μικρά κομματάκια χοιρινό ή καβούρια ή γαρίδες ή κοτόπουλο.

GOI GUON τα ονομάζουν και summer rolls με νωπό φύλλο ρυζιού, γεμιστό με λαχανικά, καρότο, φύτρες φασολιών, μανιτάρια, ρύζι κ.λ.π. αλλά και κομμάτια κρέατος ή ψαριού.

Ζητείστε να σας δείξουν πως θα τα τυλίξετε και δοκιμάστε να φτιάξετε τα υπόλοιπα  μόνοι σας με τα υλικά που σας αρέσουν!!!!



Συνήθως τα βουτάς σε nuoc mam, μια  σάλτσα ψαριού αναμειγμένη με χυμό λεμονιού ή ξύδι, νερό, ζάχαρη, σκόρδο και πιπέρι τσίλι, δοκιμάστε την στην άκρη του ρολού, έχει μια ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να μην σας αρέσει.



Ένα άλλο πιάτο που δοκίμασα είναι κοτόπουλο ψητό σε μικρές μπουκίτσες με lemongrass που το χρησιμοποιούν πολύ στην κουζίνα τους και αφήνει υπέροχη γεύση, λίγο τζίντζερ και φυσικά φρέσκες φετούλες τσίλι, με συνοδευτικό το λευκό κολλώδες ρύζι τους. Ήταν υπέροχο αλλά δεν θυμάμαι το όνομά του στα βιετναμέζικα!!!!!Grilled Lemongrass  Chicken - έκανα όμως μετάφραση στον google και μου το έδωσε σαν  Gà xào nướng !!!!!!!



XOI GAC πρόκειται για το Βιετναμέζικο κόκκινο κολλώδες ρύζι, το σερβίρουν συνήθως αφού το περάσουν από φόρμες με ωραία σχήματα. Αποτελεί κύριο πιάτο στους γάμους αλλά και στις γιορτές  και κυρίως όταν γιορτάζουν το Βιετναμέζικο  Νέο Έτος, επειδή το κόκκινο χρώμα θεωρείται  ότι φέρνει τύχη και ευτυχία στον Bιετναμέζικo πολιτισμό.
Το κόκκινο χρώμα ,στην βασική συνταγή το παίρνει από τους πολτοποιημένους  σπόρους  του φρούτου " Gac " γνωστό και σαν "jackfruit". Το βράζουν με ζάχαρη και  γάλα καρύδας. Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσατε αυτό το πορτοκαλοκόκκινο γλυκό ρύζι με λίγες φέτες  αλμυρό χοιρινό ζαμπόν ή κοτόπουλο όπως κάνουν οι ντόπιοι, σας φαίνεται περίεργο αλλά κάτι θα ξέρουν αυτοί !!!!!



CHA CA αναφέρομαι στα κεφτεδάκια από ψάρι, τα υλικά τους είναι κομμάτια ψαριού χωρίς τα κόκαλα, σκόρδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, σάλτσα ψαριού και πολύ πιπέρι, τα τηγανίζουν σε λάδι .



CHAO TOM ένα πιάτο βιετναμέζικο που δεν μου άρεσε  αλλά σας προτείνω να το δοκιμάσετε, μους γαρίδας σε σουβλάκι από ζαχαροκάλαμο. Η μους περιέχει  γαρίδες, σκόρδο, κρεμμύδι, αλάτι, ζάχαρη, σάλτσα ψαριού και σκόνη πιπεριάς. Αφού πολτοποιηθούν τα υλικά τα τυλίγουν γύρω από  ξυλάκια ζαχαροκάλαμου και τα τηγανίζουν ή τα  ψήνουν. Σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα.


THIT NUONG τα δοκίμασα πρώτη φορά στο ΗΑΝΟΙ στην βραδινή βόλτα μας στην night market και μετά αρκετές φορές σε εστιατόρια και buffet. Η μυρουδιά τους την πρώτη φορά μου έσπασαν την μύτη. Μαριναρισμένα χοιρινά σουβλάκια που ψήνονταν στα κάρβουνα, σε υπαίθρια ψησταριά, ήταν για μένα μεγάλος πειρασμός και τα δοκίμασα!
Μπορείς να τα φας από το  ξυλάκι τους και λίγη καυτερή σος επάνω ή σάντουιτς μέσα σε αφράτο ψωμάκι ή σερβιρισμένα σε πιάτο με λαχανικά και noodles ή ρύζι. Όπως και να τα φας είναι γευστικά και ιδιαίτερα. Θα σας αποκαλύψω ότι αυτά που έφαγα στην night market ήταν τα καλύτερα!!!!



Στο πέρασμα από το Βιετνάμ, ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει street food, το φαγητό στους υπαίθριους πάγκους είναι ο καλύτερος τρόπος να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις. Φυσικά ότι δοκιμάσεις πρέπει να είναι καλά βρασμένο και  ψημένο, τα ωμά τα αφήνεις για τους τολμηρούς!!!! Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος να χαλάσεις το ταξίδι σου!



Τα φρέσκα βότανα, τα καρυκεύματα, οι καρύδες, οι μπανάνες, τα mango και άλλα εξωτικά φρούτα, οι αποξηραμένες γαρίδες, τα ψάρια και τα καβούρια, τα θαλασσινά, τα τεμαχισμένα κοτόπουλα και τα κομμάτια κρέατος, οι τοπικές λιχουδιές, είναι έτοιμα επάνω στους πάγκους για να μαγειρευτούν και να ψηθούν μπροστά σου για να τα δοκιμάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντισταθείς τα χρώματα και τα αρώματα σε προκαλούν!!!



Υπάρχει περίπτωση ανάμεσα στα κρέατα να υπάρχει και κανένας δίσκος με κρέας σκύλου το οποίο θεωρείται η Νο 1 επιλογή φαγητού των Βιετναμέζων σε κρέας, τα όποια μάλιστα θανατώνουν με βάναυσο και αργό τρόπο για να αποκτά το κρέας τους καλύτερη γεύση.
Φυσικά ο συνοδός μας, δεν το παραδέχτηκε αλλά μας είπε για να ηρεμήσουμε ότι δεν τρώνε οποιοδήποτε σκύλο αλλά για μια συγκεκριμένη ράτσα που την εκτρέφουν για αυτό το σκοπό, άλλα ακόμη και αυτό δεν μου άρεσε, σκέφτηκα αμέσως το δικό μου σκυλάκι, που θα με περιμένει όλες αυτές τις μέρες στην πόρτα και μου ήρθε κάπως........



Ο καφές τους είναι πολύ καλός, αφού το Βιετνάμ φημίζεται για την παραγωγή του καφέ και τις ποικιλίες του. Δεν θα φύγετε από το Ανόι αν δεν δοκιμάσετε τον διάσημο καφέ με αυγό. Για να μην τα ξαναγράφω μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/egg-coffee.html

Γλυκά στο Βιετνάμ, μην περιμένετε να δοκιμάσετε  παντεσπάνι και σαντιγί και σιροπιαστά, αυτά δεν υπάρχουν, τα γλυκά  τους στηρίζονται σε συνταγές με ρύζι, φασόλια, φρούτα  κ.α. Ακούγονται περίεργα στα αυτιά μας, τα δένουν με ζάχαρη, γάλα καρύδας, φρούτα και έτσι  αφήνουν ωραία γεύση στον ουρανίσκο που εύκολα μαθαίνει να προσαρμόζεται στις γεύσεις της κάθε χώρας. Θα γευτείτε ωραία παγωτά με περίεργες γεύσεις φρούτων ακόμη και παγωτά που ετοιμάζουν μπροστά σας θα δοκιμάσετε .

Να δοκιμάσετε πολλά φρούτα, σας γράφω εδώ μερικά γνωστά και άλλα άγνωστα μπανάνες, grapefruit, ραμπουτάν, dragon fruit, mangos, durian, jackfruit, passion, λίτσι, καρπούζια,παπάγια, ανανάς, Longan, υπάρχουν πολλά ακόμη αλλά δεν ξέρω τα ονόματά τους .



Πιείτε χυμούς, μου άρεσε πολύ ο χυμός μάνγκο και λίτσι, αγοράστε καρύδες και πιείτε το γάλα τους για να ξεδιψάσετε !



 Φυσικά πιείτε μπύρες, υπάρχουν σε όλη την χώρα τοπικές μπύρες, πολύ καλές και κρασί από ρύζι, που είναι γλυκόπιοτο και μου θύμισε το δικό μας νάμα της εκκλησίας.

Κλείνοντας θα σας πω ότι δεν πείνασα καθόλου στο Βιετνάμ, το στομάχι ήταν πάντα χορτάτο και ταυτόχρονα ελαφρύ χωρίς κανένα πρόβλημα από τα γνωστά που αντιμετωπίζεις με τις περίεργες γεύσεις σε κάποιες χώρες, η κουζίνα του μου άρεσε πάρα πολύ και σας συστήνω να δοκιμάσετε τα πάντα, όμως πάντα με μέτρο!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου