ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΙΕΤΝΑΜ -24 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ HUE (ΧΟΥΕ)


Ένα βροχερό πρωινό και πριν εγκαταλείψουμε οριστικά το κεντρικό Βιετνάμ, αφού περάσαμε λίγες άλλα υπέροχες μέρες, εξερευνώντας το ρομαντικό και παραδοσιακό HOI AN  αλλά και την σύγχρονη DA NANG (περισσότερα θα δείτε εδώ https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/da-nang.html ) βρεθήκαμε στην αυτοκρατορική πόλη  Huế  (Χουέ) την πρωτεύουσα της επαρχίας Θούα Τιέν στο κεντρικό Βιετνάμ η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Σονγκ Χουόνγκ.


Σε μια παράλληλη πορεία, σε μεγάλο μέρος, με τον ποταμό με την βλάστηση να οργιάζει στην περιοχή, τους ορυζώνες να βρίσκονται αριστερά και δεξιά του δρόμου, και τους ντόπιους να είναι βουτηγμένοι μέσα στα νερά, ενώ στις άκρες των χωραφιών να ξεχωρίζεις κάποιους  τάφους, που σύμφωνα με το έθιμο, θάβουν τους νεκρούς τους στις ιδιοκτησίες τους, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα για την διακόσμηση τους.



Σύμφωνα με πληροφορίες όσοι Βιετναμέζοι ζουν και δουλεύουν στο εξωτερικό στέλνουν χρήματα στις οικογένειες προκειμένου να τα δαπανήσουν για ένα μεγαλοπρεπή τάφο προς τιμή του νεκρού. Κατά την διάρκεια της διαδρομής, είδαμε αρκετούς που ξεχώριζαν, μέσα στα χωράφια ή σε κοιμητήρια.



Οι κάτοικοι, ντυμένοι με τα αδιάβροχα, στα χωριά που περνούσαμε, παρά την ένταση της βροχής και τους πλημμυρισμένους δρόμους, ο τυφώνας Ντάμφρεϊ, άρχιζε να κάνει την εμφάνιση του, συνέχιζαν τις καθημερινές δουλειές, ντυμένοι με χρωματιστά αδιάβροχα για να προστατεύουν το σώμα τους και σαγιονάρες στα πόδια. Εντύπωση προκαλούν οι μοτοσυκλετιστές, στους δρόμους, οι οποίοι φορούν τα αδιάβροχα και μ αυτά καλύπτουν και τον συνεπιβάτη τους, που είναι ολόκληρος καλυμμένος και δεν φαίνεται ενώ τυλίγουν με το ίδιο αδιάβροχο και το τιμόνι της μηχανής, για να μην βρέχεται και αυτό. Μου θύμισαν νυχτερίδες στο χρωματιστό τους βέβαια ......



Τα παιδιά τρέχουν στους δρόμους σαν να μην συμβαίνει τίποτα τσαλαπατώντας στις μπάρες νερού και η ζωή συνεχίζεται κανονικά!




Τι θα κάνεις στην Hue, σε μια μέρα.....

1.Η ΧΟΥΕ ήταν η αυτοκρατορική πόλη της δυναστείας Nguyen από το 1802 μέχρι το 1945. Το 1945 η κυβέρνηση (Xο Τσι Μινχ) μεταφέρθηκε στο ΑΝ ΟΙ, ως κομμουνιστική. Κατά την διάρκεια του πόλεμου η πόλη έπαθε πολλές ζημίες, ειδικά το 1968 λόγω των Αμερικανικών βομβαρδισμών.



Η παλιά πόλη, είναι ένα τεράστιο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα και περιλαμβάνει την Βασιλική Ακρόπολη, την Αυτοκρατορική Αυλή και την Απαγορευμένη Πορφυρή Πόλη (Forbidden Purple City in Hue (Huế). Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1993.



Περνάμε τα τείχη και μπαίνουμε στην απαγορευμένη πόλη, που είχαν το  προνόμιο να ζουν εδώ, μόνο  οι σημαντικοί άνθρωποι της εποχής, αυτοκράτορες κ.λ.π. όπου βρίσκονται πολλά κτήρια και ναοί, άλλα ανακαινισμένα και άλλα ερείπια, λόγω των βομβαρδισμών κατά την διάρκεια του πολέμου. Εδώ υπήρχαν τουλάχιστον 160 κτήρια και σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση ελάχιστα. Η συντήρησή τους και η ανακατασκευή τους  προχωράει με αργούς ρυθμούς.




 Παρόλα αυτά εντύπωση προκαλούν τα κτήρια με τα κόκκινα χρώματα σε τοίχους, πόρτες και κολόνες. Σηκώστε τα μάτια σας ψηλά και θαυμάστε τα ακροκέραμα πάνω στις σκεπές των κτηρίων, ειδικά τα χρωματιστά που έχουν κατασκευαστεί από σπασμένα κομμάτια πορσελάνης.


Έφτασα μεσημέρι και ευτυχώς δεν είχε πολλούς τουρίστες, όπως στην απαγορευμένη του Πεκίνου, που στριμώχνεσαι για να μπορέσεις να δεις τα βασικά, φυσικά είναι πολύ μικρότερη σε έκταση, η απαγορευμένη πόλη της ΧΟΥΕ από αυτήν την Πεκίνου. Σίγουρα η πόλη γνώρισε στιγμές αίγλης την περίοδο της δυναστείας και προσωπικά ο περίπατος εδώ μου άρεσε .



Φροντίστε να γυρίσετε το μεγαλύτερο μέρος της για να δείτε τα κτήρια και τις αυλές τους, αξίζει πραγματικά τον κόπο και ας χρειαστεί να περπατάτε 3-4 ώρες. Αυτά που θα δείτε θα σας ανταμείψουν.



 Η αυτοκρατορική πόλη είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 7πμ έως τις 17:30.  Το κόστος εισόδου είναι 150.000 VND για ενήλικες. 

2.Η Hue διαρρέεται από τον ποταμό Σονγκ Χουόνγκ,τον ποταμό των αρωμάτων, parfume river όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν. Φυσικά μην περιμένετε να μυρίσετε κάποια ιδιαίτερα αρώματα αν και λένε ότι το φθινόπωρο, την εποχή που ανθίζουν τα νούφαρα και οι λωτοί κατά μήκος του ποταμιού αναδύονται υπέροχα αρώματα. Προσωπικά δεν μύρισα κάτι, ίσως δεν βρέθηκα εδώ την κατάλληλη στιγμή, αφού η βροχή δεν σταματούσε και ίσως κάλυπτε τις μυρωδιές.



Η βόλτα είναι ενδιαφέρουσα και χαλαρωτική, αφού μπορείς να δεις την πόλη και από τις δυο όχθες, να περάσεις κάτω από τις γέφυρες και να φτάσεις μέχρι την Thien Mu pagoda, χωρίς να χρειαστεί να περπατήσεις.



Επάνω στο πλοιάριο που έχει στην πλώρη 2 δράκους, οι επίμονες πωλήτριες θα σε ψήσουν στα σίγουρα να αγοράσεις σουβενίρ αλλά και ρούχα, μπλούζες αλλά και παντελόνια σεταρισμένα με ίδια πουκαμισάκια, πασμίνες κ.α. Τελικά η επιμονή της μιας Βιετναμέζας, ότι μου πάει πολύ το λευκό χρώμα για την μπλούζα που έγραφε HUE, με ανάγκασε να πάρω μια αναμνηστική μπλούζα η οποία αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη στην συνέχεια που έγινα μούσκεμα από την βροχή.



Καλό είναι στο σακίδιο σας να έχετε ένα αδιάβροχο και μια ομπρέλα αν και θα βρείτε να αγοράσετε αφού με την πρώτη σταγόνα βροχής βγαίνουν οι πωλητές με την πραγματεία τους στους δρόμους, αλλά και μια μπλούζα, μήπως χρειαστεί να αλλάξετε κάποια στιγμή, είτε γιατί ιδρώσατε από την ζέστη και την υγρασία είτε γιατί βραχήκατε.



Φυσικά εδώ θα σας πω, μαζί σας να κουβαλάτε εκτός από την φορτισμένη μπαταρία της μηχανής σας και μια δεύτερη μπαταρία και κάρτα μνήμης, γιατί σε τέτοια μέρη οι μηχανές παίρνουν φωτιά από τις υπέροχες εικόνες που βλέπεις συνεχώς.

Και φυσικά το πιο σημαντικό είναι να κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό!!!!

3.Επίσκεψη στους Αυτοκρατορικούς τάφους της Hue, το πήρα απόφαση ότι δεν την γλυτώνω την βροχή και έτσι ξεκίνησα την επίσκεψη στους Αυτοκρατορικούς τάφους που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού .
Πρόκειται για τους τάφους της δυναστείας Nguyen .



Μετά από μια όμορφη διαδρομή σε  πράσινους κήπους, δίπλα στο ποτάμι, αφού πρώτα περάσεις από τους 12 φρουρούς, θα ανέβεις και θα κατέβεις δεκάδες σκαλοπάτια, θα περάσεις μέσα από πύλες και αίθουσες  θα φτάσεις στον τάφο του Khải Định. Όλο το συγκρότημα είναι κτισμένο με το σύστημα της αρμονίας και η περιοχή σου προσφέρει μια ηρεμία και γαλήνη. Ίσως ήταν και η βροχερή μέρα που βοηθούσε....



4.Καταλήγουμε στην παγόδα Thiên Mụ(Τιεν Μουν) Thien Mu pagoda, που είναι το σύμβολο της πόλης, μια παγόδα με 7 ορόφους, το πιο ψηλό θρησκευτικό μνημείο, στο Βιετνάμ, χτίστηκε το 1603 από την δυναστεία Nguyen.



Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Nguyễn Hoàng, κυβερνήτης της περιοχής, κάνοντας βόλτα συνάντησε  μια ηλικιωμένη γυναίκα, γνωστή ως Thiên Mụ που σημαίνει "ουράνια κυρία", ήταν  ντυμένη με κόκκινα και μπλε ρούχα. Τρίβοντας τα μάγουλά της πρόβλεψε ότι ένας άρχοντας θα έρθει και θα ανεγείρει μια παγόδα στο λόφο για να προσευχηθεί για την ευημερία της χώρας. Μετά την προφητεία της, εξαφανίστηκε. Κατόπιν αυτού, ο Χοάνγκ διέταξε την κατασκευή ενός ναού στην περιοχή.

Η παγόδα και τα κτήρια που υπάρχουν τριγύρω έχουν ανασκευαστεί πολλές φορές, ενώ ένας καταστροφικός τυφώνας το 1904 προκάλεσε πολλές ζημίες.



Η παγόδα έχει ύψος 21 μέτρα, έχει οκταγωνικό σχήμα και επτά ορόφους, ο κάθε όροφος είναι αφιερωμένος σε διαφορετικό Βούδα. Στο ναό υπάρχει και ένα άγαλμα χελώνας, σύμβολο μακροζωίας. Η παγόδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία, ακόμη και στα νεότερα χρόνια. Η παγόδα Thien Mu ήταν ένα σημαντικό σημείο διοργάνωσης του βουδιστικού κινήματος και ήταν συχνά η θέση απεργιών πείνας, οδοφράξεων και διαμαρτυριών. Εδώ υπάρχει και σχολή βουδιστών μοναχών.

5.Μετά από μια δύσκολη μέρα με βροχή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μασάζ για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε. Πρέπει να σας πω ότι ήταν η  καλύτερη ώρα της ημέρας, μια ολόκληρη ώρα μασάζ στο σώμα και στα πόδια μας έκανε να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας αλλά και να πεινάσουμε και να θέλουμε να απολαύσουμε βιετναμέζικο φαγητό. Το μασάζ κόστισε 11 δολάρια και ένα μικρο πουρμπουάρ για την κοπελίτσα που έτριβε τόση ώρα, μια σταλιά κοριτσάκι ήταν αλλά με δύναμη και τεχνική στα χέρια.



Ευτυχώς είχε κανονιστεί από πριν, ένα υπέροχο γεύμα σε μια αίθουσα με βιετναμέζικη διακόσμηση και κουζίνα. Όσο για τα πιάτα, έργα τέχνης και οι γεύσεις τους για απαιτητικούς ουρανίσκους! Και αφού φάγαμε και ήπιαμε τις μπύρες μας, νοσταλγήσαμε την πατρίδα και τα δυο νιόπαντρα παιδιά από την Κρήτη, η Δανάη και ο Ηλίας μας έφτιαξαν την διάθεση με την ελληνική  μουσική που πάντα είχαν μαζί τους. Φυσικά απόψε δεν είχαμε ρακί, την ξεχάσαν στο ξενοδοχείο αλλά χαλάλι η βραδιά και όλη η μέρα κύλισαν υπέροχα παρότι ο καιρός δεν ήταν με το μέρος μας. Είχαμε όμως καλή διάθεση !!!!

Όμως ώρα για ύπνο γιατί αύριο έχουμε πρωινό ξύπνημα και πτήση προς το Νότιο Βιετνάμ, θα πάμε στην Σαιγκόν, το Χο Τσι Μινχ, όπως την αποκαλούν σήμερα, για χάρη του θείου ΧΟ, θυμάστε σας τα είπα σε προηγούμενη ανάρτηση, όταν ήμασταν στο Ha noi.......

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου