VIETNAM-HΑΝΟΙ -ΜΙΝΙ ΟΔΗΓΟΣ


☎--👩Γεια σου! πήρα να σου πω ότι θα λείψω λίγες μέρες, αποφάσισα να πάω ένα ταξιδάκι, εσύ ξέρεις ότι έχω καιρό να ταξιδέψω και μου λείπει αφάνταστα!

☎--😡και που θα πας Πάλι?

☎--👩 έκλεισα για Βιετνάμ - Καμπότζη θα πετάξω από Αθήνα μέσω Ντόχα για Ανόι και από εκεί θα εξερευνήσω και τις δυο χώρες, θα δω τα πιο σημαντικά...

(δεν πρόλαβα να τελειώσω!!!)

☎--😡Βιετνάμ ??? Καμπότζη??? τι να κάνεις εκεί!!! πρόσεχε εκεί έχει πόλεμο, πρόσεξε μην πατήσεις καμία νάρκη, έχει φτώχεια, μιζέρια, τρώνε γάτες και σκύλους, άσε που ένας φίλος που πήγε μου είπε ότι στο Ανόι μπορεί να σε πατήσουν τα μηχανάκια και μπλα μπλα μπλα

 (διακόπτω εγώ τώρα..)
☎-- 👩Εγώ το αποφάσισα φεύγω το πρωί και θα μιλήσουμε πάλι σε 15 μέρες.....φιλιά

☎----😡είσαι αγύριστο κεφάλι! να προσέχεις και καλό ταξίδι....



Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου για το Βιετνάμ και να τώρα που βρίσκομαι μετά από ένα μεγάλο και κουραστικό Ταξίδι, στο ΑΝ ΟΙ.

1 ώρα και 45 λεπτά ταξίδι Λάρισα - Θεσσαλονίκη με το ΚΤΕΛ

50΄ λεπτά πτήση με την Aegean, Θεσσαλονίκη - Αθήνα, ευτυχώς φόρτωσαν την βαλίτσα μου μέχρι τον τελικό προορισμό και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθώ ξανά.

4 ώρες και 40 λεπτά Αθήνα - Ντόχα με την Qatar

10 ώρες και 30 λεπτά Ντόχα - Μπανγκόκ -Ανόι με την Qatar

Φτάνοντας στο Noi Bai international airport Hanoi, πριν παραλάβουμε τις βαλίτσες μας, περάσαμε από το γραφείο εκδόσεως της Visa για να πάρουμε την Visa, αφού είχε γίνει στην Ελλάδα η απαραίτητη προεργασία (Vietnam Visa on Arrival), μέσω διαδικτύου https://vietnamevisa.vn/ και μετά από σύντομες διαδικασίες κολλήθηκε το χαρτί στο διαβατήριο μας και τώρα μπορούσαμε και νόμιμα να εισέλθουμε στην χώρα (η έκδοση visa Viet nam μας στοίχισε συνολικά 35 ευρώ το άτομο ).


Ένα 24ωρο στους δρόμους, στα αεροδρόμια για τις ανταποκρίσεις και στον αέρα και να επιτέλους νωρίς το απογευματάκι βρίσκομαι στο Ανόι, την πολύβουη μεγαλούπολη του Βορείου Βιετνάμ, με τους 17.000.000. κατοίκους και τα 5.000.000. μηχανάκια.

Πρωτεύουσα της χώρας το Ανόι, μια πόλη που συνεχώς αναπτύσσεται, όπως και ολόκληρη η χώρα. Η κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενθάρρυνση των επενδύσεων από το εξωτερικό, διατηρώντας την φορολογία σε χαμηλά επίπεδα, δεν είναι τυχαίο ότι η γνωστή samsung, έχει το μεγαλύτερο εργοστάσιο της στην περιοχή του βόρειου Βιετνάμ, απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζόμενων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας είναι σημαντικός τα τελευταία χρόνια, όμως το κατά κεφαλή εισόδημα παραμένει χαμηλό, γύρω στα 2.500 δολάρια ετησίως αφού ο μισθός δεν υπερβαίνει τα 250-300 $ το μήνα. Η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσεται ραγδαία, με τεράστια έσοδα για την χώρα αν σκεφτείς ότι ταξιδεύουν περίπου 30.000.000 τουρίστες τον χρόνο μέχρι εδώ. Η προβολή της χώρας στο εξωτερικό είναι κύριο μέλημα της κυβέρνησης, όπως και οι καλές παροχές και η εξυπηρέτηση προς στους τουρίστες, ξοδεύοντας πολλά χρήματα για σεμινάρια, σε όσους εμπλέκονται .

Η τιμή γης είναι πανάκριβη, 40 τ.μ. διαμέρισμα στο Ανόι πωλείται αντί 400.000. ευρώ ενώ και τα ενοίκια είναι πανάκριβα από $200 - 300, όσο δηλαδή ένας βασικός μισθός.

Τα σπίτια κτίζονται σε ύψος, ενώ έχουν μικρές προσόψεις ίσα ίσα μια πόρτα, για να χωράει να μπει το αυτοκίνητo και το μηχανάκι τους στο ισόγειο ενώ μένουν στους επάνω ορόφους.



Εντύπωση προκαλούν αυτού του είδους κατοικίες, στην κέντρο του Ανόι αλλά και στην ύπαιθρο. Είδαμε συνεργεία να δουλεύουν μέρα νύχτα προκείμενου να τις αποπερατώσουν ή να τις ανακαινίσουν. Κάποιοι πολυταξιδεμένοι είπαν ότι μοιάζουν με τα σπίτια του Άμστερνταμ.

Βέβαια στις πιο καινούργιες συνοικίες άρχισαν οι κατασκευές με τεράστια κτήρια, ουρανοξύστες και πολυκαταστήματα. Η πόλη αρχίζει να αλλάζει σιγά-σιγά.

Κατευθείαν στο ξενοδοχείο, αφήνω την βαλίτσα στο δωμάτιο και τρέχω να προλάβω το ραντεβού με τους υπολοίπους για την πρώτη γνωριμία μας με την πόλη, με μια ξεκούραστη βόλτα με ένα ποδήλατο - ταξί (cyclo taxi) .

Από το πουθενά εμφανίστηκαν 21 ποδήλατα για να μας παραλάβουν και τώρα βρίσκομαι καθισμένη σε ένα αναπαυτικό κάθισμα που υπάρχει στο μπροστινό τμήμα του ποδηλάτου με τις τρεις ρόδες, που οδηγός ένας αδύνατος βιετναμέζος  αλλά με δύναμη στα πόδια του, 
που βρίσκεται πίσω μου και οδηγεί, αφού πρώτα μου ζήτησε την φωτογραφική μηχανή, για την πρώτη μου φωτογραφία στην πόλη.

Η πρώτη γνωριμία με την πόλη, ήδη είχε νυχτώσει, ήταν απολαυστική ! Φώτα παντού, κόσμος πηγαινοέρχονταν στις αγορές που δεν είχαν κλείσει ακόμη, ασυνήθιστες μυρωδιές, χρώματα και μουσικές ακούγονταν από πολλά σημεία.

Καινούργιες εικόνες και καταστάσεις, πρωτόγνωρες για τα δικά μου μάτια, μια πόλη ζωντανή με χιλιάδες μηχανάκια να μας εμβολίζουν για να πάνε σ άλλη λωρίδα ή για να αλλάξουν δρόμο, στην κυριολεξία ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο, όμως ευτυχώς την γλιτώναμε γιατί την τελευταία στιγμή σταματούσαν μπροστά μας ή καταφέρναμε να τα αποφύγουμε, αυτή η βόλτα μου έδειξε ότι τις επόμενες μέρες πρέπει τα μάτια μου και τα αντανακλαστικά μου να είναι σε εγρήγορση. Οδηγοί γυναίκες και άνδρες, μόνοι τους, με τις οικογένειες, μέχρι και 4 άτομα επάνω σε ένα μηχανάκι, πολλές φορές φορτωμένοι με εμπορεύματα ακόμη και μηχανήματα, όλοι όμως φορώντας το κράνος τους!!! Τις επόμενες μέρες του ταξιδιού πήραμε γερές γεύσεις κίνησης, μποτιλιαρίσματος και κόρνας στο πολύβουο και χαώδες Ανόι.

Η βραδινή βόλτα γύρω από την λίμνη, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την παλιά πόλη αποκάλυψε με την πρώτη επαφή μας ότι πρόκειται για πόλη μοντέρνα άλλα και παραδοσιακή. Θα είχαμε πολλά να ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες κατά την διαμονή μας εδώ.

Έδωσα στον ήρωα ποδηλάτη μου, πουρμπουάρ για την υπέροχη βόλτα αλλά και γιατί με έφερε μέχρι την πόρτα του ξενοδοχείου σώα και αβλαβή και αποφασίσαμε να ξεκουραστούμε γιατί από αύριο θα άρχιζε η εξερεύνηση της πόλης και των γύρω περιοχών.

Τι μπορεί όμως κάποιος να δει και να κάνει κάποιος που θα βρεθεί στο ΑΝ ΟΙ ?

ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ



Επίσκεψη στο μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, βρίσκεται στο κέντρο του Ανόι, στην τεράστια πλατεία Ba Dinh. O Χο Τσι Μινχ, ήταν ο ηγέτης του Βιετναμέζικου κινήματος ανεξαρτησίας, ένας Βιετμίνχ (Vietminh), ήταν ο κουμουνιστής ηγέτης του βόρειου Βιετνάμ που διάβασε την διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις 2 Σεπτεμβρίου του 1945 και την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Ήταν αυτός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την ενοποίηση της, δεν την πρόλαβε όμως γιατί λίγα χρόνια πριν την ενοποίηση της πέθανε.

Ο Χο Τσι Μινχ γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1890 και πέθανε σε ηλικία 79 ετών στις 2 Σεπτεμβρίου του 1969 στο Ανόι και προς προς τιμή του χτίστηκε το μαυσωλείο, το οποίο φιλοξενεί το ταριχευμένο σώμα του, κατά τα πρότυπα του μαυσωλείου του Λένιν, στην κόκκινη πλατεία στην Μόσχα, παρ ότι ο ίδιος επιθυμούσε γράφοντας στην διαθήκη του λίγο πριν πεθάνει, την καύση του και τον διαχωρισμό της τέφρας του σε 3 κουτιά, ένα κουτί για το βόρειο, ένα για το κεντρικό και ένα για το νότιο Βιετνάμ. Κάθε κουτί ήθελε να σκορπιστεί στο αντίστοιχο κομμάτι. Οι Βιετναμέζοι όμως είχαν άλλα σχέδια.

Ήταν πολύ αγαπητός στο Βιετνάμ και τον αποκαλούσαν "ο θείος Χο" .



Συνεχίζουμε με το Προεδρικό Μέγαρο-Παλάτι, Presidential palace, το κίτρινο αποικιοκρατικό κτίριο. Κτίστηκε μεταξύ 1900 και 1906 για να στεγάσει το Γάλλο Γενικό Κυβερνήτη της Ινδοκίνας, από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Auguste Henri Vildieu. Σήμερα έχει συμπληρώσει περισσότερα από 100 χρόνια ζωής και φιλοξενεί τις συνεδριάσεις της Κυβέρνησης, ενώ απαγορεύονται οι επισκέψεις στο κοινό.



Τριγύρω υπάρχουν υπέροχοι κήποι με εξωτικά δένδρα και φυτά και μονοπάτια που οδηγούν στην λίμνη και στο ξύλινο σπίτι του Χο Τσι Μινχ, αφού πότε δεν δέχτηκε να μείνει στο μέγαρο, δεχόταν μόνο τους επίσημους επισκέπτες του εκεί.



Το ξύλινο σπίτι (Ho chi minh Stilt house) είναι ένα παραδοσιακό βιετναμέζικο σπίτι που στηρίζεται πάνω σε ξύλινους πασσάλους, κτίστηκε το 1958 και εκεί ο μεγάλος ηγέτης του Βιετνάμ περνούσε τις ώρες του ανάπαυσης και του σκέψεων του. Μπορείς να δεις τους ιδιωτικούς χώρους και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, την κρεβατοκάμαρα και το γραφείο του. Δεν υπάρχει τουαλέτα γιατί ο θείος Χο, θεωρούσε ότι ήταν ξενόφερτο στοιχείο.



Στο κάτω πάτωμα του σπιτιού υπήρχε ένα μεγάλο τραπέζι με καρέκλες, όπου ο Χο υποδεχόταν τους συνεργάτες τους και τις ξένες αποστολές. Κοντά υπήρχε ένα δωμάτιο που χρησίμευε ως καταφύγιο και τρόπος διαφυγής χωρίς να γνωρίζει κανένας που έβγαζε.

Γενικά προσπαθούσε να ζει σ ένα λιτό περιβάλλον και μια ζωή χωρίς πολυτέλειες και επέλεξε αυτόν τον λιτό τύπο κατοικίας, θέλοντας να υπενθυμίσει σ όλους ότι αυτά ήταν τα σπίτια που υπήρχαν στην περιοχή πριν καταστραφούν προκειμένου να κτιστεί το προεδρικό μέγαρο.



Σ άλλο σημείο των κήπων βρίσκονται εκτεθειμένα πίσω από τζαμαρία τα αυτοκίνητα που του χάρισαν ηγέτες πολλών χωρών.



Σημαντικό αξιοθέατο στο σύμπλεγμα του μαυσωλείου αποτελεί η μονόστηλη βουδιστική παγόδα (one pillar pagoda).



Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ly ThaiTong, ο οποίος κυβέρνησε το χρονικό διάστημα 1028 - 1054. Σύμφωνα με τα αρχεία της βασιλικής αυλής, ο Ly ThaiTong ήταν άτεκνος και ονειρεύτηκε ότι συνάντησε τον Μποντισάτβα Αβαλοκιτεσβάρα (Avalokiteshvara), ο οποίος του έδωσε ένα μικρό γιο, ενώ καθόταν σε ένα λουλούδι λωτού. Ο Ly ThaiTong, παντρεύτηκε στη συνέχεια μια χωριατοπούλα που είχε συναντήσει και η οποία του γέννησε ένα γιο. Ο αυτοκράτορας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης κατασκεύασε το ναό αυτό το 1049, αφού συμβουλεύτηκε από τον μοναχό Thien Tueνα να χτίσει το ναό που να ομοιάζει με άνθος λωτού, με την τοποθέτηση ενός μόνον πυλώνα στη μέση μιας λίμνης, παρόμοιο με εκείνο που είδε στο όνειρο του. Το άνθος λωτού, είναι το βουδιστικό σύμβολο αγνότητας, όπως τα άνθη του λωτού μέσα σε μια λασπώδη λίμνη. Οι ντόπιοι πιστεύουν και ειδικά οι γυναίκες ότι θα έχουν καλύτερη γονιμότητα αφού προσευχηθούν στον Ναό.



Στην συνέχεια των ετών, ο ναός καταστράφηκε πολλές φορές και τελευταία φορά από τους Γάλλους το 1954, όταν εκκένωσαν την πόλη. Την σημερινή της μορφή πήρε μετά από την ανακατασκευή. Σήμερα λειτουργεί ως βουδιστικός ναός και πολλοί Βιετναμέζοι άλλα και τουρίστες την επισκέπτονται για να προσευχηθούν.



Τελευταίο αξιοθέατο στον χώρο είναι το Μουσείο του Χο Τσι Μινχ. Ο ίδιος επιθυμούσε αντί για το Μουσείο να κτιστεί ένα σχολείο στο χωριό του.

Θα χρειαστείτε αρκετές ώρες για να δείτε όλα τα αξιοθέατα, υπολογίστε και τις ατελείωτες ουρές κόσμου, τουλάχιστον ένα 3ωρο στα γρήγορα κάντε και μια στάση στα καταστήματα με τα σουβενίρ θα βρείτε όμορφα πραγματάκια για να αγοράσετε και γιατί όχι για νεράκι, καφέ και παγωτό.

Μια επίσκεψη στο Ναό της Λογοτεχνίας Τhe temple of Literature Hanoi



Χτίστηκε το 1070 την εποχή του αυτοκράτορα Ly Thang Tong και ήταν αφιερωμένος στον Κομφούκιο. Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο του Βιετνάμ, στον χώρο λειτουργούσε και η Αυτοκρατορική Ακαδημία.



Σήμερα το συγκρότημα λειτουργεί ως ναός και χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πολλές ορκωμοσίες φοιτητών γίνονται εδώ.



Υπάρχουν συνολικά 5 αυλές, στην τρίτη αυλή υπάρχουν τα πέτρινα πτυχία των φοιτητών που με μεγάλη δυσκολία αποφοιτούσαν από το πανεπιστήμιο και οι εξετάσεις βαθμολογούσαν από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Τα πέτρινα πτυχία ακουμπούν επάνω σε χελώνες, η χελώνα θεωρείται ιερό ζώο και συμβολίζει την μακροζωία.



Δεξιά και αριστερά της αυλής μετά την είσοδο μας από την κεντρική πύλη, υπάρχουν μαγαζάκια με σουβενίρ, μπορείτε και εδώ να ψωνίσετε. Το εισιτήριο για την είσοδο στο συγκρότημα είναι 30.000 dong τα όποια πληρώνεται στην πύλη εισόδου.


Μουσείο Εθνολογίας Vietnam Museum of Ethnology



Εδώ θα βρείτε συγκεντρωμένη όλη την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των μειονοτήτων του Βιετνάμ, τα ήθη τα έθιμα, οι φυλές, αντικείμενα και φορεσιές από την καθημερινότητα τους θα τα δείτε στους ορόφους του μουσείου .

Στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, μπορείτε να δείτε αυθεντικές κατοικίες των μειονοτήτων του Βιετνάμ, σε φυσικό μέγεθος από διάφορες περιοχές της χώρας. Στο εσωτερικό τους υπάρχουν τοποθετημένα αντικείμενα που δείχνουν τον τρόπο ζωής τους.









Εντυπωσιακή είναι η είσοδος στα περισσότερα σπίτια, χτισμένα αρκετά μέτρα ψηλά πάνω από την γη, πρέπει να σκαρφαλώσεις σε ψηλές και πολύ ιδιαίτερες σκάλες για να μπεις μέσα. Εκτιμήσετε σωστά ότι θα μπορέσετε να ανεβείτε τις σκάλες αλλά και να τις κατεβείτε.



Φυσικά πρέπει να αφήσεις τα παπούτσια σου απ έξω για να μπεις στα σπίτια, γιαυτό καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι καλτσάκια μιας χρήσεως .

Παρατηρήστε το σπίτι (Giarai Tomb) με τα ξυλόγλυπτα που περιβάλλουν το εξωτερικό του.

Αν δεν μας το αποκάλυπτε, ο ενημερωμένος guide μας Σωτήρης δεν θα το έβρισκα ποτέ ότι είναι ένας ξύλινος τάφος!!!!Τα ξυλόγλυπτα (με ανθρώπινες μορφές) απεικονίζουν το κύκλο της ζωής....



Μια βάρκα στον προαύλιο χώρο, εντυπωσιάζει τόσο για το μέγεθός της όσο και για τα χρώματα και τα σχέδια της. Η ζωή των Βιετναμέζων έχει μεγάλη σχέση με το νερό (ποτάμια, λίμνες κ.α.) είναι πηγή ζωής για αυτούς, γύρω του αναπτύχθηκαν πολιτισμοί, πόλεις και χωριά, τους δίνει ευκολία στις μετακινήσεις τους, στις καλλιέργειες και στο εμπόριο. Γιαυτό πολλές γιορτές τους (Water Festival ) είναι αφιερωμένες στο νερό.


Το εισιτήριο για το μουσείο είναι 40.000.-dong και θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα τριωράκι για να δείτε όλα και να πιείτε ένα καφέ ή να τσιμπήσετε κάτι στο ρεστοράν που θα βρείτε στην αυλή του μουσείου. Ευκαιρία για λίγη ξεκούραση και δροσιά.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα ένα μπουκάλι με νερό γιατί η ζέστη και η υγρασία στους εξωτερικούς χώρους είναι ανυπόφορη. Μια καλή ιδέα, είναι να έχετε μαζί σας μια μικρή πετσέτα για να σκουπίζεστε.

Να δεις μια παράσταση με μαριονέτες στο νερό

Το παραδοσιακό θέατρο με τις μαριονέτες στο νερό είναι μια παράσταση που επιβάλλεται να δείτε στο Ανόι. Παρουσιάζει θέματα και παραδόσεις που έχουν να κάνουν με την ζωή των χωρικών και την συγκομιδή του ρυζιού στο Δέλτα του Κόκκινου ποταμού, που διαρρέει τη περιοχή.

Χρονολογείται από τον 11 αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, ξεκίνησε με παραστάσεις που δινόταν από τις ίδιους αγρότες, στις αγροτικές περιοχές για να διασκεδάζουν τα βράδια, μετά την κουραστική τους ημέρα..





Σήμερα εκπαιδευμένοι κουκλοπαίχτες, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο νερό εκτελούν εντυπωσιακές κινήσεις με τις μαριονέτες, ενώ η παράσταση συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική ανάλογη με τα θέματα. Ως τεχνική παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά επειδή τα θέματα και η μουσική είναι ιδιαίτερα, θα σας εξομολογηθώ ότι με πήρε ο ύπνος για λίγο, ευτυχώς ο διπλανός μου με σκούντηξε και ξύπνησα, μάλλον έφταιγε η κούραση της μέρας και η νανουριστική μουσική. Το ίδιο μου συνέβη και στο Πεκίνο στην κινέζικη όπερα.

Μια παράσταση με μαριονέτες στο νερό, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Thang Long Water Puppetry Theatre (πληροφορίες θα βρείτε εδώ http://thanglongwaterpuppet.org/en/ ). Φροντίστε να εκδώσετε εισιτήρια εγκαίρως για να βρείτε θέση, την ημέρα που θέλετε. Στοιχίζουν 100.000 dong για τους ενήλικες, 60.000 dong για τα παιδιά.


Βραδυνή βόλτα στην λίμνη, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ανόι, την Hoan Kiem, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, υπαίθρια μαγαζάκια στήνονται και μπορείς να καθίσεις για να πεις μια μπύρα, ένα ποτό, έναν φυσικό χυμό με εξωτικά φρούτα που παρασκευάζονται μπροστά σου ή ακόμη να φας κάτι μαγειρεμένο από τους Βιετναμέζους εκείνη την στιγμή. Στους δρόμους πλήθη κόσμου κάνουν τις βόλτες τους, ακούνε μουσική, χορεύουν ή κάνουν επί τόπου αυτοσχέδιες παραστάσεις. Τριγύρω υπάρχουν πολλά μαγαζιά, εστιατόρια και μπαρ, που στους ψηλούς ορόφους τους μπορείς να καθίσεις στις βεράντες και να έχεις θέα στην λίμνη και την πλατεία. Η λίμνη φωτίζεται με υπέροχα χρώματα το βράδυ.

Αν ξυπνάς πρωί πήγαινε προς την λίμνη, κατά τις 6 μαζεύονται οι κάτοικοι του Ανόι, στις όχθες της και ξεκινούν την μέρα τους πριν πάνε στις δουλειές τους με γυμναστική Tai Chi. Μπορείς και εσύ να ξεκινήσεις την μέρα σου έτσι.

Η λίμνη έχει βάθος περίπου 2 μέτρα, μήκος 640 μέτρα και πλάτος 220 μέτρα.



Την ημέρα περνώντας την κόκκινη γέφυρα της λίμνης (Huc bridge) θα βρεθείτε στο μοναδικό νησάκι της λίμνης εκεί βρίσκεται η παγόδα (Ngoc Son Temple), ένας ναός αφιερωμένος στον στρατηγό Tran Hung Dao (ο οποίος κατάφερε να νικήσει τους Μογγόλους τον 13ο αιώνα), στον La To (προστάτη των ιατρών) και στον μελετητή Van Xuong.



Η λίμνη έχει και τον δικό της μύθο με την διάσημη χελώνα του Ανόι. Σύμφωνα με το μύθο, ο αυτοκράτορας Lê Lợi του Βιετνάμ ήταν κοντά στη λίμνη, σχεδιάζοντας τον τρόπο για να ανατρέψει την εισβολή της δυναστείας Μινγκ της Κίνας . Μια μεγάλη χελώνα (σύμβολο μακροβιότητας στο Βιετνάμ) τον πλησίασε.  Αυτή η χελώνα είχε ένα σπαθί με μαγικές δυνάμεις στο στόμα, το όνομα του ξίφους είναι Thuận Thiên (η θέληση του ουρανού ). Αυτό το όπλο ήταν σε θέση να αυξήσει τη δύναμη και την επιδεξιότητα του κατόχου του, μια δύναμη ισοδύναμη με 1000 άνδρες. Ο αυτοκράτορας με το σπαθί που του έδωσε η χελώνα, κατόρθωσε να ξεπεράσει τον κινεζικό εισβολέα .



Μετά τη νίκη της μάχης, ο αυτοκράτορας Le Loi Παγόδα έχτισε τον πύργο προς τιμή της χελώνας το Thap Rua, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης.

Οι Βιετναμέζοι πίστευαν ότι ζούσε μέσα στην λίμνη και πέθανε τον Ιανουάριο του 2016. Το βάρος της ήταν 160 κιλά και ο θάνατος της, εκείνες τις μέρες ήταν ένα σοκ για τους κάτοικους της πόλης αφού την θεωρούσαν ιερή.


ΨΩΝΙΑ_ΦΑΓΗΤΟ _ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ και άλλα πολλά....






Βόλτα στην παλιά πόλη - Old Quarter, αν θέλετε να γνωρίσετε τους αληθινούς ρυθμούς της πόλης, εκατοντάδες μαγαζάκια με κάθε λογής εμπορεύματα, ρούχα, τσάντες, παπούτσια, φρούτα και λαχανικά, κρέατα ωμά και μαγειρεμένα, πολλά χρώματα και αρώματα, υπέροχα κτίσματα και ναοί, εστιατόρια, καφέ και μπυραρίες εκεί που μαζεύονται ντόπιοι και τουρίστες για να διασκεδάσουν και πολλά μα πάρα πολλά μηχανάκια ανάμεσά σας!!! μην χάσετε μια και δυο και τρεις βόλτες στην περιοχή μέρα και νύχτα! Η περιοχή είναι ασφαλής, όπως και ολόκληρο το Ανόι αν δεν προκαλείτε με την συμπεριφορά σας.





Βόλτα στην ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ αγορά, αν βρεθείτε στο Ανόι σαββατοκύριακο μην παραλείψετε μια βόλτα στην νυχτερινή αγορά. Μπορείτε να ξεκινήσετε την βόλτα σας στην νυχτερινή αγορά, από τον δρόμο απέναντι από την λίμνη. Μετά τις 10 το βράδυ, ο δρόμος μετατρέπεται σε υπαίθρια αγορά με πάγκους. Ευκαιρία για ψώνια, σουβενίρ, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά και ότι βάλει ο νους σας θα το βρείτε εδώ!



Δοκιμάστε street food εδώ, ότι σας χτυπήσει στο μάτι και σας μυρίσει ωραία, φάτε το αρκεί να είναι καλά ψημένο ή βρασμένο, μην φοβηθείτε, εγώ το έκανα και δεν έπαθα τίποτα. Να ναι καλά ο Φώτης που πεινούσε συνέχεια και μας παρέσυρε σε γαστρονομικές αναζητήσεις στον δρόμο, ασυνήθιστες οπτικά αλλά και γευστικά Βιετναμέζικες νοστιμιές. Και όχι δεν φάγαμε σκύλους ή γάτες (έτσι πιστεύω βεβαίως βεβαίως) για τα φαγητά της βιετναμέζικης κουζίνας που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, θα σας κάνω ειδική ανάρτηση.



Μην παραλείψετε να κλείσετε ένα ραντεβού για ένα massage, ένα body massage ή ένα foot massage !! θα χαλαρώσετε, θα ηρεμήσετε και θα φύγει όλη η κούραση και η ένταση της ημέρας απόν πάνω σας. Μια ολόκληρη ώρα δεν θα σας κοστίσει πάνω από 15 με 20 ευρώ .



Μην τολμήσετε να φύγετε από το Ανόι χωρίς να δοκιμάσετε έναν Egg Coffee, για το που θα βρείτε τον καλύτερο σας έχω κάνει σχετική ανάρτηση εδώ https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/egg-coffee.html

Φυσικά θα δοκιμάσετε την μπύρα HANOI BEER!! δοκιμάζουμε τοπικά προϊόντα όπου βρισκόμαστε! Και έχουμε να δοκιμάσουμε πολλές μπύρες ακόμη! Θα τις δοκιμάσουμε καθισμένοι στα μικρά πλαστικά σκαμνάκια στα μαγαζιά της παλιάς πόλης ή στα υπαίθρια μαγαζάκια που υπάρχουν παντού στην πόλη και γύρω από την λίμνη ή σε ένα club που μαζεύεται η νεολαία για να διασκεδάσει. Δοκιμάστε και το κρασί τους, φτιαγμένο από ρύζι, μοιάζει στην γεύση με το δικό μας νάμα, το κρασί που χρησιμοποιείται στο μυστήριο της θείας Κοινωνίας.



Επιλέξαμε το OPERA, ίσως το πιο διάσημο και καλύτερο club της πόλης για να διασκεδάσουμε. H είσοδος με το ποτό, κοστίζει 100.000 dong.

Show με δίμετρες χορεύτριες πάνω στην μπάρα,  μια κοπελιά που πιάσαμε κουβέντα, μας είπε ότι έφτασε μέχρι εδώ για να δουλέψει από την Αίγυπτο, πανέμορφη κοπέλα που λικνίζονταν και ξεσήκωνε το μαγαζί (ερχόταν και έφευγε πάντα με συνοδεία για να χορέψει), πολλά φωτορυθμικά, κανόνια με χρυσόχαρτα και καπνό εκτοξεύονταν συνέχεια ενώ τρεις d.j. έπαιζαν μουσική που ξεσήκωνε τα πλήθη που χόρευαν ακατάπαυστα, ντόπια νεολαία κατά κύριο λόγο, λιγοστοί οι τουρίστες (μάλλον οι περισσότεροι ξεκουραζόταν στα ξενοδοχεία), είχαν στα τραπέζια τους τα τεράστια και πανάκριβα μπουκάλια της Belvedere Vodka και άλλα ακριβά ποτά και κοκτέιλ, ενώ τα μπαλόνια με το "αέριο γέλιου" πηγαινοέρχονταν κατά δεκάδες!!!!! 100.000 dong το μπαλόνι!!! στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μπαλόνια για τα γενέθλια που γιόρταζαν σε διπλανά μας τραπέζια, μετά κατάλαβα τι είναι και ομολογώ ότι δεν το περίμενα , όσο μεγαλώνω χαχα μαθαίνω. Οι νέοι ήταν καλοντυμένοι, με ακριβά τηλέφωνα και δεν έμοιαζαν με τον κόσμο που συναντήσαμε αυτές τις μέρες στην πόλη! Οι ταξικές διαφορές φαίνονται και εδώ....

Θα σας αποκαλύψω ότι περάσαμε τέλεια, διασκεδάσαμε, χορέψαμε γνωρίσαμε πως διασκεδάζει η νεολαία στο Ανόι που ξεφεύγει από το παρελθόν του και σχεδόν φύγαμε αφού το μαγαζί άρχισε να αδειάζει. Αν σας αρέσει η διασκέδαση και αισθάνεστε ξεκούραστοι σας συνιστώ ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στο club Opera .



Σας δίνω και διεύθυνση The Opera Night Club, μήπως θέλετε να κλείσετε τραπέζι, εμείς πήγαμε αργά, δεν βρήκαμε τραπέζι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπεύθυνου να μας τακτοποιήσει έτσι σταθήκαμε δίπλα στο μπαρ και μια χαρά! https://www.facebook.com/Opera.HN/

18 Luong Ngoc Quyen Street | Hang Buom, Ανόι 111508, Βιετνάμ

+84 90 102 18 18


ΨΩΝΙΑ, το Ανόι είναι ένας παράδεισος για τους εθισμένους στα ψώνια!! Βιετναμέζικα μεταξωτά υφάσματα, κοσμήματα από ασήμι και μαργαριτάρια, κοσμήματα λαϊκής τέχνης, τσάντες, βαλίτσες, ομπρέλες, παντόφλες και σαγιονάρες, είδη χειροτεχνίας, σουβενίρ και ότι άλλο βάλει ο νους σας θα το βρείτε σε ότι ποιότητα και τιμή θέλετε! Στις παραδοσιακές αγορές αλλά και στα καταστήματα, στην παλιά πόλη αλλά και στην πιο σύγχρονη. Φυσικά επιτρέπονται τα παζάρια δεν θα αγοράσετε τίποτε στην αρχική του τιμή, αλλά ετοιμαστείτε για σκληρές διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον στην μισή τιμή.



Αγοράστε από τους πλανόδιους πωλητές εξωτικά φρούτα (dragon ftuit, liche, pineapple, mango, papayia, μπανάνες κ.α) τόσο διαφορετικά από τα δικά μας και απολαύστε τα.



Αγοράστε καφέ, το Βιετνάμ είναι μια από τις χώρες που φημίζονται για την παραγωγή καλού καφέ!

Αγοράστε πράσινο βιετναμέζικο τσάι, κατέχει και αυτό μια από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο, θα σας προτείνω την ποικιλία (o-long), είναι πρώτης ποιότητας και συλλέγεται από τις κορυφούλες του φυτού -τσάι. Επειδή λατρεύω τα τσάγια, ειδικά τον χειμώνα, εκτός από το αγαπημένο τσάι jasmine πήρα και ένα τσάι από λωτό, ξέρετε αυτό, το υδρόβιο φυτό με τα υπέροχα ροζ λουλούδια του.

Αγοράστε ρύζι, φυσικά γνωρίζετε ότι το Βιετνάμ ,είναι η Νο 1 χώρα στην παραγωγή ρυζιού!

Αγόρασα αποξηραμένο τζίντζερ, ψητές μπανάνες, καρπό από το φυτό λώτους και ότι άλλο μου τράβηξε την προσοχή.


ΤΙPS και ΑΛΛΑ.....

Διαφορά ώρας: 5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα, ίδια ώρα έχουν η Καμπότζη, το Λάος και η Ταϊλάνδη. Πρέπει να σας πω ότι τον Οκτώβριο, που βρέθηκα στο Ανόι, νυχτώνει νωρίς 5,30 το απόγευμα είναι βράδυ.

Νόμισμα: Ντονκ (1 δολάριο ισοδυναμεί με 22.600 Ντονκ - ισοτιμία 29-10-17) Βρήκαμε καλύτερη ισοτιμία στα $ πάρα στα ευρώ! Γιαυτό πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, φροντίστε να έχετε δολάρια μαζί σας. Ανταλλάξτε συνάλλαγμα στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας, όχι πολλά γιατί οι συναλλαγές γίνονται και σε δολάρια. Καλό είναι να έχετε μικρά χαρτονομίσματα μαζί σας 1, 2, 5, 10$, θα κάνουν πιο εύκολες τις συναλλαγές σας .

Τάση του ρεύματος 220 volt ,να έχετε μαζί σας, έναν αντάπτορα και ένα πολύπριζο γιατί δεν βρίσκαμε πάντα πολλές πρίζες στο δωμάτιο για να φορτίζουμε το βράδυ τις συσκευές μας.(κάμερες, τηλέφωνα κλπ).

Για την είσοδό σας στην χώρα χρειάζεται διαβατήριο και visa, σας έδωσα πληροφορίες στην αρχή της ανάρτησης. Το διαβατήριο σας πρέπει να έχει 6 μήνη ισχύ, από την ημέρα επιστροφής σας. Στο Βιετνάμ μπορείς να φτάσεις αεροπορικώς με την Qatar μέσω Doha, με την Emirates μέσω Dubai,με Turkish airlines μέσω Istanbul, αλλά και με την Aeroflot μέσω Μόσχας, νομίζω με τον φτηνότερο ναύλο. Εννοείται ότι ψάχνοντας θα βρείτε και άλλες εταιρίες με οικονομικότερους ναύλους αλλά ίσως με μεγαλύτερες αναμονές, διάρκεια πτήσεων και περισσότερους ενδιάμεσους σταθμούς.



Για τις μεταφορές σας μέσα στην πόλη μπορείτε να πάρετε ταξί 🚕 έχουν ταξίμετρο και είναι φτηνά, καλό είναι να ζητάτε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να σας κάνει την κράτηση και την συνεννόηση για τον προορισμό, επειδή οι οδηγοί δεν ξέρουν καλά αγγλικά .
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα cyclo taxi, τα ποδήλατα με τις 3 ρόδες που σας ανέφερα και πιο πάνω, είναι ιδανικά για να δείτε τα αξιοθέατα της πόλης ξεκούραστα .



Οι πιο ριψοκίνδυνοι μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα και μηχανάκια 🚲και να κάνετε τις βόλτες σας, αφού καταφέρετε να επιβιώσετε από την τρέλα που επικρατεί στους δρόμους. Κράνος και μάσκα κρίνονται απαραίτητα.......



Για μετακινήσεις εκτός πόλης θα χρησιμοποιήσετε τα λεωφορεία, για τις πιο μακρινές διαδρομές, είδα ότι τα λεωφορεία 🚌 έχουν θέσεις κρεβάτια για ύπνο και ξεκούραση κατά την διάρκεια του ταξιδιού και φυσικά όσοι βρίσκονται μέσα φοράνε από μια μάσκα κάτι που συνηθίζεται από τους ντόπιους και στην καθημερινότητα τους, στις πόλεις.



Τις μεταφορές σας από το Ανόι στο υπόλοιπο Βιετνάμ μπορείτε να τις κάνετε και με τρένο 🚆 το οποίο μάλιστα περνάει μέσα από την πόλη. Θα σας πρότεινα μια βόλτα στην γειτονιά (hanoi train street) βρίσκεται μεταξύ του δρόμου Lê Dunn και του Khum Thin στην παλιά συνοικία του Ανόι από όπου το τρένο περνάει με μεγάλη ταχύτητα, δυο φορές την ήμερα και τα σπίτια βρίσκονται τόσο κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές. Όλοι εξαφανίζονται και το τρένο 🚂περνάει ανενόχλητο. Καλή ώρα για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί. Μπορείτε να πάρετε ωραίες φωτογραφίες της περιοχής αλλά και να απολαύσετε την διαδρομή του τραίνου μέσα στην γειτονιά για λίγο! Εγώ το πέτυχα να περνάει πρωί και πιστέψτε με ήταν πολύ γρήγορο και πολύ μεγάλο!!! http://www.gahanoi.com.vn/



Για να κλείσω το θέμα μεταφοράς στο Ανόι, θα αναφέρω ότι τα μηχανάκια είναι πολύ περισσότερα από τα 🚘αυτοκίνητα, αφού μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να κυκλοφορούν περισσότερα αυτοκίνητα, αφού δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές (στενοί δρόμοι), δεν είδα ούτε μια γυναίκα 👩οδηγό σε αυτοκίνητο αλλά είδα χιλιάδες γυναίκες οδηγούς στα μηχανάκια. Επίσης δεν είδα ούτε μια φυσική (δεν υπήρχε περίπτωση να δω) αλλά ούτε βαμμένη ξανθιά γυναίκα ή κοκκινομάλλα γυναίκα. Αυτοκίνητα είδα καινούργια και ακριβά, ακόμη και Πόρσε !!! σίγουρα είναι προνόμιο των λίγων αφού πρόκειται για μια φτωχή χώρα. Τα οδηγούσαν συνήθως νέοι σε ηλικία οδηγοί.



Με βάση το Ανόι, μπορείτε να κάνετε πολλές εκδρομές για να γνωρίσετε το Βόρειο Βιετνάμ. Δεν μπορώ να σας πω πόσες μέρες πρέπει να μείνετε στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, αυτό εξαρτάται από τον χρόνο και τα ενδιαφέροντα σας απλά θα σας συστήσω αφού φτάσατε μέχρι εδώ να κάνετε μια απόδραση μέχρι τον Ha Long Bay, ημερήσια απόδραση ή με διανυκτέρευση, πληροφορίες θα βρείτε στην σχετική μου ανάρτηση εδώ http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/1-ha-long-bay.html

Άλλη εκδρομή που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι στην περιοχή των 3 σπηλαίων, στο Tam coc, που βρίσκεται στην περιφέρεια Ninh Binh, έδρα της θρυλικής δυναστείας των Tran, περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/coc.html αλλά και ένα πέρασμα από την αρχαία πρωτεύουσα του Βιετνάμ την Χόα Λου, δείτε εδώ περισσότερα https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/lu-viet-nam.html .

Αν ο χρόνος σας το επιτρέπει μην παραλείψετε να πάτε στα βόρεια της χώρας, στις περιοχές των φυλών Sapa και Bac Ha, το αυθεντικό ορεινό Βιετνάμ σας περιμένει. Για μένα παραμένει όνειρο για ένα επόμενο ταξίδι. Μάλλον δεν τέλειωσα με το Βιετνάμ.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πρεσβεία και προξενικό γραφείο -28 Thanh Nien Road ,Ba Dinh,Hanoi,Vietnam

tl📞 00844-37152254,37152263 fax 37152253

Κωδικός κλήσης για Ελλάδα -0040

Γλώσσα είναι η βιετναμέζικη, που βασίζεται στο λατινικό αλφάβητο. Είναι δύσκολη να την διαβάσεις αλλά και να μιλήσεις. Μιλάνε επίσης αγγλικά, γαλλικά αλλά και ρωσικά.

Θρησκεία-55% βουδιστές-12% ταοιστές-10% χριστιανοί κ.α.

💓☎ 👼 γεια σου ! πήρα να σου πω ότι το ΑΝΟΙ μου άρεσε πολύ !!!οι μέρες πέρασαν όμως γρήγορα και το Κεντρικό Βιετνάμ με περιμένει. Είμαι καλά, έκανα καινούργιους φίλους, γέμισα εμπειρίες και προχωράω. Περνάω τέλεια, μην ανησυχείτε για μένα θα επιβιώσω! Φιλιά πολλά, θα τα πούμε σύντομα!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου