10+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΗΝ ΣΑΙΓΚΟΝ (1ο μέρος)

1 Νοέμβρη σήμερα, κατεβήκαμε νωρίς για το πρωινό και αφού ανταλλάξαμε τις καθιερωμένες καλημέρες και τις ευχές για καλό και ταξιδιάρικο μήνα, αφήνουμε το Κεντρικό Βιετνάμ και πηγαίνουμε στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε προς το νότο, στην Σαϊγκόν.




Μια άνετη πτήση, μιας ώρας και 20 λεπτών και φτάνουμε στο αεροδρόμιο της Σαϊγκόν της παλιάς πρωτεύουσας του Νότιου Βιετνάμ. Η απόσταση από το αεροδρόμιο είναι 7 χλμ και χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να φτάσεις στο κέντρο της πόλης.

Η Σαϊγκόν από το 1975 ονομάζεται Χο Τσι Μινχ - Ho Chi Minh City, προς τιμή του θείου Χο μετά την επικράτηση των Βιετκόνγκ εναντίον των δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ, του ανθρώπου που ονειρεύτηκε την επανένωση της χώρας και τελικά το κατάφερε, χωρίς όμως να προλάβει να την δει ενοποιημένη αφού πέθανε (σας είχα μιλήσει για τον θείο Χο, διαβάστε εδώ περισσότερα https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/must-see-guide.htm )

Η Σαϊγκόν, αυτό το όνομα θα χρησιμοποιώ για την πόλη, μου αρέσει, μου ακούγεται πιο εξωτικό!!!!! βρίσκεται στο Νότιο Βιετνάμ, στις όχθες του ποταμού Σαϊγκόν, περίπου 60 χιλιόμετρα από την θάλασσα της Νότιας Κίνας και 1.760 χλμ. μακριά από το ΑΝΟΙ, του βόρειου Βιετνάμ και σημερινή πρωτεύουσα της χώρας.

Χτίστηκε το 1698 και σήμερα είναι μια μεγαλούπολη, κατοικείται περίπου από 10.000.000 ανθρώπους, μια πόλη που κινείται σε σύγχρονους ρυθμούς και θυμίζει περισσότερο Δύση. Η αρχιτεκτονική της είναι επηρεασμένη ιδιαίτερα από τους αποικιοκράτες Γάλλους οι οποίοι έφυγαν από εδώ το 1954 και άφησαν πλούσιο έργο, σε κτήρια και δρόμους. Οι κάτοικοι της διαφέρουν σε συμπεριφορά και εμφάνιση, είναι πιο καλοντυμένοι και μοντέρνοι, στο κέντρο τουλάχιστον που κυκλοφορήσαμε και σε σχέση με ότι είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην περιήγηση μας στο Βόρειο και Κεντρικό Βιετνάμ.

Ο χαμός με τα μηχανάκια είναι σχεδόν ο ίδιος αλλά κυκλοφορούν περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα στους δρόμους που σταματάνε στα φανάρια και οδηγεί και καμία γυναίκα φυσικά θα σας επισημάνω ότι και εδώ πρέπει να προσέχεις πολύ στον δρόμο για τι δεν ξέρεις από που θα σου έρθουν.



Ήμασταν τυχεροί, το ξενοδοχείο μας ήταν στο κέντρο της πόλης και έτσι μπορούσαμε να τριγυρίσουμε με τα πόδια στα περισσότερα αξιοθέατα εύκολα. Μείναμε στο θρυλικό ξενοδοχείο Rex Hotel, γνωστό από τον καιρό του πόλεμου, σε αυτό έμεναν οι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και κάλυπταν τα γεγονότα. Μην ξεχνάτε ότι ο πόλεμος ήταν πρόσφατος και οι εφημερίδες τα περιοδικά αλλά και η τηλεόραση έπαιρναν φωτιά από τις ειδήσεις και τις εικόνες του φρικτού πολέμου.

Μαζί μας στην περιήγηση, τις μέρες που μείναμε εδώ ήταν ο Βιετναμέζος Ράμπo, όπως ήθελε να τον αποκαλούμε και όχι με το δύσκολο ντόπιο όνομα του, που μάλλον δεν ήθελε ούτε ο ίδιος να ακούει. Γυμνασμένος, ίδιος ο Ράμπο, με αμερικάνικη προφορά, μας άνοιξε τα χαρτιά του από την πρώτη στιγμή και μας έδειξε πόσο πολύ αγαπάει τους Αμερικάνους .

Μικρό παιδί ο Ράμπο, βίωσε τα χρόνια του πολέμου και είχε να μας πει πολλά, που δεν επιτρέπεται να τα γράψω, αν και ο ίδιος μας  προέτρεψε να γράψουμε αυτά που ήθελε ο ίδιος, για το σήμερα περισσότερο, ότι ο εμφύλιος πόλεμος στην χώρα ήταν ότι πιο καταστροφικό βίωσαν και θυμούνται ακόμη, αφού συγγενείς (ακόμη και αδέλφια) ανήκαν σε αντίπαλες ομάδες. Τα χρόνια πέρασαν αλλά οι άνθρωποι ακόμη βιώνουν την φρίκη του πολέμου που κατέστρεψε ζωές, κάτι που ανακαλύψαμε και εμείς στα αξιοθέατα που θα σας περιγράψω και θα σας δείξω και φωτογραφίες και πρέπει και εσείς κατά την γνώμη μου, να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στην Σαϊγκόν γιατί κάθε άλλο από εξωτική είναι όπως αρχικά  νόμιζα και με τις μέρες διαπίστωνα ότι ήταν μαρτυρική και απλά σήμερα προσπαθεί να ξεφύγει κοιτάζοντας προς την Δύση ..

Δεν μου αρέσουν οι πολιτικές συζητήσεις , άλλωστε δεν είναι κάτι που κατέχω, αλλά είναι κάποια μέρη στον κόσμο που σε κάνουν να αισθάνεσαι κάπως....και αυτό έπαθα εδώ !!!!άλλα νομίζω ότι είναι ώρα να συνεχίσουμε τις ταξιδιωτικές μας βόλτες και να γνωρίσουμε την όμορφη Σαϊγκόν και τα περίχωρα της.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ και ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΑΙΓΚΟΝ

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στην περιοχή District 1, με τα κτίσματα του 19ου αιώνα, δείγματα της Γαλλικής αποικιοκρατίας.






1.Εδώ θα δεις το Ταχυδρομείο της πόλης, κτίστηκε μεταξύ 1886 και 1891 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Alexandre Gustave Eiffel, ναι καλά καταλάβατε, τον γνωστό Άιφελ του πύργου στο Παρίσι. Ένα κτήριο γοτθικού ρυθμού, με θολωτή οροφή και τοξωτά παράθυρα που εξωτερικά άλλα και εσωτερικά διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν ταχυδρομείο. Μπορείτε να επισκεφτείτε το κτήριο για να το θαυμάσετε ρίξτε μια ματιά στο πάτωμα στην οροφή του, αλλά και στα έπιπλά του. Εκτός από τις υπηρεσίες του ταχυδρομείου, υπάρχει και κατάστημα με σουβενίρ όπου μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας.



2.Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Σαϊγκόν-Cathédrale Notre-Dame de Saïgon, κατασκευάστηκε από τους Γάλλους μεταξύ 1863 και 1880 με υλικά που έφεραν από την Γαλλία. Θα τον αναγνωρίσετε από το κόκκινα τούβλα, τα όποια έφεραν από την Τουλούζη για να χτιστεί και τα δυο καμπαναριά, ύψους περίπου 58 μέτρων. Μπροστά από την εκκλησία υπάρχει το άγαλμα της Παναγίας και όπως λέγετε το 2005 το δεξί μάτι της, δάκρυσε και πλήθη λαού από το Βιετνάμ, έφτασαν μέχρι εδώ για να δουν το θαύμα. Η εκκλησία δεν ήταν ανοιχτή λόγω εργασιών ανακαίνισης.



3.Ένα ακόμη εντυπωσιακό κτήριο που μπορείτε να δείτε στην περιοχή και στο τέλος της οδού Nguyen Hue, έναν από τους ομορφότερους δρόμους της πόλης όπου βρίσκεται και το ξενοδοχείο Rex που μείναμε ,είναι το κτίριο της Λαϊκής Επιτροπής, το παλιό Δημαρχείο το οποίο χτίστηκε το 1898 και τέθηκε σε λειτουργία το 1909 ως ξενοδοχείο, με το όνομα Hôtel de Ville.Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Gardes .



Αποτελείται από 3 κτίρια, το μεσαίο είναι το ψηλότερο και είναι διακοσμημένα με ανάγλυφα σχέδια και αγάλματα όπως μια γυναίκα και παιδιά που εξημερώνουν άγρια ζώα, αλλά και άλλες 2 γυναίκες που κρατούν σπαθιά και είναι έτοιμες να πολεμήσουν.



Μπροστά από το κτήριο υπάρχουν δέντρα, λουλούδια και το άγαλμα που ονομάζεται "θείος Ho και τα παιδιά" του καλλιτέχνη Nguyen Minh Chau. Το άγαλμα έγινε για να δείξει την αγάπη και το σεβασμό του βιετναμέζικου λαού στον μεγαλύτερο ηγέτη Ho Chi Minh. Αξίζει ένας περίπατος το βράδυ, που το κτήριο είναι φωτισμένο και δείχνει πολύ όμορφο .



4.Θα συνεχίσετε την βόλτα σας στην πλατεία του Παρισιού.



5. Κάντε μια στάση στο ξενοδοχείο Rex, ανεβείτε στον 5ο όροφο όπου λειτουργεί μπαρ, για να πιείτε μια μπύρα ή ένα ποτό, να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς την πόλη αλλά και να ακούσετε ζωντανή μουσική από την Ορχήστρα.





Στο ξενοδοχείο μπορείτε να παρακολουθήσετε γύρω στις 7 το απόγευμα,μια παράσταση water puppet show, αν δεν προλάβατε να την δείτε στο Ανόι.



Αν το βαλάντιο σας αντέχει στο ισόγειο του ξενοδοχείου θα ανακαλύψετε καταστήματα με φιρμάτα ρούχα γνωστών οίκων, που για την δίκια μου τσέπη οι τιμές τους ήταν απαγορευτικές, γιαυτό προτίμησα να κάνω βόλτα στους γύρω δρόμους και να αγοράσω μερικά σουβενίρ ακόμη, σε οικονομικές τιμές.

Υπάρχουν αρκετά πολυκαταστήματα στο κέντρο, γύρω από την πλατεία, όπου μπορείτε να βρείτε σε καλές τιμές αρκετά προϊόντα που σας ενδιαφέρουν.

6.Στο κέντρο και στην οδό Ho Ho Tung, District 1, θα δείτε το ψηλότερο κτήριο της πόλης που τελείωσε το 2011, τον ουρανοξύστη Bitexco Financial Tower, εντυπωσιακά φωτισμένο το βράδυ, με ύψος 262,50 μέτρα και 68 ορόφους. Είναι το 3ο ψηλότερο κτήριο στο Βιετνάμ και το 124ο ψηλότερο στον κόσμο. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Carlos Zapata, με καταγωγή από την Βενεζουέλα και το σχήμα του παραπέμπει το εθνικό λουλούδι του Βιετνάμ το lotus, αυτό με τα ροζ πέταλα και τα μεγάλα πράσινα φύλλα που το είδαμε σε βάζα στους ναούς σαν αφιέρωμα στους Θεούς τους αλλά και να επιπλέει, στα ποτάμια που κάναμε τις βόλτες μας.



Στον 49ο όροφο βρίσκεται το Saigon Skydeck, που σας επιτρέπει να απολαύσετε πανοραμική θέα στην πόλη. Υπάρχει είσοδος περίπου 200.000 dong, περίπου 10 $ και οι ώρες λειτουργίας είναι από 9:30 π.μ.μέχρι 9:30 μ.μ.



7.Πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας, στην αρχή της λεωφόρου Le Loi θα βρείτε την Όπερα της Σαϊγκόν-Saigon Opera House ή Δημοτικό Θέατρο όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, ένα αναγεννησιακό κτήριο, σχεδιάστηκε το 1897 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ferret Eugene. Το κτήριο κτίστηκε με υλικά που έφεραν από την Γαλλία και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως όπερα για να διασκεδάζουν οι Γάλλοι που ζούσαν εδώ. Έχει πολλές ομοιότητες με το Petit Palais του Παρισιού.

Από το 1956, το σπίτι λειτουργούσε ως έδρα της Βουλής του Νότου Βιετνάμ και μετά την επανένωση, το 1975 το κτήριο ανακαινίστηκε και λειτούργησε πάλι σαν όπερα. Τελευταία συντήρηση έγινε το 1998 όπου εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, φωτισμό, ηχητικά συστήματα και εξοπλισμό ασφαλείας.



Επισκέφτηκα το θέατρο για να παρακολουθήσω μια παράσταση  Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι το εξωτερικό του κτηρίου είναι πιο εντυπωσιακό από την αίθουσα των παραστάσεων. Επίσης επειδή βγάλαμε εισιτήρια τελευταία στιγμή, δεν βρήκαμε πολύ καλές θέσεις οι δε τιμές ήταν ιδιαίτερα αλμυρές 630.000 VND για τελευταίες θέσεις και στην άκρη !!!!Ευτυχώς το αμφιθέατρο έχει 468 καθίσματα και προσφέρει καλή θέα από κάθε θέση και πολύ καλή ακουστική όπου και να καθίσεις .
Φυσικά το θέατρο ήταν γεμάτο από τουρίστες και όχι από ντόπιους, οι οποίοι αμφιβάλλω ότι μπορούν να πληρώσουν τέτοιο εισιτήριο. Η παράσταση ήταν καλή άλλα όχι κάτι ιδιαίτερο! Μην τολμήσετε να φωτογραφήσετε ή να βιντεοσκοπήσετε κατά την ώρα της παράστασης, θα πέσουν οι ακτίνες λέιζερ επάνω σας!!!ντροπή!!!!



Στο τέλος της παράστασης ,στην έξοδο μπορείτε να βγάλετε όσες αναμνηστικές φωτογραφίες θέλετε με τους χορευτές.


Λίγα λόγια για την παράσταση για να ξέρετε τι θα δείτε γιατί εγώ άλλο είχα κατά νου και άλλα είδα"""""" Η παράσταση απεικονίζει την ομορφιά και τον πλούτο του πολιτισμού των Βιετναμέζων που ζει στην ύπαιθρο και την αστικοποίηση της χώρας , σε 60 λεπτά. Η παράσταση είναι ένα μείγμα από ακροβατικά, σύγχρονο χορό και θεατρική εικαστική τέχνη. Η ζωντανή μουσική και ο φωτισμός θα σας μεταφέρουν στην γαλήνια και όμορφη ύπαιθρο του Βιετνάμ και στη συνέχεια πίσω στη ζωή της πόλης. www.luneproduction.com""""''

https://www.youtube.com/watch?v=WcLl7pbfCM8

 Δεν εντυπωσιάστηκα όπως θα καταλάβατε, μάλλον έχω γίνει δύσκολη, σας προτείνω όμως να την παρακολουθήσετε και να μην την χάσετε, εκτός και αν εσείς που πήγατε στο Βιετνάμ κατά την διάρκεια της παραμονής σας εκεί, βρήκατε κάτι πιο εντυπωσιακό θα σας παρακαλούσα να το γράψετε στα σχόλια, για να το διαβάσουν αυτοί που σκέφτονται να επισκεφτούν την χώρα και για να έχουν επιλογή.

8.Στο κέντρο θα δείτε επίσης, Το κτήριο Pittman Apartments, από όπου εγκατέλειψαν την χώρα, ηττημένοι, στις 29 Απριλίου του 1975 οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες με το ελικόπτερο της Air America και όχι από την Αμερικάνικη πρεσβεία όπως νομίζουν κάποιοι. Ο πόλεμος Βιετνάμ - Αμερικής είχε τελειώσει, είχε υπογραφεί από το 1973 η συμφωνία και η αποχώρηση γινόταν με αργούς ρυθμούς και ήδη στην χώρα διαδραματίζονταν ένας αιματηρός εμφύλιος πόλεμος Βορείων και Νοτίων. Οι Αμερικάνοι αφήνοντας πίσω τους στρατιωτικό εξοπλισμό, γυναίκες και παιδιά που απέκτησαν με τις ντόπιες γυναίκες, σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια πολέμου και δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους, έφευγαν σιγά σιγά από το Βιετνάμ, με ψυχές πληγωμένες από όσα συνέβησαν στα χρόνια ενός ανατριχιαστικού και μεγάλου σε διάρκεια πόλεμου, της σύγχρονης ιστορίας μας.



Ο Ράμπο μας δείχνει με καμάρι την φωτογραφία (της αναχώρησης - απόδρασης θα έλεγα με γρήγορη διαδικασία, αφού δόθηκε εντολή για μαζική εκκένωση τελευταία στιγμή εκείνη την ημέρα) στο κινητό του και ταυτόχρονα βλέπουμε το κτήριο που υπάρχει μέχρι και σήμερα κάτω από την σκιά των δυο τεράστιων μπλε κτηρίων από πίσω του.

Είναι μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες , αποχώρησης των Αμερικάνων από την Σαϊγκόν αφού λίγες μέρες μετά η πόλη έπεσε στα χέρια των βόρειων Βιετναμέζων και άρχιζε το κομμουνιστικό καθεστώς για την χώρα και η ενοποίηση της.

Για τα αξιοθέατα 
 9.Το Πολεμικό Μουσείο και το 10 .το παλάτι Reunification Palace -Μουσείο επανένωσης, σκέφτηκα να σας κάνω ιδιαίτερη ανάρτηση γιατί από μόνα τους είναι "αξιοθέατα μιας ιδιαίτερης κατηγόριας" και θέλω να σας τα δείξω με αρκετές φωτογραφίες και πληροφορίες.(https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/101-2-war-remnants-museum-independence.html )

Έτσι θα κάνετε υπομονή να τις ετοιμάσω και τις επόμενες ήμερες θα τα γνωρίσετε και αυτά ή θα τα θυμηθείτε, όσοι τα επισκεφθήκατε. Κάποιες από τις φωτογραφίες θα σας είναι πολύ γνωστές και ανατριχιαστικές !!θα αναρτήσω μόνο μια εδώ!



Πρόκειται κατά την γνώμη μου, για τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της χώρας και για να προϊδεάσω θα σας δώσω να διαβάσετε ένα κείμενο από το βιβλίο του YOUNG B. MARILYN- Οι πόλεμοι του Βιετνάμ 1945-1990.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ ήταν ένας από τους αιματηρότερους και πιο μακροχρόνιους του 20ου αιώνα. Στην πρώτη φάση του ηττήθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες και αποχώρησαν ταπεινωμένοι. Έπειτα ήρθε η σειρά των ΗΠΑ που ανέλαβαν να συντρίψουν την «κομμουνιστική ανταρσία». Οι διαμορφωτές της αμερικανικής πολιτικής πίστευαν ότι θα νικούσαν γρήγορα και εύκολα καθώς διέθεταν συντριπτική οικονομική και στρατιωτική υπεροχή. Όμως ούτε κι αυτοί κατάφεραν να νικήσουν. Μετά από ένα δεκαετή πόλεμο, αφού ενέπλεξαν μισό εκατομμύριο άνδρες και είχαν πενήντα χιλιάδες νεκρούς, αποχώρησαν με τη σειρά τους χωρίς να επιτύχουν ούτε στο ελάχιστο τους στόχους τους.



Κλείνοντας θα σας αναφέρω ότι η Σαϊγκόν σήμερα, είναι μια ζωντανή πόλη μέρα -νύχτα. Οι ουρανοξύστες, τα καταστήματα, τα μεγάλα ξενοδοχεία, ο κόσμος και η κίνηση στους δρόμους, αποδεικνύουν ότι κάτι καλό συμβαίνει σ αυτήν την πόλη και γενικότερα στην χώρα, η οποία μπαίνει σιγά σίγα σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας .

Το βράδυ ο κόσμος κατακλύζει το κέντρο της και διασκεδάζει στα βραδινά στέκια της πόλης, ξοδεύοντας αρκετά χρήματα κάτι που το είδαμε και στο Ανόι.

Μας σύστησαν το club Lush Night, το οποίο δεν επισκεφτήκαμε λόγω κούρασης, έπρεπε να σηκωθούμε νωρίς την επόμενη μέρα και να αρχίσουμε - συνεχίσουμε τις περιηγήσεις μας εντός και εκτός της πόλης.

Όμορφα εστιατόρια και καφέ σε πολλά σημεία του κέντρου σε προκαλούν να τα τιμήσεις, με προσιτές τιμές . Άλλωστε είναι οι τελευταίες μέρες μας στο Βιετνάμ και θέλουμε να απολαύσουμε τις γεύσεις της υπέροχης Βιετναμέζικης κουζίνας.



Περιοριστήκαμε μετά το βραδινό φαγητό σε βόλτες στην φωτισμένη πόλη και στο μπαρ του ξενοδοχείου μας και απολαύσαμε καλή μουσική και παγωμένες μπύρες. Φυσικά το μπαρ, στο roof garden του ξενοδοχείου ήταν γεμάτο από τουρίστες αλλά και οικογένειες ντόπιων που ήρθαν για την βραδινή τους έξοδο. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι ήταν ολόκληρες οικογένειες ντόπιων από μωρά ως τον μεγαλύτερο της οικογένειας. Ίσως γιόρταζαν κάτι, ίσως πάλι βγαίνουν όλοι μαζί, δεν ξέρω αλλά δεν μπήκα και στην διαδικασία να ρωτήσω γιατί φοβήθηκα ότι δεν θα βγάλω άκρη αφού και εδώ τα Αγγλικά τους δεν είναι καλά για να συνεννοηθείς.

Σε προσπάθεια μας, να αλλάξουμε ένα δωρεάν κουπόνι για ποτό ή μπύρα, που μας έδωσαν στο ξενοδοχείο όταν ήρθαμε, με μια βότκα και ένα ουίσκι και να πληρώσουμε την διαφορά, δεν κατέστη δυνατόν να συνεννοηθούμε και αποφασίσαμε να πιούμε τις μπύρες μας και να χαλαρώσουμε!!!!



Στην Σαϊγκόν δεν θα μείνετε μια μέρα μόνο, αφιερώστε τουλάχιστον 3 με 4 ημέρες, από το πρόγραμμα σας γιατί είναι η πόλη, που μπορείτε να έχετε σαν βάση και να κάνετε πολλές εκδρομές τριγύρω όπως στην περιοχή του Δέλτα του Μεκόνγκ https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/blog-post_2.html, αλλά και στα τούνελ του Κου Τσι ( https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/11/blog-post_3.html). Έχω κάνει ιδιαίτερες αναρτήσεις και για αυτά .

Μείνετε συντονισμένοι και θα επανέλθω με πολλές πληροφορίες και εικόνες !!!!!

Και φυσικά θα ετοιμάσω και την βαλίτσα μου γιατί το ταξίδι δεν τελειώνει στην Σαϊγκόν και το Βιετνάμ, έχει συνέχεια στην Καμπότζη.....

Το ταξίδι στο Βιετνάμ έγινε την πιο καλή εποχή του χρόνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος) από άποψη καιρού, οργανώθηκε από το τουριστικό γραφείο Cosmorama. H οργάνωση, το σέρβις κατά την διάρκεια συνεννοήσεων και ειδικά του γραφείου της Θεσσαλονίκης, η ροή του προγράμματος, οι παροχές και οι ξεναγήσεις, μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

Το γραφείο υστερεί στο after sale, αφού δεν μπήκαν στο κόπο, μετά την επιστροφή, να πάρουν ένα τηλέφωνο για να μάθουν τις εντυπώσεις για το ταξίδι (αυτό είναι το παράπονό μου).

Όμως θα ομολογήσω ότι διαπίστωσα, ότι δεν διατηρεί άδικα την καλή φήμη στην τουριστική αγορά το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο και μάλλον θα το προτιμήσω και σε άλλον προορισμό στην Ασία, η Βιρμανία θα είναι ο επόμενος στόχος μου.







TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου