VANCOUVER Νο 4 - TA ΠΑΡΚΑ


Το Βανκούβερ είναι μια πόλη που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα σ αυτήν την τακτοποιημένη πόλη του Καναδά είναι τα λουλούδια και τα δένδρα στους δρόμους της, αλλά και τα πάρκα και τα καταπράσινα τοπία, που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη αλλά και στους κάτοικους της να βρεθούν κοντά στην φύση και να την απολαύσουν .

Ο κος Σταύρος ανέλαβε πάλι τα χρέη του οδηγού-ξεναγού μας και σήμερα θα μας πάει να επισκεφτούμε δύο σημαντικά για την πόλη πάρκα. Πρώτα θα επισκεφτούμε το Queen Elizabeth Park στο ψηλότερο λόφο της πόλης και αργότερα θα κατέβουμε δίπλα στην θάλασσα για να απολαύσουμε την αύρα της,στο Stanley park.
θα προσπαθήσω να σας δώσω ένα πλήρη οδηγό, για τα αξιοθέατα που πρέπει να δεις σε κάθε πάρκο και πως θα αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου.




Queen Elizabeth Park


Το πάρκο έχει έκταση 130 στρεμμάτων και είναι ένα από τα πιο όμορφα διατηρημένα δημόσια πάρκα στον κόσμο. Θα φτάσεις εκεί με την συγκοινωνία και αρκετό περπάτημα ή με ένα αυτοκίνητο, όπως κάναμε και εμείς. Μην ξεχνάτε στην επιλογή για μετακινήσεις στην πόλη,  το ποδήλατο, νοικιάστε ένα και ελάτε μέχρι το πάρκο!

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ στο ΠΑΡΚΟ
1.Bloedel Conservatory


Ανεβαίνεις στο πιο ψηλό σημείο της πόλης για να συναντήσεις ένα επίγειο παράδεισο, κλεισμένο μέσα σε ένα θολωτό κτήριο. Αφού πληρώσεις εισιτήριο για την είσοδο στον χώρο, βρίσκεσαι σε ένα εξωτικό περιβάλλον όπου βρίσκονται 120 εξωτικά πουλιά και 500 είδη εξωτικών φυτών σε ειδικές και ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας. Οι ήχοι των πουλιών που πετούν ελευθέρα, σαν να βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους είναι κάτι που σε συνεπαίρνει.Οι ήχοι τα χρώματα και τα αρώματα είναι κάτι μοναδικό!!!

Χαρακτηρίζεται και ως ο Βοτανικός κήπος της πόλης.





Για την είσοδο στον χώρο πληρώνεις εισιτήριο περίπου 4,5 $. Κατασκευάστηκε με δωρεά από την Prentice Bloedel,το 1969 "για μια καλύτερη εκτίμηση και κατανόηση του κόσμου των φυτών". Προς τιμή της, δόθηκε ο όνομά της στο κτήριο.

Ο χώρος διατίθεται έναντι ενοικίου, για γάμους, φωτογραφήσεις και άλλες εκδηλώσεις και περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Μια βροχερή μέρα που δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο, νομίζω ότι είναι κατάλληλη για επίσκεψη στον σκεπασμένο παράδεισο! Υπολογίστε τουλάχιστον 1 ώρα για την επίσκεψη.



2.Dancing Waters


Ακριβώς μπροστά από το Bloedel Conservatory βρίσκεται μια τεράστια πλατεία με τα συντριβάνια του πάρκου που τα ονομάζουν Dancing Waters. 70 πίδακες νερού, χορεύουν σε διάφορα ύψη χρησιμοποιώντας 85.000 λίτρα νερού που ανακυκλώνεται.

3.ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ


Το πάρκο έχει πολλά αγάλματα με πιο ενδιαφέρον για τα δικά μου μάτια το Photo Session.Ένα έργο φτιαγμένο από χαλκό δώρο από τον καλλιτέχνη J. Seward Johnson Junior το 1984 στο πάρκο. Το έργο δείχνει 3 άτομα που τα φωτογραφίζει από την απέναντι πλευρά ένας φωτογράφος με θέα πίσω τους το Vancouver ενώ ενδιαφέρον έχει η τριάδα από την πίσω πλευρά όπου δείχνει τον άνδρα να χαϊδεύει τρυφερά το χέρι της συντρόφου του. Θα το βρείτε στην ανατολική πλευρά του πάρκου κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια .



Το πιο γνωστό άγαλμα του πάρκου είναι το χάλκινο γλυπτό Knife Edge-Two Piece του Βρετανού γλύπτη Henry Moore. Βρίσκεται στην πλατεία στα ανατολικά του Ωδείου Bloedel, και είναι δωρεά της Prentice Bloedel. Ίδια γλυπτά υπάρχουν στο Λονδίνο, έξω από το Κοινοβούλιο και στην Νέα Υόρκη μπροστά από το κτίριο Rockefeller.



Η μόδα με τις κλειδαριές των ερωτευμένων υπάρχει και εδώ, απόδειξη το γλυπτό , με το όνομα "Η αγάπη στη βροχή- « Love in the Rain» '' από τον καλλιτέχνη του Βανκούβερ Bruce Voyce. Η αγάπη στη βροχή, αποτελείται από 4 ζευγάρια με ομπρέλες, έχει ύψος 14 μέτρα και είναι συγκολλημένη από 5.000 κομμάτια χειροποίητου ανοξείδωτου χάλυβα. Αποτελεί το νέο απόκτημα του πάρκου, αφού ψηφίστηκε από τους κάτοικους ως το πιο κατάλληλο μέρος ανάμεσα στις 13 προτεινόμενες τοποθεσίες πάρκων της πόλης ,για να στηθεί το γλυπτό!!!! Στήθηκε στο πάρκο τον Σεπτέμβριο του 2016.



Εδώ οι ερωτευμένοι μπορούν να ανταλλάσσουν όρκους αγάπης και να την κλειδώνουν με ένα λουκέτο πάνω στο γλυπτό!!!!! 
##Προσωπικά δεν κλείδωσα κάτι, γιατί όταν επισκέφτηκα το πάρκο, τον Αύγουστο του 2016 δεν είχε τοποθετηθεί ακόμη το γλυπτό, εσείς όμως όταν βρεθείτε στο Vancouver μην παραλείψετε να το κάνετε!!!!!!Και που ξέρετε αν επιστρέψετε στο Vancouver με την ίδια αγάπη σας μετά από χρόνια !!! μπορεί να βρείτε την κλειδαριά σας.....

4.Quarry Gardens





Κάντε μια βόλτα στους περιποιημένους κήπους που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου των 130 στρεμμάτων. Επιλέξτε μια μέρα χωρίς βροχή για να περιπλανηθείτε στους κήπους ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια, τους θάμνους και τα δένδρα που βρίσκονται στο πάρκο. Χρησιμοποιήστε τα μονοπάτια και μην πατάτε στο πράσινο.



Περάστε πάνω από τις γέφυρες, δείτε τα νερά και τον καταρράκτη που δίνουν επιπλέον δροσιά στο καταπράσινο τοπίο.



5.Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα- Rose Garden

Μην παραλείψετε μια βόλτα από τον κήπο με τα τριαντάφυλλα, στο νοτιοδυτικό κομμάτι που πάρκου. Δημιουργήθηκε το 1967 και έχει πολλές ποικιλίες τριαντάφυλλων.



Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε ένα 3ωρο για να περπατήσετε και να δείτε τα πιο πιο βασικά αξιοθέατα του πάρκου αν έχετε περισσότερο χρόνο στην διάθεση σας μπορείτε να μείνετε όσο εσείς θέλετε. Αν πεινάσετε υπάρχει η επιλογή να επισκεφτείτε το εστιατόριο Seasons in the park, εκτός από το υπέροχο φαγητό θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την θέα προς την πόλη και τα γύρω βουνά και να ξεκουραστείτε. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ https://www.vancouverdine.com/seasons/


Stanley Park

Από τον λόφο και το ψηλότερο σημείο της πόλης που βρίσκεται το Queen Elizabeth Park, ο κος Σταύρος μας κατέβασε στο κέντρο της πόλης για να βρεθούμε πολύ σύντομα στο πασίγνωστο πάρκο της πόλης του Βανκούβερ,το Stanley Park, δημιουργήθηκε το 1886, έχει έκταση 4000 στρέμματα και περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Το πάρκο έχει πανύψηλα δένδρα που στέκουν εκεί πολλά χρόνια κέδρους, έλατα, καταπληκτικά μονοπάτια μήκους 200 χλμ για περιπάτους, λίμνες και θάλασσα για μπάνιο.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ στο ΠΑΡΚΟ

ΤΟΤΕΜ



Φτάνοντας στην είσοδο του πάρκου θα δεις τις 3 κέδρινες, χρωματιστές και σκαλισμένες πύλες, <<"People Amongst the People" Coast Salish gateways>> έργα της καλλιτέχνιδας Coast Salish, Susan Point, σε συνεργασία με την Coast Salish Arts που τοποθετήθηκαν εδώ το 2008.

Οι πύλες δείχνουν με τα σκαλισμένα σχήματα τους, την ιστορία και την ακμάζουσα σύγχρονη κουλτούρα των ανθρώπων του Coast Salish δηλαδή των Ινδιάνων. Οι Coast Salish ήταν ψαράδες και κυνηγοί που βρίσκονταν κατά μήκος της ακτής Βορειοδυτικού Ειρηνικού. Έργα των Ινδιάνων είναι και τα Τotem, οι ξύλινοι τεράστιοι κορμοί δένδρων, σκαλισμένοι με ζώα που συμβολίζουν τα πνεύματα των προγόνων τους.


Προχωράμε να γνωρίσουμε το πάρκο των Τοτέμ, στο ονομαζόμενο Brockton Point. Εδώ υπάρχουν 9 τεράστια totem. H συλλογή άρχισε να δημιουργείται το 1920, ήταν τότε που αγοράστηκαν τα 4 πρώτα από το Alert Bay, ένα νησί της British Columbia, που κατοικείται από Ινδιάνους. Μάλιστα εκεί υπάρχει, το πιο ψηλό τοτέμ του κόσμου.

Στην συνεχεία αγοράστηκαν και άλλα totem, κυρίως από τα Νησιά Queen Charlotte-Haida Gwaii, στον Ειρηνικό ωκεανό και την κεντρική ακτή του BC Rivers Inlet, ένα φιόρδ της British Columbia. (για την British Columbia δείτε εδώ
).







To 1960 τα τοτέμ τοποθετήθηκαν στο πάρκο Stanley και έτσι μπορεί κάποιος να δει από κοντά τις σκαλισμένες παραστάσεις επάνω τους.



Totem Skedans Mortuary
To totem Skedans Mortuary, με τα υπέροχα χρώματα είναι αντίγραφο, το πρωτότυπο επεστράφη στην πατρίδα του Haida Gwaii ενώ τα υπόλοιπα αφού συντηρήθηκαν το 1980 επεστράφησαν στο πάρκο.



Το καινούργιο totem του πάρκου

Το πιο πρόσφατο, το ένατο τοτέμ του πάρκου προστέθηκε το 2009 είναι σκαλισμένο από τον Robert Yelton, προς τιμή της τελευταίας επιζήσασας, κατοίκου της κοινότητας Brockton, την Rose Cole Yelton και όλους εκείνους που έζησαν στο Stanley Park.


ΑΓΑΛΜΑΤΑ

Portugese Joe Statue



Στήθηκε εδώ το 2015 και είναι το πιο καινούργιο άγαλμα του πάρκου. Είναι αφιερωμένο στην προγονική σχέση μεταξύ των αυτοχθόνων Ινδιάνων και της πορτογαλικής κοινότητας αυτής της περιοχής. Κατασκευάστηκε από ξύλο κέδρου και κατόπιν υπέστη ειδική επεξεργασία, για να φτάσει στο αποτέλεσμα που βλέπουμε και να αντέχει στις καιρικές συνθήκες. Αναπαριστά τον Πορτογάλο Joe και την ζωή στην Βρετανική Κολούμπια. Βρίσκεται πολύ κοντά στο πάρκο με τα totem.

Ενδιαφέρον και πολύ φωτογραφημένο το άγαλμα του αθλητή δρομέα, Harry Jerome του καλύτερου αθλητή του Καναδά!


foto google



Empress of Japan Figurehea



Ένα πολύχρωμο αντίγραφο,το πρωτότυπο τμήμα διασώθηκε και αποκαταστάθηκε, ενώ βρισκόταν από το 1927 στο  Stanley park και σήμερα βρίσκεται στο ναυτικό μουσείο της πόλης. Ήταν μέρος του πλοίου που διεξήγαγε το εμπόριο μεταξύ του Βανκούβερ και της Ανατολής από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης του Βανκούβερ.

Girl in Wetsuit Statue


Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του πάρκου. Το άγαλμα ήταν δωρεά από την εταιρεία βελτίωσης του λιμανιού του Βανκούβερ το 1972. Ο γλύπτης του έργου είναι ο Elek Imredy και αντιπροσωπεύει την εξάρτηση του Βανκούβερ από τη θάλασσα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι γοργόνα, αλλά είναι πραγματικά ένα κορίτσι με ένα κόσμημα που κάθεται στον βράχο! Με την πρώτη ματιά νομίζεις ότι μοιάζει με την γοργόνα της Δανίας!!!!

Στην βόρεια πλευρά του πάρκου θα έχετε την καλύτερη θέα προς την Γέφυρα Lions Gate Bridge.



Είναι η πρώτη γέφυρα που χτίστηκε στο Βόρειο Βανκούβερ. Χτίστηκε από την οικογένεια Guinness  (της οικογένεια της γνωστής μπύρας) για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκτάσεις γης στο Βόρειο αλλά και στο Δυτικό Βανκούβερ. Κατά την διάρκεια της βόλτας σας, θα την πλησιάσετε και θα την δείτε από κοντά, όπως θα έχετε και μια υπέροχη θέα στο Βανκούβερ.

Siwash Rock


φώτο από google

Στην δυτική πλευρά του πάρκου θα δείτε το βράχο (Siwash Rock) γνωστό και ως squamish, με το δένδρο στην κορυφή. Έχει ύψος 15-18 μέτρα και περιβάλλεται από την θάλασσα. Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι ήταν άνθρωπος και μετατράπηκε σε βράχο από τον Xayys, ένα πνεύμα των Ινδιάνων, πολύ φωτογραφημένο σημείο του πάρκου επίσης!!!!

Εδώ σας γράφω και την ιστορία του βράχου, όπως την βρήκα ψάχνοντας στον θαυμαστό κόσμο του ίντερνετ "Πριν από χιλιάδες χρόνια, ένας νέος αρχηγός που ονομάστηκε Skalsh παντρεύτηκε μια νεαρή κοπέλα από τη βόρεια ακτή της Β.Κ. και ήθελε να ξεκινήσει μια οικογένεια. Το βράδυ πριν γεννηθεί το παιδί της Skalsh, αυτός και η σύζυγός του κολύμπησαν στα νερά του Burrard Narrows για να εξαγνιστούν, ως συνήθεια, για να προετοιμαστούν για τη γέννηση. Ο Skalsh συνέχισε να κολυμπάει για να καθαρίσει τον εαυτό του και την οικογένειά του καθώς το παιδί του, γεννήθηκε!!!!
Ενώ το πνεύμα τον φώναξε να βγει από το νερό, ο Σκαλς συνέχισε να κολυμπάει για να καθαρίσει τον εαυτό του για χάρη της οικογένειάς του. Για να τιμήσει την γενναιότητα και τη δέσμευσή του στην οικογένεια, οι θεοί τον μεταμόρφωσαν στην πέτρα όταν γύριζε στην ακτή, προς τη γυναίκα και το παιδί του την αυγή. Η βραχώδης στάση χρησιμεύει ως σύμβολο της «καθαρής πατρότητας» σύμφωνα με την ιστορία της δημιουργίας του Squamish από τον Johnson " (πηγή http://www.insidevancouver.ca/2013/08/22/history-of-siwash-rock/)


Vancouver Aquarium



Επισκεφτείτε το Ενυδρείο του Stanley Park. Άρχισε να λειτουργεί στις 15-6-1956 και είναι το μεγαλύτερο στον Καναδά. Φιλοξενεί πάνω από 70.000 ζώα! Το ενυδρείο έχει πολλά υδρόβια είδη όπως φάλαινες beluga, δελφίνια, χταπόδια, ψάρια, αχινούς κλπ. Επιπλέον έχει πολλά εξωτικά πουλιά, φίδια και άλλα είδη από την ζούγκλα του Αμαζονίου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ http://www.vanaqua.org/ Μια καλή ιδέα για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος σας, σε περίπτωση βροχής!

Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε το πάρκο είναι να το περπατήσετε μια δροσερή ήμερα, αλλά σίγουρα ο χρόνος που θα έχετε στην διάθεσή σας δεν θα είναι αρκετός μπορείτε όμως να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε ένα μικρο κομμάτι περπατώντας ,δίπλα στην θάλασσα με υπέροχη θέα στο Βανκούβερ και να φωτογραφίσετε τα τοπία ή αν έχετε χρόνο να κάνετε τον γύρο του πάρκου με ποδήλατο, οδηγώντας στην κυκλική παραλιακή διαδρομή των 8,8 χλμ.



Μια άλλη επιλογή είναι να νοικιάσετε μια άμαξα με άλογα για να κάνετε την βόλτα σας άνετα ή να σταματήσετε σε κάποια ακτή για ένα μπάνιο και ηλιοθεραπεία .

Φυσικά υπάρχει και η επιλογή να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να περιηγηθείτε στο πάρκο.

Για τους πιο αθλητικούς και λάτρεις της φύσης, επιλέξετε κάποιο μονοπάτι για να δείτε την φύση από κοντά κάτω από τα πανύψηλα δένδρα, να δείτε την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Η επιλογή για το πως θα εξερευνήσετε το πάρκο, που σίγουρα χρειάζεται πολλές ώρες, εξαρτάται από τον διαθέσιμο χρόνο και τα ενδιαφέροντα σας, εμείς επιλέξαμε την σιγουριά, την ξεκούραση και την την άνεση, με την περιήγηση, τις πληροφορίες και την κουβεντούλα  του κ. Σταύρου από τις θέσεις του αυτοκίνητου του.



Μην ξεχάσετε ποτέ ότι βρεθήκατε τόσο κοντά στην φύση ενώ το κέντρο της πόλης είναι δίπλα σας! Γιαυτό αγάπησα το Βανκούβερ ! Για τον σεβασμό στην φύση και τον άνθρωπο!!!



Φυσικά εδώ πρέπει να ευχαριστήσω την φίλη μου την Έφη Οικονόμου του Efilial Travel που βρήκε αυτόν τον θαυμάσιο άνθρωπο, στο μακρινό Βανκούβερ ώστε να προλάβουμε να δούμε όσα περισσότερα μπορέσαμε (σε 3 ημέρες) αφού το Βανκούβερ ήταν μια παρένθεση για το διεθνές παιδιατρικό συνέδριο, που παρακολουθήσαν κάποιοι από τους φίλους μας αλλά και το λιμάνι που μας υποδέχτηκε για την συναρπαστική κρουαζιέρα μας στην Αλάσκα!!!! Συντονιστείτε γιατί η Αλάσκα μας περιμένει.


canadastories 19082016

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου