5+1 ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Φθινοπώριασε και όλοι αναζητούμε  αποδράσεις στην φύση, για πεζοπορία, ηρεμία, χαλάρωση και καλό φαγητό. Θα σας προτείνω 5 χωριά στην ορεινή Θεσσαλία που μας περιμένουν, ντυμένα με τα υπέροχα χρώματα του Φθινόπωρου.

1.ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ




 Ένα γραφικό χωριό στην πλαγιά του Κισσάβου, σε υψόμετρο  388 μέτρων, μόλις  31 χλμ από την Λάρισα και 5 χλμ από την Εθνική οδό.


Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια για περπάτημα στις ρούγες  και σηκώστε τα μάτια σας να δείτε τα πετρόκτιστα σπίτια του χωριού, πολλά από αυτά ανακαινισμένα αρχοντικά, χτισμένα την περίοδο 1787-1810, να στέκουν αγέρωχα στο πέρασμα του χρόνου.


Επισκεφτείτε το σπίτι του Σβάρτς, ανακαλύψτε τις εκκλησίες του χωριού και ανάψτε ένα κεράκι. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο της Εθνικής αντίστασης και μάθετε για την Ιστορία του χωριού, τον πρώτο συνεταιρισμό στην Ελλάδα και άλλα πολλά, από τους κάτοικους, που είναι πρόθυμοι να πιάσουν κουβέντα μαζί σας .




Στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια θα ευχαριστήσετε τον ουρανίσκο σας με θεσπέσιες γεύσεις, από τα ντόπια ψητά κρέατα (παϊδάκια, μπριζόλες, κοκορέτσι, αρνάκι ψητό κ.α.). Το χωριό φημίζεται για τις ταβέρνες και το καλό φαγητό !


Πιείτε κόκκινο ντόπιο κρασί από τους αμπελώνες της περιοχής. Δοκιμάστε ντόπιο τυρί και γαλοτύρι και φάτε γλυκό καρύδι και κολοκύθα, φτιαγμένα από τις  γυναίκες του χωριού.Ρωτήστε αν έχουν ρυζόπιτα (γλυκιά πίτα  με ρύζι και μπαχάρια), οι γυναίκες του χωριού την κάνουν καταπληκτική!!!


Και αφού βρεθήκατε Φθινόπωρο στο χωριό αγοράστε κάστανα και φιρίκια (ποικιλία μήλων),από τους ντόπιους που θα τους βρείτε να έχουν απλωμένη την πραμάτεια τους στην πλατεία. Και αν είστε τυχεροί μπορεί να σας προμηθεύσουν, με τσίπουρο και κρασί από την παράγωγη τους!

Μην ξεχάσετε να πάρετε βαζάκια με γλυκιά του κουταλιού (προτιμώ το φιρίκι, το καρυδάκι και το κάστανο).
Το χωριό αποτελεί την βάση για αποδράσεις στο βουνό του Κισσάβου, στο κάστρο της Ωριάς, σε μονοπάτια για πεζοπορία μέχρι την κορυφή του Προφήτη Ηλία αλλά και για αναβάσεις με ποδήλατο βουνού.
Αναλυτικές πληροφορίες για το χωριό θα βρείτε σε προηγούμενη δημοσίευσή μου εδώ https://maria-tsil.blogspot.gr/2017/04/blog-post_11.html


2.ΡΑΨΑΝΗ ΛΑΡΙΣΑΣ



ΡΑΨΑΝΗ φωτο google

Ένα ακόμη ορεινό χωριό του Νομού  Λάρισας, σε υψόμετρο 600 μέτρων ,στους πρόποδες του Ολύμπου, απέχει 49 χλμ από την Λάρισα  και μόλις 7 χλμ από την εθνική οδό.


Η Ραψάνη είναι γνωστή από τα παλιά χρόνια για τους αμπελώνες της και  για το καλό κρασί της,το κόκκινο, το μπρούσκο και το τσίπουρο. Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου.

 Δεν υστερεί όμως και σε φαγητό, είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα καλά κρεατικά της, αφού κύρια απασχόληση των κάτοικων είναι η κτηνοτροφία!

Θα βρείτε ταβέρνες στην πλατεία του χωριού, θα καθίσετε κάτω από τον παχύ ίσκιο των αιωνόβιων πλατανιών, θα ξεκινήσετε με ένα τσιπουράκι, θα φάτε υπέροχα ψημένα κρέατα, αφού οι ταβερνιάρηδες έχουν κάνει τέχνη το ψήσιμο, θα πιείτε το κόκκινο ραψανιώτικο κρασί και στο τέλος θα δοκιμάστε ντόπια γλυκά του κουταλιού, καρυδάκι, καρότο με γιαούρτι .Και εδώ όπως και στα περισσότερα ορεινά χωριά οι πίτες έχουν την τιμητική τους. Ρωτήστε αν έχουν τυρόπιτα,χορτόπιτα με τυρί, αλλά και την γλυκιά γαλατόπιτα και παραγγείλετε,θα ενθουσιαστείτε.


Φροντίστε να έχετε κάνει από πριν τις βόλτες σας στα πέτρινα δρομάκια με τα σπίτια και τα αρχοντικά του χωρίου και στα μοναστήρια που βρίσκονται λίγο έξω από το χωριό, μέσα στο δάσος.

 Στο εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων 10 χλμ Δυτικά  από τη Ραψάνη. Δείτε την  αγία τράπεζα έργο του 10ου αιώνα  και το τέμπλο του καθολικού του 13ου αιώνα
Το ξωκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου με τις υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Γλυκοφιλούσας.
Την  μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, βρίσκεται 4 χλμ BΔ από τη Ραψάνη, δείτε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, χρονολογείται μεταξύ 17 και 18 αιώνα .

Πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία και απολαύστε την θέα, τα παράλια του Νομού Λάρισας, με  το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σας. Κοντά βρίσκονται  οι παραλίες των Μεσαγγάλων, της Κουλούρας, του Στομίου, μπορείτε να  απολαύσετε ένα φθινοπωρινό μπάνιο αν ο καιρός το επιτρέπει.


3+1 .ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ και ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ




 36 χιλιόμετρα έξω από την Λάρισα, κατευθυνόμαστε  προς την Αγιά και θα ανέβουμε στους πρόποδες του Κισσάβου σε ύψος 300 μέτρων για να συναντήσουμε ένα όμορφο και γραφικό χωριό το Μεταξοχώρι. Το χωριό λεγόταν και Ρέτσιανη δηλαδή ποταμοχώρι λόγω του ποταμού Άμυρου, που το διαρρέει.

Κάντε βόλτα, δίπλα στο ρέμα και απολαύστε το φθινοπωρινό τοπίο, ανηφορίστε στα γραφικά δρομάκια και φτάσετε μέχρι το αρχοντικό Σουλιώτη για να πιείτε έναν καφέ στην πιο όμορφη αυλή του χωριού. Συνόδευσε τον καφέ με ένα γλυκό του κουταλιού βύσσινο και απολαύστε την θέα στην εύφορη πεδιάδα της περιοχής της Αγιάς.



Κατηφορίστε στην πλατεία και πιείτε ένα τσιπουράκι κάτω από τα πλατάνια που έχουν αρχίσει να ρίχνουν τα φύλλα τους και συνεχίστε την απόδραση σας πιο ψηλά σε ύψος 600 μέτρων, μέσα από μια όμορφη διαδρομή, στο χωριό Μεγαλόβρυσο για να φτάσετε στην πλατεία με την πέτρινη εκκλησία. Εκεί μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα του χωριού, μαγειρεμένα φαγητά και ψητά κρέατα!!! Περπατήσετε στα δρομάκια του χωρίου και δείτε από ψηλά το Αιγαίο .




Αναλυτικές πληροφορίες για τα χωριά θα βρείτε σε προηγούμενη δημοσίευσή μου εδώ https://maria-tsil.blogspot.gr/2016/11/blog-post_27.html



4.ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ -ΠΗΛΙΟ



η φώτο είναι από το αρχείο  της google

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά στο Πήλιο είναι  ο Άγιος Λαυρέντιος, μόλις 19 χλμ από τον Βόλο, σας περιμένει για να περπατήσετε στα καλντερίμια του, να πιείτε παγωμένο νερό από τις πέτρινες βρύσες του, να δείτε τα ανακαινισμένα αρχοντικά του, να απολαύσετε στις γραφικές ταβέρνες στην πλατεία, μαγειρεμένα φαγητά με πηλιορείτικα προϊόντα και απίθανα γλυκά του κουταλιού.

Δοκιμάστε χόρτα τσιγαριαστά με ένα αυγό ποσέ από πάνω, μανιτάρια φρικασέ, είναι η εποχή τους τώρα το φθινόπωρο, σπετσοφάι και φυσικά πίτες με χειροποίητο φύλλο.


τσιγαριαστά χόρτα με αυγό ποσε (φωτο google)

Έχοντας σαν βάση το χωριό, μπορείτε να γνωρίσετε και τα υπόλοιπα γραφικά χωριά της περιοχής .

Αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε είναι το μοναστήρι του Αγίου Λαυρέντιου (γυναικείο κοινόβιο) και η σπήλια που κατοικούσε ο Κένταυρος Χείρων, σύμφωνα με την μυθολογία το Πήλιο ήταν το βουνό των Κενταύρων.
Πριν φύγετε από εδώ αγοράστε ένα βάζο γλυκό του κουταλιού κάστανο και μερικά κάστανα Πηλίου για να τα βράσετε ή να τα ψήσετε, είναι δοκιμασμένα και σας λέω ότι τα κάστανα Πηλίου, είναι από τα καλύτερα.



5. ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ (ΤΑΥΡΩΠΟΥ)



η φώτο είναι από το αρχείο  της google

Θα την βρείτε στον Νομό Καρδίτσας, μόλις 25 χλμ από την Καρδίτσα, σε υψόμετρο 750 μ.στα Άγραφα (Μαυροβούνι).

Κάντε την διαδρομή των 55 χλμ. περιμετρικά της λίμνης, η οποία έχει έκταση 25.000 στρέμματα περίπου και ανακαλύψτε τα χωριά που κρύβονται στην διαδρομή,18 χωριά μέτρησε ένας φίλος που κάνει την διαδρομή συχνά.
Τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα η Νεράιδα, η Πεζούλα, το Κρυονέρι, το Νεοχώρι αλλά και τα υπόλοιπα σφύζουν από ζωή, ειδικά τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τα αξιοθέατα πολλά, που μπορείτε να επισκεφτείτε, το τοξωτό γεφύρι Καμάρα, που βρίσκεται περίπου 5,5χλμ. δυτικά του χωρίου Κερασιά, το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα, που ήταν και η αιτία της δημιουργίας της λίμνης, το μοναστήρι Παναγίας Πελεκητής, 1   χλμ. ΒΔ του χωριού Καρύτσα, ανεβείτε στο Παρατηρητήριο σε ύψος 1300 μέτρων, για να δείτε την Λίμνη από ψηλά και αν ο καιρός είναι καλός και η ατμόσφαιρα καθαρή θα δείτε τα χωριά των Τρικάλων και Καρδίτσας, θα δείτε ακόμη και τις κορυφές του Ολύμπου.


Η περιοχή προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες πεζοπορία μέσα στην φύση από μονοπάτια, βόλτες με ποδήλατο στο βουνό, ιππασία γύρω από την Λίμνη αλλά και ορειβασία. Οι λάτρεις του ψαρέματος μπορούν να φέρουν τα καλάμια τους για ψάρεμα. Ακόμη και μπάνιο μπορείτε να κάνετε στην λίμνη, στην πλαζ της Πεζούλας.


Επειδή η τουριστική κίνηση στην περιοχή, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε, άνοιξαν πολλοί ξενώνες και εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες γεύσεις σε ψητά και μαγειρεμένα κρέατα, μαγειρεμένα σπιτικά  φαγητά, λιμνίσια ψάρια, καπνιστή πέστροφα και υπέροχα γλυκά.


Κάντε μια στάση στο χωριό Μεσενικόλας για να αγοράσετε κρασί, είναι φημισμένο στην περιοχή ,φτιαγμένο από τα "μαύρα σταφύλια Μεσενικόλα" μια ιδιαίτερη ποικιλία για αυτούς που ξέρουν.


Πριν φύγετε κάντε μια στάση στο Νεοχώρι και πιείτε καφέ στην καλύτερη βεράντα με θέα στην λίμνη. Αγοράστε γλυκά του κουταλιού από τον Συνεταιρισμό Γυναικών λίμνης Πλαστήρα και ντόπιο μέλι.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου