GALLARIA!!!ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ!!!

Όταν η ιδιωτική επιχειρηματικότητα συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου (Εφορία Νεώτερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, Εφορία Αρχαιοτήτων Πιερίας, Μουσείο Σιδηροδρόμων Θεσσαλονίκης κ.α. ) μπορεί να γίνουν και θαύματα !!!και ένα σκοτεινό τούνελ να μετατραπεί σε ένα φωτεινό παράδεισο!




Σας μιλάω για την Gallaria έναν πολυχώρο πολιτισμού και διασκέδασης όπως αναφέρεται στις τουριστικές σελίδες, και  έκανε την εμφάνιση της με νέα μορφή πριν λίγους μήνες, εκεί  όπου πριν το 2004 ήταν κομμάτι της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλαταμώνα και κάτω από το γνωστό ενετικό κάστρο που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή και διακόπηκε η συγκοινωνία λόγω της λειτουργίας της νέας γραμμής, μέσω των καινούργιων  τούνελ .

Η γαλαρία του Πλαταμώνα, όπως και όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια ένα αναξιοποίητο κομμάτι, μέχρι που 2 επιχειρηματίες, αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν.



Σήμερα ο χώρος της γαλαρίας έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και με πολύ προσοχή ώστε να θυμίζει το τούνελ του τρένου αλλά και να μην αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο και κτίριο, αφού  έχουν διατηρηθεί οι τοιχοποιίες και οι ράγες τις οποίες μπορείς να δεις και να περπατήσεις με ασφάλεια και κατάλληλο φωτισμό κάτω από το χονδρό τζάμι που τις προβάλει, ενώ μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο  λειτουργεί  bar και ρεστοράν  ,εκεί  μπορείς να πιεις το ποτό σου, στα βαγόνια που κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω στις υπάρχουσες ράγες, να απολαύσεις τον καφέ,  το ποτό και το φαγητό σου, στην βεράντα έξω από το τούνελ, απολαμβάνοντας την θέα στην γύρω περιοχή αλλά και να κατέβεις στην παραλία κάτω από το κάστρο, όπου λειτουργεί ως beach bar για να απολαύσεις το μπάνιο σου στα κατακάθαρα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου.







Στο εσωτερικό του τούνελ, μπορείς σε ειδικά διαμορφωμένους πίνακες να διαβάσεις για την ιστορία της σιδηροδρομικής γραμμής ενώ στον πέτρινο πύργο που υπάρχει στην είσοδο του τούνελ και χτίστηκε από τους Γερμανούς το 1941 ως πολυβολείο, θα λειτουργήσει  χώρος για περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.



Πρόκειται για ένα  καταπληκτικό πολυχώρο που έλειπε από την περιοχή, τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, αφού κατάφεραν να τον αναδείξουν, χωρίς να υπάρξει αλλοίωση του περιβάλλοντος και του χώρου που κάποιοι το χαρακτηρίζουν και ως μνημείο.


Κάποια σημεία της παράκτιας σιδηροδρομικής διαδρομής   του τρένου ανακηρύχθηκαν από το Υπουργείο πολιτισμού ως Μνημεία Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιμένουμε να δούμε και άλλες τέτοιες ιδιωτικές και κρατικές πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την τουριστική προβολή της περιοχής καθώς και την δημιουργία επενδύσεων .


Με την δημιουργία του χώρου δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας αλλά και συνεργασίες με εμπόρους της περιοχής.







 Για τον Πλαταμώνα σας έχω μιλήσει και σε άλλο άρθρο μου ( http://www.tripsanddreamsbymary.com/2017/07/platamon-for-ever.html  ), σας έχω πει  ότι για τους Λαρισαίους είναι "η δικιά μας Μύκονος" τους καλοκαιρινούς μήνες, θα ήθελα όμως να αναφέρω ότι καλό είναι όταν γίνονται τέτοιες όμορφες προσπάθειες να τηρούνται χαμηλοί τόνοι σε ότι αφορά τουλάχιστον την αισχροκέρδεια, το να πληρώνεις την κάθε ξαπλώστρα 2 ευρώ τις καθημερινές και να είναι και γεμάτη άμμο και επί πλέον τον καφέ ή τον χυμό σου, σε τιμή βέβαια κανονική για την περιοχή (4 ευρώ τον καφέ), να μην υπάρχει κενό, ανάμεσα στην πρώτη σειρά από τις  ξαπλώστρες και την θάλασσα για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να απλώσει μια πετσέτα και να χαρεί την θάλασσα, αυτό με ξεπερνάει και το αναφέρω στα  μείον .



Όσα για τα σχόλια που ακούγονται (δεν έχω προσωπική εμπειρία) ότι δεν επιτρέπεται να έχεις μαζί σου ένα φρουτάκι ,ένα σαντουιτσάκι ( αυτά τα προσφέρει η επιχείρηση με αμοιβή βεβαίως) το κατοικίδιο σου, αυτά αφορούν τις γενικότερες λειτουργίες και αρχές της επιχείρησης και καλό είναι να βάλουν μια πινακίδα στην είσοδο του χώρου με το τι επιτρέπεται και το τι απαγορεύεται για να μην γίνονται παρατηρήσεις και δημιουργούνται παρεξηγήσεις και θίγονται κάποιοι, παρουσία πολλών άλλων, που είναι υπεράνω!!!


Πάντως ομολογώ ότι είναι ένας όμορφος χώρος για στιγμές χαλάρωσης και σίγουρα θα τον επισκεφτώ πολλές φορές ακόμη.


Την Gallaria θα την βρείτε λίγο μετά τον Πλαταμώνα, αφού κατηφορίσετε από  το κάστρο προς την θάλασσα και πριν την Σκοτίνα, στην παραλία του Παντελεήμονα.

Πληροφορίες http://gallaria.gr/

Σημείωση - οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με το κινητό γιαυτό δεν αποτυπώνουν και την πραγματική ομορφιά και ιδιαιτερότητα των χώρων. 
Υπόσχομαι  να επανέλθω με καλύτερες την επόμενη φορά.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου