GO BERLIN 2 - ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ!ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ!ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ!!

To Βερολίνο θέλει περπάτημα, περπάτημα, περπάτημα .
Μόνο έτσι θα το γνωρίσεις. Εγώ πάλι διάλεξα μια πιο εύκολη λύση, κίτρινο λεωφορείο City sightseeing Berlin και στάσεις  για περπάτημα στα πιο σημαντικά μέρη που με πολύ κόπο επέλεξα και ίσως αδίκησα κάποια άλλα πιο ενδιαφέροντα. Όμως όταν το κρύο είναι τσουχτερό και η βροχή πέφτει ασταμάτητα, χειμώνας γαρ, πρέπει να βάλεις προτεραιότητες και να κάνεις θυσίες .
Tις περιηγήσεις μου και τα Tips  για τα μουσεία και πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα σας τα αποκάλυψα σε προηγούμενο post (μπορείτε να διαβάσετε εδώ GO BERLIN 1  http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/03/go-berlin.html )              

Σήμερα θα περιπλανηθούμε σε δρόμους και πλατείες.


Λίγα μέτρα από το ξενοδοχείο μας και αρχίζει η βόλτα με τα πόδια, στην πιο εμπορική λεωφόρο του Βερολίνου,την Kafurstendamm.




Ένας τεράστιος δρόμος με πολλά εμπορικά καταστήματα, θα έλεγα ακριβά και απλησίαστα, πολλά ρεστοράν, καφέ, θέατρα και σινεμά. Για την ιστορία η περιοχή, βρίσκονταν στο Δυτικό τμήμα του Βερολίνου,πριν πέσει το τείχος.








Μια στάση στο κατάστημα της Αpple,στο Νο 26, για τους λάτρεις της τεχνολογίας είναι απαραίτητη. Θα βρείτε ότι πιο καινούργιο κυκλοφορεί αυτή την στιγμή στο ανακαινισμένο, λιτό κατάστημα, ρίξτε μια ματιά βγαίνοντας στο υπέροχο κτήριο  που ήταν ένα παλιό θέατρο. Δωρεάν wi fi, στείλτε μηνύματα και φωτογραφίες.






Στο Νο 207 θα βρείτε το μουσείο της Ιστορίας του Βερολίνου, θα σας οδηγήσει εκεί το κομμένο φτερό ενός αεροπλάνου, που βρίσκεται έξω από το μουσείο, που εξιστορεί τα 800 χρόνια της ιστορίας του Βερολίνου και στο υπόγειο του βρίσκεται ένα πυρηνικό καταφύγιο.




Αν είσαστε λάτρεις του Ηard Rock cafe, θα το βρείτε στο Νο 224, πιείτε μια μπύρα και φάτε ένα burger, αλλά αγοράστε και μια μπλούζα Hard Rock Berlin και μια καρφίτσα για την συλλογή σας.




Σημαντικό αξιοθέατο σ΄αυτό το δρόμο, η Kaiser-Wilhelm-Gedächtiskirche σας έχω μιλήσει για την εκκλησία, αν θέλετε περισσότερα πατήστε εδώ (  http://maria-tsil.blogspot.gr/2017/03/berlin-kaiser-wilhelm-memorial-church.html )




Έξω από την εκκλησία θα βρείτε την πλατεία  Breitscheidplatz, γεμάτη από κόσμο κάθε ηλικίας γύρω από το συντριβάνι Wasserklops τουSchmettan.




Αν θέλετε και άλλα εμπορικά στην ίδια πλατεία, στην οδό Tauentzienstraße 9-12, θα βρείτε το Εuropa Center. Περίπου 70 εμπορικά καταστήματα σας περιμένουν, πολλά εστιατόρια και μπαρ, μαζεμένα όλα  σε ένα κτήριο. Δεσπόζει το σήμα  της γερμανικής Mercedes,στο πίσω κτήριο .




Τέλος αν είσαστε λάτρεις της πολυτελείας και οι τσέπες σας το αντέχουν, συνεχίστε απέναντι, στην οδό Tauentzienstraße 21-24 και μπείτε στο KaDeWe , όλες οι τάσεις και οι οίκοι της μόδας, μαζεμένοι σε ένα πολυκατάστημα για ακριβά γούστα. Αφού περάσαμε από όλους τους ορόφους για ένα οφθαλμόλουτρο καταλήξαμε στον 6ο όροφο όπου υπάρχει ένας χώρος για φαγητό και καφέ, πιείτε ένα καφεδάκι και φάτε ένα γλυκό. Οι τιμές είναι καλές. Αν πεινάτε μπορείτε να φάτε, υπάρχει  μπουφέ με μεγάλη ποικιλία φαγητών.

Ξεκουραστείτε, θα βρείτε δωρεάν wi fi και συνεχίστε.....



Πιο κάτω στην οδό Hardenbergplatz 8 βρίσκεται ο Ζωολογικός κήπος, από τους πιο μεγάλους του κόσμου, για τον όποιο δεν έχω να σας πω κάτι ιδιαίτερο, γιατί απλά δεν τον επισκέφτηκα. Θέλω να βλέπω τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Άλλα πόσα να προλάβω σε 4 μέρες και εγώ!!!!next time !!!

Μην με ρωτήσετε για το Πάρκο Tiergarten ούτε αυτό πρόλαβα να το περπατήσω! Ήμουνα και λίγο χαλαρή, λόγω του κρύου, προτίμησα πολλές φορές να πιω ένα καφέ ή μια μπύρα και να χαρώ την κουβεντούλα με την παρέα.



Αλλάζουμε περιοχή και βρισκόμαστε στην Alexanderplatz, εδώ ήταν το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου. Κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκε και μετά το 1960 άρχισε να ανοικοδομείται. Βάζουμε σημάδι τον τηλεοπτικό πύργο του Βερολίνου με ύψος 365 μέτρα που κατασκευάστηκε μεταξύ του 1965 ως 1969, φαίνεται από μακρυά, εδώ μπορείς να ανέβεις, με εισιτήριο, στα 203 μέτρα για πανοραμική θέα της πόλης ενώ πιο ψηλά υπάρχει ένας χώρος για  καφέ.




Ακριβώς μπροστά από τον πύργο θα δεις την εκκλησία της Παναγίας "Marienkirche", με τον μπαρόκ πύργο της. Κάποτε ήταν το πιο ψηλό κτήριο της πλατείας μέχρι που χτίστηκε ο πύργος της τηλεόρασης και της πήρε τα πρωτεία. Δείτε πύργο και τηλεόραση από την σωστή γωνία και θα καταλάβετε την διαφορά ύψους.




Συνεχίζουμε προς το  συντριβάνι, την κρήνη του Ποσειδώνα (Neptune Fountain) χτίστηκε το 1895 και το κόκκινο Δημαρχείο (Berliner Rathaus) του Βερολίνου, που χτίστηκε το 1861 ως 1869, σχεδιαστής ήταν ο Hermann Friedrich Waσesemann. Πήρε το όνομα του από τα κόκκινα τούβλα, που είναι χτισμένο και όχι στην "κόκκινη περίοδο" που έζησε το Βερολίνο. Τεράστιο και πανέμορφο κτήριο.



Βαρεθήκαμε το περπάτημα, παίρνουμε το κίτρινο λεωφορείο μας, τα ακουστικά στα αυτιά για την ξενάγηση και βολτάρουμε, άνετα μέσα στην ζέστη, γιατί έξω μπορεί να έχει και 1-2 βαθμούς θερμοκρασία, στην οδό Unden Linden και συνεχίζουμε για να φτάσουμε στην Bebel platz, ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο, που κάτω από άλλες συνθήκες είναι ωραίο για βόλτα, αλλά από το λεωφορείο, έχω αρχίσει να φοβάμαι, να πηγαίνω σε μέρη  και σε εκδηλώσεις με κόσμο και σκοπό που δεν γνωρίζω. 



Εδώ βρίσκεται η παλιά βιβλιοθήκη, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Hedwig και η κρατική όπερα. Η πλατεία Bebel «Μπέμπελ Πλατς» ειναι  γνωστή από το κάψιμο των 20.000 βιβλίων, Εβραίων και κομμουνιστών στις 10 Μαΐου 1933 κάτω από τις οδηγίες του υπουργού προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκαίμπελς .


Βραδιάζει και βρισκόμαστε έξω από το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, κοντά  στην Πύλη Βραδεμβούργου, η πινακίδα δείχνει 1.000 μέτρα μέχρι την πλατεία Potzdamerplatz. Την περπατήσαμε το πρωί αλλά θέλουμε να την ξαναδούμε και βράδυ, και πιστέψτε με αξίζει. Και ναι!!! θα περπατήσουμε μέχρι εκεί,παρά την κούραση της ημέρας. Μια ευχάριστη διαδρομή μέσω μεγάλων δρόμων, σε τεράστια πεζοδρόμια και όμορφα κτήρια δεξιά και αριστερά του δρόμου  φτάνουμε στην πλατεία Potzdamerplatz.





Μια πλατεία που πριν τον Β παγκόσμιο πόλεμο ήταν γεμάτη με καφέ, εστιατόρια και καταστήματα, εκεί όπου χτυπούσε η καρδιά της πόλης, εκεί από όπου περνούσαν το μετρό, το τραμ, εκεί που μπήκαν τα πρώτα φανάρια για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και δυστυχώς με την ανέγερση του τείχους όλα ερήμωσαν .






Ευτυχώς σήμερα όλα κυλούν ομαλά, η πλατεία και η περιοχή ξαναβρήκε τους ρυθμούς της και έμειναν όρθια μόνο μερικά τμήματα του τείχους και τα σημάδια του στο έδαφος, για να θυμίζουν εκείνες τις ήμερες. Είναι η περιοχή με την μεγαλύτερη ανοικοδόμηση μετά την πτώση του τείχους.

Η είσοδος του μετρό δεσπόζει στον χώρο, τα νεόδμητα κτίρια γύρω της επιβλητικά και το Sony Center, προκαλεί κάθε επισκέπτη να το πλησιάσει.




Η έδρα της Sony στην Ευρώπη, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Helmut Jahn και άνοιξε το 2000, είναι ένα συγκρότημα  γραφείων, καταστημάτων, καφέ και σινεμά ακόμη και ενός ξενοδοχείου. Αυτού που προκαλεί εντύπωση είναι η στέγη, φτιαγμένη από ατσάλι, γυαλί και πανιά, επάνω από το κτήριο, το βράδυ φωτίζεται με πολλά χρώματα, ενώ στις γιγαντό-οθόνες που υπάρχουν στο χώρο, μπορείς να περάσεις την ώρα σου χαζεύοντας.



Μέσα στον ανοιχτό χώρο, σαν μια μικρή πλατεία στο κτήριο, βρίσκεται το ιστορικό μέγαρο των Αυτοκρατόρων, κατά την διάρκεια της ανέγερσης του κτηρίου της sony  ''το δωμάτιο προγεύματος " και " η αίθουσα των αυτοκρατόρων" φορτώθηκαν πάνω σε ρόδες και μεταφέρθηκαν από μια απόσταση 75 μέτρων,εδώ. Σήμερα είναι μέσα στον χώρο και μπορείς να τα θαυμάσεις και να πιεις ένα καφέ, στο καφέ Josty, στην πρώην αίθουσα του αυτοκράτορα.






Όχι όχι δεν είμαστε στο L.A. συνεχίζουμε την βόλτα μας στην κεντρική λωρίδα που χωρίζει την Potzdamer strasse, στο Βερολίνο!!!!!






Ναι καλά διαβάζεται, βόλτα στην Boulevard der Stars, τα "αστέρια"στο Βερολίνο έχουν τον δικό τους δρόμο. Τον Φεβρουάριο του 2010 τοποθετήθηκε το πρώτο αστέρι της ηθοποιού Μάρλεν Ντίτριχ και τα χρόνια που ακολούθησαν γέμισε με αστέρια διάσημων, Γερμανών, ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, ανθρώπων του σινεμά και της τηλεόρασης.

Άλλη μια πλατεία και την τριγύρω περιοχή της που σας συστήνω για βόλτα, είναι η Σαβινί πλάτσς, ωραία κτήρια και πολλά ατμοσφαιρικά καφέ και εστιατόρια. Όμορφη γειτονιά με πολλά βιβλιοπωλεία και παλαιοπωλεία.




Δεν έχω φωτογραφίες να σας δείξω τις ομορφιές, γιατί ήταν βράδυ και η κούραση της ημέρας με κατέβαλε και δεν είχα κουράγιο για φωτογραφίες. Αξίζει όμως. Με τον υπέργειο S σταματήστε στην στάση Savigny Platz,κατεβείτε την σκάλα, περάστε τα μαγαζάκια και θα βγείτε κατευθείαν στην πλατεία.



Θα τελειώσω όπως άρχισα !!!!

To Βερολίνο θέλει περπάτημα, περπάτημα, περπάτημα!! !ναι θέλει και πολύ μάλιστα.
Προσαρμόστε και οργανώστε  τον χρόνο σας, έτσι ώστε να προλάβετε τα περισσότερα από αυτά που σας ενδιαφέρουν, σίγουρα δεν θα τα δείτε όλα, εκτός και αν μείνετε πολλές μέρες σ αυτή την ενδιαφέρουσα πόλη.
Πάρτε μια καλή γεύση την  πρώτη φορά και κάντε όνειρα και σχέδια μέχρι να ξαναπάμε, κάτι που κάνω και εγώ τώρα που γράφω, όσα είδα και διαπιστώνω ότι αυτά που δεν είδα είναι περισσότερα !!!

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου