ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ -ΜΕΤΣΟΒΟ


Ο Σύλλογος Εργαζόμενων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα παραρτήματα Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, πραγματοποίησαν  ημερήσια εκδρομή, το Σάββατο 18 του Μάρτη, στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο.


Τα Ιωάννινα ανήκουν γεωγραφικά στην Ήπειρο και βρίσκονται σε ύψος 500 μέτρων, στον ορεινό όγκο της Πίνδου. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους και πρωτεύουσα του Νομού Ιωαννίνων.

Είναι μια σύγχρονη, ζωντανή  άλλα και μια παραδοσιακή πόλη. Μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο της, στα γραφικά σοκάκια της, τις πέτρινες εκκλησίες της, τα μουσεία της σε κάνουν να καταλάβεις την πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλά.



Η ιστορία της πόλης είναι συνδεόμενη με την Λίμνη Παμβώτιδα που απλώνεται τριγύρω της. Μια μικρή απόδραση στο νησάκι της Λίμνης είναι απαραίτητη, για κάθε επισκέπτη που φτάνει μέχρι εδώ.



Είναι κατοικημένο, μένουν περίπου 100 οικογένειες και πολύ γραφικό. Στενά σοκάκια, παραδοσιακά  σπίτια με πέτρινες στέγες, εκκλησίες και καμπαναριά που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου, μαγαζάκια με είδη λαϊκής Γιαννιώτικης τέχνης και πωλητές που σε κερνάνε παραδοσιακό μπακλαβά, τοπικό έδεσμα αλλά και κανελάδα, ένα ηδύποτο με γεύση κανέλας σε παρασύρουν και σιγά σιγά  φτάνεις στο Μουσείο, το μέρος όπου σκοτώθηκε ο Αλί Πασάς. οι σφαίρες υπάρχουν ακόμη στο πάτωμα σε μια γυάλινη θήκη.







Ένα καλοδιατηρημένο μουσείο με πολλά προσωπικά αντικείμενα, κουμπούρια, τοπικές φορεσιές, κοσμήματα αλλά και έγγραφα της εποχής του Αλί Πασά και της  κυρά Φροσύνης.





Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, σου σπάνε τις μύτες οι μυρουδιές από τις ταβέρνες  με τις τοπικές γεύσεις, από τα ψητά  ψάρια της λίμνης, τα χέλια, τις καραβιδόμακαροναδες αλλά και τα σπέσιαλ βατραχοπόδαρα.




Απόλαυση η βόλτα με το πλοιάριο στην ήρεμη  λίμνη.



Επιστροφή στα Γιάννενα ,για φαγητό και μια παραλίμνια βόλτα κάτω από τα κάστρο των Ιωαννίνων και γιατί όχι μια βόλτα μέσα στο κάστρο που χτίστηκε το 528 Μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.



Μια βόλτα μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια του θα σας κάνει να ανακαλύψετε θησαυρούς.
 Η Επίσκεψη στο Ασλάν τζάμι με την υπέροχη χρωματιστή διακόσμηση , θα σας ενθουσιάσει, όπως και το Εθνολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που φιλοξενείται στους χώρους του τζαμιού.



Μια επίσκεψη στην συναγωγή των Εβραίων, που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, αν είναι ανοιχτή και αν υπάρχει κάποιος να σας ξεναγήσει, θα σας θυμίσει την ιστορία τους, θα σας συγκινήσει. Οι Εβραίοι των Ιωαννίνων κυνηγήθηκαν  από τους Γερμανούς τα χρόνια της Κατοχής και μετρούν πολλά θύματά στα στρατόπεδα εξόντωσης.



Κατεβαίνοντας από το κάστρο μια στάση για ένα σιροπιαστό γλυκό, στο ζαχαροπλαστείο "Διεθνές" ένας μπακλαβάς και ένα γιαννιώτικο είναι ότι πρέπει για να συνεχίσουμε  στο γραφικό Μέτσοβο.





Σε υψόμετρο 1150 μέτρων και το σκηνικό του καιρού να αλλάζει, εδώ το κρύο μας κάνει να βάζουμε και τις κουκούλες του μπουφάν στο κεφάλι, φτάσαμε στο Μέτσοβο. Ένας παραδοσιακός οικισμός, με πλακόστρωτα καλντερίμια, τεράστια πετρόκτιστα σπίτια και πέτρινες εκκλησίες, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.





Στα καλντερίμια συναντάς ακόμη τις ηλικιωμένες γυναίκες, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους στολές, που σταματάνε να σε χαιρετίσουν και να πιάσουν κουβέντα στα βλάχικα, λέγοντας με παράπονο ότι είναι οι τελευταίες που απέμειναν και φοράνε την στολή.



Ένας καφές με θέα τις κορυφογραμμές της Πίνδου και  το χιόνι παγωμένο επάνω τους, μια βόλτα στην πλατεία του χωριού με τις ταβέρνες, να αναδίδουν θεσπέσια αρώματα από τα ψητά αρνιά και τα κεμπάπ, μια βόλτα στα μαγαζάκια με παραδοσιακά είδη λαϊκής τέχνης και τις βιτρίνες με τα καλύτερα τυριά της Ελλάδος. Εδώ δεν μπορείς να αντισταθείς, θα αγοράσεις βούτυρα, κεφαλοτύρι, βλαχοτύρι , γραβιέρες με πιπέρια. πάπρικες και ότι άλλο βάλει ο νους και φυσικά  το τοπικό μετσοβόνε .



Εδώ τελειώνει η εκδρομή. ανεβαίνουμε  στο λεωφορείο, για τον δρόμο της επιστροφής με τον έμπειρο οδηγό μας κ. Γ. Βάβα του γραφείου Thessalos Travel.



Τελικά η εκδρομή ήταν μια  καταπληκτική ιδέα του συλλόγου, για μια όμορφη μέρα, ώστε να βρεθούν οι εργαζόμενοι μακριά από τα μουντά γραφεία τους, μαζί με τις οικογένειες  και τους συναδέλφους τους, να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας και να απολαύσουν την ανοιξιάτικη φύση.

Απαίτηση όλων προς τον σύλλογο, μια καινούργια οργανωμένη εκδρομή με την συμμετοχή ακόμη περισσότερων .

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου