2 + 1 ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ EDIRNE-ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ


Είναι Πέμπτη  πρωί και το τηλέφωνο χτυπάει.
Μια φωνή μου λέει καλημέρα !!!! είμαι η Σοφία από το τουριστικό γραφείο που μιλήσαμε για την εκδρομή στην Αδριανούπολη. Μόλις ακυρώθηκαν 4 θέσεις και σκέφτηκα ότι θέλετε να έρθετε!!!!Σας ενδιαφέρει?
-Για μια στιγμή τα έχασα γιατί το προηγούμενο βράδυ συζητούσαμε να πάμε με το δικό μας αυτοκίνητο και ψάχναμε για ξενοδοχεία!!!Απάντησα όμως χωρίς να το σκεφτώ, φυσικά και θα έρθουμε !!!!δεν θα το χάσουμε αυτό το ταξίδι! 
-φεύγουμε αύριο το πρωί στις 6.00
-οκ θα είμαστε  μαζί σας. Ευχαριστώ που μας σκεφτήκατε.


Οι ετοιμασίες έγιναν με γρήγορες διαδικασίες, άλλωστε ήταν μόνο για ένα τριήμερο!

Η αναχώρηση του λεωφορείου έγινε από την Λάρισα, διανύσαμε μια διαδρομή 583 χλμ μέχρι την Αδριανούπολη μέσω της Εγνατίας οδού. Αφού περάσαμε την Θεσσαλονίκη, τις  λίμνες της Βόλβης και τον ποταμό Στρυμόνα, μέσω Κομοτηνής κατευθυνθήκαμε προς την Αλεξανδρούπολη, το Σουφλί, όπου κάναμε μια στάση για να δούμε τα περίφημα μεταξωτά υφάσματα και το Μουσείο Τέχνης Μεταξωτού Σουφλίου, από εκεί φτάσαμε στην Ορεστιάδα και στο τελωνείο της Καστανιάς, όπου γίνεται ο απαραίτητος τελωνειακός έλεγχος περάσαμε τα τουρκικά σύνορα  και  σε ένα δεκάλεπτο φτάσαμε στην Αδριανούπολη.



Η Αδριανούπολη ή EDIRNE στα τουρκικά, απέχει μόλις 9 χλμ από την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 125 από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό Aύγουστο, στη θέση μιας θρακικής πόλης που ονομάζονταν Ουσκουσάμα.

Υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1363 ως το 1453, ενώ σήμερα η Αδριανούπολη είναι πρωτεύουσα της Ανατολικής Θράκης και  ο  πληθυσμός της πόλης δεν ξεπερνάει τους 170.000 κάτοικους.

Πριν φτάσουμε στην Αδριανούπολη περνάμε από το χωριό Κάραγατς (παλιά Ορεστιάς) που σημαίνει "φτελιά". Παλιά έμεναν Έλληνες, όμως με την συνθήκη της Λοζάνης το 1923 στα πλαίσια  της ανταλλαγής των πληθυσμών, παραχωρήθηκε στην Τουρκία και οι Έλληνες κάτοικοί του "μετακόμισαν " ως πρόσφυγες  στην (Νέα) Ορεστιάδα.

Αξιοθέατο του μικρού χωριού, ο σιδηροδρομικός σταθμός ο οποίος στεγάζει τη σχολή Καλών Τεχνών του Τουρκικού Πανεπιστημίου Θράκης. Εκεί υπάρχει κι ένας βαγόνι, μέρος του περίφημου Οριάν Εξπρές το όποιο περνούσε από εκεί. Δίπλα του βρίσκονται το Μνημείο και το Μουσείο της Συνθήκης της Λοζάνης.

Κατά μήκος του ποταμού υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια που τα επισκέπτεται ο κόσμος για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Μετά από μια σύντομη στάση για ένα τουρκικό καφέ και θέα την πέτρινη τοξωτή γέφυρα Meric River Bridge βλέπουμε απέναντι και την Αδριανούπολη .



Αφού  περάσουμε την γέφυρα, φτάνουμε στην πόλη, το γραφείο επέλεξε ένα κεντρικό ξενοδοχείο για να μην χάνουμε χρόνο και ξεκινήσαμε την εξερεύνηση της πόλης.


Την πόλη μπορείς να την γυρίσεις με τα πόδια για την γνωρίσεις. Με βοηθό ένα χάρτη και κάνοντας ερωτήσεις στους εξυπηρετικούς και χαμογελαστούς κάτοικους της, θα δεις τα πιο σημαντικά αξιοθέατα. Στο μεγαλύτερο μέρος της εκδρομής, αφήσαμε το γκρουπ γιατί θέλαμε ελευθέρια κινήσεων και να κάνουμε  αυτά που είχαμε επιλέξει από πριν.

Τι πρέπει να δεις :

Σελιμιγιέ Τζαμί (Selimiye Camii) Meydan, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne, Τουρκία




Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Τουρκία, βρίσκεται εδώ, το Selimiye Camii κτισμένο από τον  Μιμάρ Σινάν, τον πιο σημαντικό αρχιτέκτονα της Οθωμανικής περιόδου. Ο σουλτάνος Σελίμ Β, έδωσε εντολή στον Σινάν να κτίσει το τζαμί. Κατασκευάστηκε από το 1569 και ολοκληρώθηκε το 1579 (1569-1575) .

 Ο Σινάν το θεωρεί  ως το ωραιότερο έργο του και ότι με αυτό ξεπέρασε την Αγία Σοφία. H ανέγερσή του στάθηκε για τον Σινάν μια μεγάλη πρόκληση, αφού οι χριστιανοί αρχιτέκτονες θεωρούσαν αδύνατο να κατασκευαστεί θόλος μεγαλύτερος από εκείνον της Αγίας Σοφίας. Όταν ο Σινάν ολοκλήρωσε την ανέγερση του τζαμιού, είχε τελικά κατασκευάσει τον μεγαλύτερο θόλο στον κόσμο. Μετρημένος από το έδαφος, είναι κοντύτερος από εκείνον της Αγίας Σοφίας, αλλά μετρημένος από τη βάση του είναι ψηλότερος και κατά περίπου μισό μέτρο μεγαλύτερος σε διάμετρο. 
Οι 4 μιναρέδες έχουν ύψος 70,89 μέτρα και φαίνονται από πολύ μακριά σε όποιο σημείο της πόλης και αν σταθείς, είναι οι πιο ψηλοί μιναρέδες της Τουρκίας.






Το τέμενος αποτελείται από ένα συγκρότημα κτηρίων το οποίο περιλαμβάνει μεντρεσέδες (Ισλαμικά σχολεία), ένα σκεπαστό παζάρι, ένα κτήριο με ρολόι, εξωτερικό κήπο και μια βιβλιοθήκη.

Σήμερα το τζαμί προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Το τζαμί λειτουργεί σαν μουσείο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, εκτός Δευτέρας.

ΣΚΕΠΑΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ



 Δίπλα στο τζαμί υπάρχει η μια από τις τρεις σκεπαστές αγορές που υπάρχουν στην Αδριανούπολη, η Αράστα. Έχει 124 καταστήματά. Αξίζει μια επίσκεψη, δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να περιπλανιέμαι στα παζάρια, μ΄ αρέσει πολύ. Οι πραμάτειες, τα χρώματα, οι μυρουδιές, οι ευκαιρίες που μπορεί να βρεις και τα αντικείμενα τα ξεχασμένα από τον χρόνο με μαγεύουν και κάθε φορά γεμίζω τις τσάντες μου με διάφορα.

Οι άλλες δυο αγορές είναι το Μπεντεστένι, δίπλα στο Εσκί Τζαμί και το Αλί Πασά Τσαρσισί (Αγορά του Αλί Πασά) δίπλα στον κεντρικό πεζόδρομο. Έχει έξι εισόδους-εξόδους και 130 καταστήματα.

Αν έχετε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, μην περιμένετε να βρείτε το μέγεθος και την ποικιλία των παζαριών που είδατε εκεί. Είναι πιο μικρά και ήσυχα, αν όμως τα ψάξεις θα κάνεις ενδιαφέρουσες αγορές και εδώ.

Edirne Archeology Museum 

Διεύθυνση: Meydan Mahallesi, Kadirpasa Mektep Sokak No:7, Edirne, Τουρκία

Μπορείτε να επισκεφτείτε το Εθνολογικό- Αρχαιολογικό τέχνης και  να δείτε εντυπωσιακά εκθέματα από την ελληνική , βυζαντινή και οθωμανική περίοδο. Το μουσείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τζαμί Selimiye. Το εισιτήριο κοστίζει  5 TL. 

Turkish & Islamic Art Museum 

Διεύθυνση: Zehrimar Cami Sok. | Edirne Merkez, Edirne, Τουρκία
Επίσης μια επίσκεψη στο μουσείο Ισλαμικής και Τουρκικής τέχνης που βρίσκεται στην  πίσω πλευρά του περιβόλου του Σελιμιγιέ  θα σας μυήσει στην τουρκική ζωή του 19ου αιώνα. Το εισιτήριο κοστίζει  5 TL. 

Πολλά τα ισλαμικά  κτίσματα, αξίζει τον κόπο να τα δεις έστω και απέξω αν δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος, όπως το Oυτς Σερεφελί Τζαμί, το  Eσκί Τζαμί, το Σοκολού Mεχμέτ Πασά Χαμάμ. Μνημεία που αποτελούν απόδειξη του ένδοξου παρελθόντος της Αδριανούπολης.




Το τέμενος με τους 3 εξώστες -Üç Şerefeli Camii (Oυτς Σερεφελί Tζαμί)

Βρίσκεται κοντά στο Τζαμί Selimye στο ιστορικό κέντρο της Αδριανούπολης. Οικοδομήθηκε μεταξύ 1437 και 1447 από τον σουλτάνο Murad II. Ο αρχιτέκτονας δεν είναι γνωστός, θρυλείται ωστόσο ότι ήταν παραπληγικός. Το ενδιαφέρον σ΄ αυτό το τζαμί είναι η τεχνοτροπία των μιναρέδων του, έχει 4 διαφορετικούς μιναρέδες. Το όνομα ουσιαστικά αναφέρεται στα 3 μπαλκόνια που φέρει ο ψηλότερος από τους 4 μιναρέδες. Αυτός ο μιναρές έχει ύψος 67 m, βρίσκεται στη νότια γωνία του συγκροτήματος, και φέρει ερυθρόλευκο διάκοσμο σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ. Ο 2ος σε ύψος ανατολικός μιναρές έχει 2 εξώστες, ενώ στους υπόλοιπους δύο μικρότερους μιναρέδες (βόρειος και δυτικός) υπάρχει από ένας εξώστης. 


Eski Camii (Eσκί Tζαμί )σημαίνει το παλαιό τζαμί.

Βρίσκεται στο κέντρο της Αδριανούπολης, ανάμεσα στην κεντρική πλατεία της πόλης, το Σελιμιέ Τζαμί στα αριστερά και το Κερβάν Σαράι στα δεξιά. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1403 από τον Εμίρ Σουλεϊμάν Τσελεμπή και τελείωσε το 1414 όταν σουλτάνος ήταν ο Τσελεμπή  Μεχμέτ. Μια πινακίδα γραμμένη στα Αραβικά στην είσοδο δείχνει την χρονιά της αποπεράτωσής του. Ένα τετράγωνο κτίσμα με 9 τρούλος τοποθετημένους σε 3 σειρές. Η κεντρική σειρά είναι ψηλότερη από τις άλλες. Κάθε τρούλος έχει διάμετρο 13 μέτρα και έχει τη μορφή ημισφαιρίου. Από τους μιναρέδες του τζαμιού ο ένας έχει ένα εξώστη, ενώ οι άλλοι έχουν δύο εξώστες είναι ραβδωτοί. Στο μνημείο υπάρχουν επιγραφές του 18ου αιώνα, γραμμένες σε οθωμανική γραφή.

Αν είσαστε τυχεροί μπορεί να ακούσετε τον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς για προσευχή, τότε τα καταστήματα κλείνουν, οι πιστοί αφήνουν την δουλειά τους και έρχονται στο τζαμί να προσευχηθούν. Παρακολουθείστε την τελετουργία, πλύσιμο των ποδιών στο εξωτερικό του ναού στους νιπτήρες πριν μπουν να προσευχηθούν, χωρίς να ενοχλείτε και να φωτογραφίζετε διακριτικά, νομίζω ότι δεν θα σας άρεσε και εσάς. Αυτό συμβαίνει 5 φορές την ημέρα. Φυσικά δεν θα δείτε τον μουεζίνη σε κάποιον μιναρέ αλλά μεγάφωνα με  πολύ μεγάλη ένταση, κάνουν τώρα πια την δουλεία του.
Στην είσοδο πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας και οι γυναίκες πρέπει υποχρεωτικά να φορέσουν την μαντήλα στο κεφάλι τους. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάλτσες ή παπουτσάκια μιας χρήσεως και μια μαντήλα για να μην χρησιμοποιήσετε αυτές που σας δίνουν στην είσοδο. Ας σεβαστούμε τα έθιμα τους.

ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ



 Παλιά οι κάτοικοι έμειναν σε χωριστές συνοικίες στους μαχαλάδες όπως τους έλεγαν, ανάλογα με την θρησκεία τους. Οι μουσουλμανικοί μαχαλάδες ήταν γύρω από τζαμιά, οι χριστιανικοί γύρω από εκκλησίες και οι εβραϊκοί γύρω από συναγωγές. Το εμπορικό κέντρο της πόλης ήταν όμως κοινό για όλους.
Κάντε μια βόλτα στην ελληνική συνοικία. Θα δείτε παλιές ερειπωμένες ξύλινες κατοικίες, απομεινάρια μιας άλλης εποχής ή στην καλύτερη περίπτωση ανακαινισμένα  νεοκλασικά κτίρια.




Στην εβραϊκή συνοικία θα δείτε την εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη Μεγάλη Συναγωγή της Αδριανούπολης (αναστηλώθηκε και ξανάνοιξε το Μάρτιο του 2015).





Στην πόλη υπάρχουν μια Ρωμαιοκαθολική και δύο Βουλγαρικές Ορθόδοξες εκκλησίες.


Ένα πέρασμα από το «Pουστέμ Πασά Kαραβάν Σεράι», ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό ξενοδοχείο, κτίσμα του 15ου αιώνα που λειτουργούσε σαν χάνι, στο κέντρο της πόλης μπήκε στα υπόψιν για την διαμονή μας σε επόμενη επίσκεψη μας στην πόλη. www.kervansa­rayhotel.net   

Το Οθωμανικό κράτος για οικονομικούς και στρατιωτικούς λόγους φρόντιζε να συντηρεί τους δρόμους, τις γέφυρες αλλά και  τα καραβάν σαράγια δηλαδή τα πανδοχεία που διέμεναν όσοι ταξίδευαν. Για αυτό το λόγο βλέπουμε να έχουν διασωθεί αρκετά από αυτά, στις περιηγήσεις μας στην Τουρκία.

ΧΑΜΑΜ



Το Σοκολού Mεχμέτ Πασά Xαμάμ το οποίο λειτουργεί και φημίζεται ως το καλύτερο χαμάμ της πόλης. Χτίστηκε το 1560 Έργο και αυτό του διάσημου αρχιτέκτονα Σινάν, θεωρείται ιστορικό κτίριο.


Saray Hamami  βρίσκεται πίσω από το Selimiye Camii, για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν μια περιποίηση στα τουρκικά λουτρά. Αφού βγάλεις τα ρούχα σου, μπαίνεις στα λουτρά, συνήθως μια θολωτή αίθουσα γεμάτη ατμούς, ξαπλώνεις σε μια θερμή μαρμάρινη πλάκα, σε τρίβουν με τον "κετσέ" ένα πανί σαν την λούφα, σε ξεπλένουν από τα νεκρά κύτταρα, σε σαπουνίζουν, σου κάνουν  μασάζ, σε λούζουν και σε ξεπλένουν. Μετά παίρνεις την πετσέτα που σου δίνουν και πας για το μασάζ με το λάδι. Είναι μια ωραία χαλαρωτική εμπειρία. Τα περισσότερα χαμάμ έχουν ανδρικά και γυναικεία τμήματα.

Προσωπικά δεν πήγα στο συγκεκριμένο, έχω πάει πολλές φορές όμως στην Κωνσταντινούπολη και πάντα το συστήνω εφόσον υπάρχει χρόνος. Φίλοι που έκαναν εδώ, το τουρκικό μπάνιο και μασάζ μας είπαν ότι αισθάνονταν μετά σαν πουλάκια. Η τιμή είναι 20 ευρώ για το μπάνιο και 20 για το μασάζ.


Η Αδριανούπολη έχει αρκετές πέτρινες τοξωτές γέφυρες  πάνω από τους ποταμούς Έβρο (Μαρίτσα κατά τους Βούλγαρους) και του παραποτάμου του Τούντσα, που ρέουν γύρω από την πόλη δυτικά και νότια. Στα τούρκικα ο ποταμός Έβρος λέγεται Merik.


Συγκρότημα Bayezid ΙΙ (Κουλιγιέ) Μουσείο Υγείας του Βαγιαζίτ Β΄

Διεύθυνση: Yeniimaret, 22000 Edirne Merkez/Επαρχία Αδριανούπολης, Τουρκία



Με το λεωφορείο κατευθυνθήκαμε στα βορειοδυτικά προάστια της Αδριανούπολης. Περάσαμε μία ακόμη  πέτρινη  γέφυρα του ποταμού Τούντσα παραποτάμου του Μαρίτσα (Έβρος) και αφού διασχίσαμε αγροτικές περιοχές, φτάσαμε στο  Μουσείο Υγείας (Saglik Muzesi).

http://saglikmuzesi.trakya.edu.tr/

Ιδρυτής του συγκροτήματος είναι ο γιος του προφήτη Σουλτάν Μεχμέτ, ο Σουλτάνος Μπεγιάζιτ. Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1484 και τελείωσε το 1488. Αρχιτέκτονας ήταν ο Χαιρεττίν.



Το συγκρότημα (κουλιγιέ) αποτελούνταν  από ένα θεραπευτήριο (νταρουσιφά), μια ιατρική σχολή (μεντρεσές Ιατρικής), ένα τζαμί, ένα πτωχοκομείο (Ιμαρέτ) και μια γέφυρα.

Το συγκρότημα είχε και ένα χαμάμ, ένα μύλο, μια αποθήκη νερού, ένα δημοτικό σχολείο (σιμπιάν μεκτεμπί), ένα ωδείο (μεχτερχανέ) και ένα χρονομετρικό κέντρο (Μουβακιτχανέ) τα οποία όμως στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκαν.
Για την θεραπεία εκτός από τις ιατρικές γνώσεις χρησιμοποιούσαν τον ήχο του νερού, την μουσική και τις ωραίες μυρουδιές.


Στην κεντρική αίθουσα με τον μεγάλο τρούλο, υπάρχει ακόμη και σήμερα ένα σιντριβάνι και τριγύρω τα δωμάτια των ασθενών. Ο ήχος του νερού από το σιντριβάνι αποτελούσε σημαντικό μέρος της θεραπείας των ασθενών και τους βοηθούσε να ηρεμούν.

Η θεραπεία ήταν δωρεάν και 2 φορές την εβδομάδα μοίραζαν δωρεάν φάρμακα στους ασθενείς της πόλης. 
Μέρος της θεραπείας ήταν και η μουσική θεραπεία. Μια μουσική ομάδα 10 ατόμων, έδινε 3 φορές την εβδομάδα συναυλία και οι ήχοι μπορούσαν να ακουστούν σε κάθε σημείο του κτηρίου.



Το μουσείο Υγείας είναι επισκέψιμο για το κοινό από το 1997.Το 2000  στις αίθουσες τοποθετήθηκαν ανθρώπινα ομοιώματα  που αναπαριστούν  τις μεθόδους θεραπείας και της ιατρικής εκπαίδευσης του 15 ου αιώνα. Το 2008 εγκαινιάστηκε ως δεύτερό τμήμα του μουσείου η ιατρική σχολή.


40 αίθουσες είναι διαθέσιμες για να δεις τα εκθέματα του μουσείου και να παρακολουθήσεις οπτικοακουστικό υλικό με την ιστορία του.

Ως μουσείο, απέσπασε το 2004 από την Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό βραβείο  Μουσείων, ανάμεσά από 60 υποψηφιότητες που συμμετείχαν.
Το 2007 κέρδισε το βραβείο Συλλόγου Τελειότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολιτιστικής κληρονομιάς .
Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά 09.00-17.30, είσοδος 5 λίρες .


Τα καλύτερα σας τα άφησα για το τέλος, οπωσδήποτε βόλτα στον πεζόδρομο της Saraclar και την ημέρα και  την νύχτα!!!







Ένας περιποιημένος και καθαρός πεζόδρομος με καταστήματα με  ρούχα, παπούτσια, είδη διατροφής, κουρεία και οι άλλο βάλει ο νους σας, με πολλά παγκάκια για να  ξεκουράζεσαι, ρολόγια, σιντριβάνια, πολλά αγάλματα και κόσμο όλη την ημέρα και μέχρι αργά την νύχτα.




Μην περιορισθείς στον κεντρικό πεζόδρομο μπες στα στενά πλακόστρωτα στενάκια, δεξιά και αριστερά, εκεί είναι όλη η γραφικότητα της πόλης.





Εκεί θα βρεις θησαυρούς για να φωτογραφήσεις, ανθρώπους, σπίτια και μαγαζιά μιας άλλης εποχής.


Και φυσικά  ήρθε η ώρα να το ξαναπώ!!! για να γνωρίσεις έναν τόπο δεν φτάνει μόνο να τον περπατήσεις και να δεις τα σημαντικά και τα ασήμαντα αξιοθέατα του, πρέπει να δοκιμάσεις την κουζίνα του, να γευθείς και να  μυρίσεις τα καλούδια του τόπου.
Είμαστε στην Τουρκία, οι γεύσεις  και η κουζίνα μας μοιάζουν. Όμως εδώ οι γεύσεις είναι πιο έντονες!!!!


Θα σας προτείνω να δοκιμάσετε τα (köfteci) τηγανητά κεφτεδάκια της Αδριανούπολης και φυσικά τα συκωτάκια (ciger), το Nr 1 φαγητό τους, τα τζιέρια!!!
Μικρά κομμένα κομμάτια εντόσθια, τηγανισμένα με μπαχαρικά σε μπόλικο λάδι, συνοδεύονται συνήθως από καυτερές τηγανισμένες πιπεριές, τουρσιά, κρεμμύδια και ντομάτες που θα σας φέρουν σε χωριστά πιατάκια . 


Συνοδεύστε τα, με ένα αριάνι, ρόφημα γιαουρτιού διαλυμένο σε κρύο νερό.


Δοκιμάστε boza ένα ρόφημα με πολλές βιταμίνες, φτιάχνεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη, πολύ δημοφιλές στην Τουρκία ειδικά τους χειμωνιάτικες κρύες ήμερες. Μου είπαν ότι αν πεις πολύ, μπορεί να μεθύσεις χωρίς να έχει όμως αλκοόλ. Προσωπικά, δεν μου αρέσει, όσες φορές και να έχω δοκιμάσει.



Δεν θα σας δώσω διευθύνσεις και ονόματα καταστημάτων, θα τα βρείτε μόνοι σας, θα σας οδηγήσει η όσφρηση και τα μάτια σας αφού μαγειρεύονται συνήθως μπροστά στις βιτρίνες των καταστημάτων. Διαλέξτε το μαγαζί που σας έκανε κλιιικ και δεν θα μετανιώσετε.



Όταν βρίσκομαι στην Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσω  το χιουνκιάρ μπεγεντί, αρνάκι ή μοσχαράκι  με πουρέ μελιτζάνας!!! το αγαπημένο μου φαγητό.



Επίσης πάντα τιμώ τις σούπες τους και ειδικά αυτήν με τις κόκκινες φακές (mercimek çorbası). Βουτάω μπόλικο ekmek (ψωμί) και την απολαμβάνω!



Μην παραλείψετε να φάτε  doner ( μοσχαρίσιο ή κοτόπουλο) είναι εξαιρετικό.

Οι τιμές είναι πολύ καλές και η ποιότητα τους εξαιρετική. Τα περισσότερα καταστήματα είναι πεντακάθαρα και το προσωπικό εξυπηρετικό και πολύ γρήγορο.
Εντύπωση μου κάνει πάντα το γεγονός ότι  μόλις φας και την τελευταία σου μπουκιά έρχονται και σου παίρνουν αμέσως το πιάτο, δεν προλαβαίνεις να πεις το θέλωωωω.

Φυσικά μετά από ένα καλό φαγητό θέλεις και το γλυκάκι σου !!και αυτή η πόλη είναι πειρασμός γεύσεων. Εδώ θα σας δώσω διευθύνσεις για τα καλύτερα.



Στον πεζόδρομο Saraçlar Caddesi στο Νο. 50 θα δοκιμάστε το περίφημο μάρτζιπαν (badem ezmesi) δηλ. αμυγδαλόπαστα, στο φημισμένο ζαχαροπλαστείο Kececizade.



Αγοράστε ένα και φάτε το εδώ και τώρα, γιατί είναι τόσο βουτυράτο που δεν μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου για πολύ. Εδώ θα δοκιμάσετε και τα ζαχαρωμένα κάστανα (kestane şekeri).


Στον πεζόδρομο Saraçlar Caddesi στο Νο.69 θα δοκιμάσετε παραδοσιακό παγωτό  στο κατάστημα Altay Pastanesi. 



Η Τουρκία φημίζεται για τα λουκούμια και τα σιροπιαστά γλυκά της, η Αδριανούπολη για τα αμυγδαλωτά της στο κατάστημα Osmanli Sehzade (Talatpasa Cad.Belediye Dukkanlari ), καθώς και στο κατάστημα του  Fistikcioglu (Cilingirler Carsisi 30, T/0 284 225 6383) θα βρείτε τα καλύτερα.


Κάντε μια στάση για καφέ και ένα κιουνεφέ με καιμάκ στο "Μado", ωραίο περιβάλλον και υπέροχα γλυκά.


Και φυσικά μην φύγετε από εδώ αν  δεν δοκιμάσετε τον “τυροχαλβά” (peynir helvasi - πεϊνίρ χαλβασί) ένα είδος κίτρινου  χαλβά από ανάλατο τυρί. Λατρεμένο γλυκό! 



Αγοράστε τουρκικό καφέ, είναι πιο σκούρος και πιο πικρός αλλά έμενα μου αρέσει και τσάγια, πάντα παίρνω μαύρο τσάι.


Συμβουλές

Μην πάτε στην Αδριανούπολη μόνο για δυο μέρες, να πάτε τουλάχιστον για 3-4,είναι πολλά αυτά που πρέπει να δείτε και να απολαύσετε, το 2ημερο δεν θα σας φτάσει.

Μάθετε μερικές λέξεις στα τούρκικα για να μπορείτε να συνεννοηθείτε, οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν αγγλικά και η συνεννόηση γίνετε με την νοηματική τις περισσότερες φόρες.


Διαλέξτε μια εποχή που ο καιρός είναι καλός, ούτε ζέστη ούτε κρύο, εμείς βρεθήκαμε εκεί με πολλές βροχές που μας εμπόδισαν σε πολλές δραστηριότητες και μετακινήσεις.


Θα συναντήσετε πολλούς Έλληνες κυρίως της Θράκης που έρχονται εδώ με τα αυτοκίνητά τους για να ψωνίσουν, οι τιμές είναι πιο φτηνές. Πολλές φορές  αφήνουν τα αυτοκίνητα στα σύνορα και μπαίνουν στην Τουρκία με τα πόδια και μετά με ένα ταξί φτάνουν στο edirne.Το ταξί στοιχίζει 20 ευρώ πήγαινε έλα.


Στις βόλτες σας, στο κέντρο θα βρείτε πολλούς νέους από την Ελλάδα, μένουν εδώ και σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο.


Επισκεφτείτε παραδοσιακά καφενεία και ναργιλετζίδικα για να απολαύσετε καφέ και ναργιλέ. Θα παρατηρήσετε έτσι τους ντόπιους και τις συνήθειες τους. Πάντα να είστε διακριτικοί και να μην τους κοιτάζεται επίμονα. Στα περισσότερα μαγαζιά δεν σερβίρουν αλκοόλ. Πιείτε ένα τσάι.


Μπορείτε να κυκλοφορήσετε με ασφάλεια, υπάρχει αστυνόμευση.

Γενικά είναι μια ήσυχη και ασφαλής πόλη.

Δεν χρειάζεστε διαβατήριο για την είσοδό σας στην Τουρκία, αρκεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα νέου τύπου.


Οι συναλλαγές γίνονται σε τουρκικές λίρες που θα αλλάξετε στα ανταλλακτήρια αλλά και σε ευρώ.


Αν στην είσοδο σας στην Τουρκία, πήγατε από το τελωνείο της Καστανιάς επιστρέψτε από το τελωνείο των Κήπων, μια άλλη διαδρομή  ώστε να δείτε τα σύνορα κατά μήκος του Εβρου.

Τελικά καλά κάναμε και πήγαμε στην Αδριανούπολη, ήταν ένα πολύ γεμάτο τριήμερο, έμειναν βέβαια  κάποιες εκκρεμότητες  τις οποίες θα πραγματοποιήσουμε σε κάποια άλλη απόδραση μας εκεί. 



TRIPS AND DREAMS

6 σχόλια:

  1. Moυ θύμισε πολύ την Κωνσταντινούπολη .. Πολύ ωραία ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ Tzina Varotsi,όντως ένας όμορφος προορισμός ,ένα τσιγάρο δρόμος από τα ελληνικά σύνορα.Τα μνημεία της μοιάζουν με αυτά της Κωνσταντινουπολης,ειναι όμως πολύ μικρή πολη. Αν σου δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφτείς.

      Διαγραφή
  2. Απ τις λίγες φορές που έχω δει τέτοια ωραία περιγραφή.
    Μπράβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία ανάρτηση. Θα είμαι στην Ανδριανούπολη από 31 Ιουλίου έως και 4 Αυγούστου. Σκοπεύω να μεταβώ από το κέντρο της, στα σύνορα για να περάσω στην Ορεστιάδα. Δεν έχω ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος μετάβασης από τη μία πόλη στην άλλη. (Θα είμαι μόνος μου και όχι με γκρουπ)! Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Καλά να είστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ίσως η μίσθωση ενός ταξί θα ήταν μια καλή λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή