ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΟΡΗ-1 ΗΜΕΡΑ 2 ΚΑΣΤΡΑ

Πρωινό ξύπνημα σήμερα!!! Έχουμε να διανύσουμε μια απόσταση 174 χλμ από το Βουκουρέστι μέχρι το Μπράν. Θα ανεβούμε και θα θαυμάσουμε την επαρχία και τα χιονισμένα χωριά των Καρπαθίων, μέχρι να φτάσουμε στο κάστρο για να γνωρίσουμε από κοντά την ιστορία του Κόμη Δράκουλα. Υπολογίζουμε ότι σε 3 περίπου ώρες θα φτάσουμε


Σήμερα θα επισκεφτούμε το διάσημο κάστρο του δράκουλα στο Μπράν.


Το κάστρο χτίστηκε το 1212 και βρίσκεται 25 χλμ από το Μπρασόβ. (σχετική ανάρτηση http://maria-tsil.blogspot.gr/2016/10/brasov-romania.html )



Στην πραγματικότητα ο Κόμης Δράκουλας είναι ένα φανταστικό δημιούργημα των κατοίκων της Τρανσυλβανία. Στην περιοχή των Καρπαθίων έζησε από το 1431 ως το 1478, ο Βλάντ Γ΄ Τσέπες, ο οποίος σκότωνε με έναν ιδιαίτερο τρόπο (παλούκωμα) τους Οθωμανούς και στα μάτια των Ρουμάνων φάνταζε ως εθνικός ήρωας.

Σ αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, οι κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το όνομα DRACULEA δηλαδή Δράκουλας που σημαίνει γιος του Δράκου. Το έμβλημά του ταν ένας δράκος κρεμασμένος σ΄ένα Σταυρό.

Το 1897 ο συγγραφέας Μπράμ Στόκερ έγραψε ένα βιβλίο για τον Κόμη Δράκουλα και του έδωσε και κατοικία, στην περιοχή του Μπράν σε ένα όμορφο κάστρο, από εκεί έκανε τις εξορμήσεις του. Στην πραγματικότητα όμως ο Βλάντ Γ΄ Τσέπες, έμεινε σ΄μια άλλη δύσβατη περιοχή της Βλαχίας, στο κάστρο Ποιενάρι .

Αρχικά αποτελούσε οχυρό των ιπποτών αλλά τον 15ο αιώνα ήρθε στην κατοχή του Βλάντ Τσέπες. Το 1947 ήταν ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας άλλα το κομμουνιστικό καθεστώς το κατάσχεσε και αργότερα το μετέτρεψε σε μουσείο. Το 2006 το κάστρο, επέστρεψε στα χέρια της οικογένειας των Αψβούργων και συνεχίζει μέχρι σήμερα να λειτουργεί ως μουσείο. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες επιθυμούν την πώληση του, λέγεται ότι είναι το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο στον κόσμο.





Με το που το αντικρίζεις, σου κόβεται η ανάσα γιατί πρέπει να ανέβεις την ανηφόρα και τα σκαλιά μέχρι την είσοδο στο κάστρο.





Το κάστρο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου με επιβλητικούς πύργους και το εσωτερικό του αποτελείται από πολλά δωμάτια που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους, οι όροφοι με εσωτερικές σκάλες που χωράει μόνον ένας κάθε φορά, ενώ όπως μας είπε η ξεναγός τα περισσότερα έπιπλα δεν είναι τα αυθεντικά, αλλά προστέθηκαν σε διαφόρους περιόδους της ιστορίας του κάστρου, ενώ τα πιο σημαντικά έχουν αφαιρεθεί από τους ιδιοκτήτες. Στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν βεράντες, που βλέπουν στην εσωτερική αυλή με το πηγάδι αλλά αυτό που απόλαυσα πιο πολύ είναι η μοναδική θέα που προσφέρουν τα παράθυρα των εξωτερικών δωματίων. Χιονισμένο τοπίο, παγωμένα νερά και φύση ντυμένη στα άσπρα λόγω του χιονιού.



Το εισιτήριο είναι 35 leu, επιτρέπονται οι φωτογραφίες και ο χρόνος ξενάγησης στους χώρους ποικίλλει,ανάλογα με τον κόσμο που υπάρχει μέσα στο κάστρο.



Το κάστρο είναι υπέροχο, χρίζει συντήρησης αλλά θα το αγόραζα αν είχα την οικονομικά δυνατότητα, μόνο και μόνο για την υπέροχη θέση και θέα του.



Όσο για τον δράκουλα διαπίστωσα ότι υπάρχει μόνο στην φαντασία μας και στις ταινίες ......



Το κατέβασμα είναι πιο εύκολο και μια στάση στην αγορά που βρίσκεται εδώ, κάτω από το κάστρο επιβάλλεται για την αγορά παραδοσιακών ειδών και σουβενίρ αλλά και για να δοκιμάσουμε λιχουδιές, ένα λουκάνικο που σου σπάει τις μύτες και ζεστό κρασί για το κρύο, αλλά και ένα γλυκό ,το Σκαλίκι Τρντέλνικ (Trdelník) ζυμαράκι που το ψήνουν σε δυνατή φωτιά στον κύλινδρο και το πασπαλίζουν με ζάχαρη και καρύδια, αχ παναγία μου !!!!

Bran Castle (Dracula's Castle)Str. General Traian Mosoiu nr. 24, Μπράν 507025, Ρουμανία
http://www.bran-castle.com/

Είπαμε 1 μέρα 2 κάστρα.



Βουρ στο αυτοκίνητο και πάμε να επισκεφτούμε το δεύτερο κάστρο Peles (σας δίνω διεύθυνση Aleea Peleșului 2, Sinaia, Ρουμανία), απόσταση από το Μπρασόβ 44 χλμ.





Kατευθυνόμαστε προς την γραφική, ορεινή πόλη Sinaia για να επισκεφτούμε το κάστρο Peles τόπο κατοικίας των βασιλικών οικογενειών της Ρουμανίας και απαγορευμένη περιοχή για τους κοινούς θνητούς.



Χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, μεταξύ του 1873 και 1883 με εντολή του Καρόλου, πρώτου βασιλιά της Ρουμανίας, με σχέδια του Αυστριακού αρχιτέκτονα Wilhelm von Doderer και αποτελεί δείγμα γερμανικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.



Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και συντηρημένα κάστρα της Ρουμανίας, έχει 160 δωμάτια, επιφάνειας σχεδόν 3200 τετραγωνικό μέτρα και έναν κεντρικό πύργο ύψους 66 μέτρων. Σήμερα είναι επισκέψιμα τα 35 δωμάτια.









Για την κατασκευή του κάστρου, χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρο, τούβλα και πέτρα. Λέγεται, ότι έφεραν τους καλύτερους μάστορες πέτρας από την Ελλάδα και την Αλβανία για το χτίσιμό του.

Το εσωτερικό του είναι πολυτελές, χρησιμοποίησαν μάρμαρο και ξύλο. Έχει πολλά αγάλματα από μάρμαρο και γλυπτά από ελεφαντόδοντο, βλέπεις χρυσό και ασήμι στις διακοσμήσεις, υπέροχα βιτρό στα παράθυρα και τις οροφές, ενώ κρέμονται πολυέλαιοι με κρύσταλλα Mουράνο. Πολλοί πίνακες ζωγραφικής και ακριβά αντικείμενα όπως οι πορσελάνες Σεβρών συμπληρώνουν την διακόσμηση του.

Επισκεφτήκαμε το ισόγειο του παλατιού, πραγματικά είναι εντυπωσιακό. Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες εκτός και αν έχεις προβλέψει να βγάλεις ειδικό εισιτήριο, επίσης αν υπάρχει χρόνος με ένα επιπλέον εισιτήριο μπαίνεις στις αίθουσες του 1ου και 2ου ορόφου .



Εξωτερικά το κτίριο έχει 7 βεράντες, διακοσμημένες με αγάλματα, μάρμαρο και ξυλόγλυπτα αετώματα, περιποιημένους κήπους με πέτρινες βρύσες και συντριβάνια.



Περιοριστήκαμε σε βόλτες στους κήπους για να θαυμάσουμε το κτήριο εξωτερικά και ήπιαμε και ένα καφεδάκι στο καφέ που λειτουργεί στον χώρο, συνοδεία γλυκού, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής. Αγοράσαμε και ένα dvd από το κατάστημα με τα σουβενίρ ως ανάμνηση του κάστρου, αφού δεν βγάλαμε φωτογραφίες το εσωτερικό του.



Το κάστρο είπαμε ότι φιλοξενούσε την Βασιλική οικογένεια και το 1948 είχε και αυτό την ίδια τύχη με τα αλλά ακίνητα της Ρουμανίας, κατασχέθηκε από το δημόσιο. Στην συνέχεια μετά την πτώση του κομμουνισμού, παραχωρήθηκε στον ηλικιωμένο πρώην βασιλιά της Ρουμανίας Μιχαήλ, που είχε εκδιωχθεί από την χώρα και μέχρι το 1974 χρησιμοποιούνταν σαν θερινή βασιλική κατοικία, από τότε λειτουργεί σαν μουσείο.

Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη, θεωρώ ότι είναι από τα πιο όμορφα κάστρα που έχω δει!!

Έτσι λοιπόν τελείωσε η επίσκεψή μας που την ονομάσαμε 2 σε 1 δηλαδή 2 κάστρα σε 1 μέρα και μαζί τέλειωσε και το ταξίδι μας στην Ρουμανία, επιστροφή στο Βουκουρέστι και το πρωί θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου