ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-PANAYIA RUM ORTODOKS KİLİSESİ


Τα ταξίδια μου στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί να αραίωσαν τον τελευταίο καιρό, όμως δεν έχω παράπονο, έζησα όμορφες στιγμές όσες φορές ταξίδεψα σ΄αυτή την μοναδική και μεγαλοπρεπή Πόλη.

21 Νοεμβρίου σήμερα και οι αναμνήσεις με πήγαν πίσω  στην Παναγία στο Πέραν.



Η Παναγία στο Πέραν, είναι ορθόδοξος χριστιανικός ναός που έκτισε η Ελληνική κοινότητα στα τέλη του 18 ου αιώνα.
Είναι μια τεράστια και επιβλητική πεντάκλιτη Βασιλική, με υπέροχο μπαρόκ τέμπλο και πολλά ξυλόγλυπτα.
Το Σεπτέμβριο του 1955 ο ναός υπέστη καταστροφές και λεηλασίες. Επίσης έπεσε θύμα το 2003, της βομβιστικής επίθεσης του Βρετανικού Προξενείου που βρίσκεται δίπλα της. Άρχισε να λειτουργεί παλιά επίσημα στις 23-5-2003 μετά από έργα ανακαίνισης και συντήρησης του ναού ,διάρκειας 2 ετών μετά από δωρεά του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, στο οικουμενικό Πατριαρχείο.


Η εκκλησία γιορτάζει κάθε χρόνο στις 21 Νοέμβριου, τον υπόλοιπο χρόνο λειτουργεί τις Κυριακές για τους εναπομείναντες Ρωμιούς της περιοχής καθώς και τους επισκέπτες της Πόλης .




Βρέθηκα πρώτη φορά στον ναό, σε λειτουργία, την ημέρα των Θεοφανίων στις 6-1-2012 και πραγματικά ήταν από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει έως τώρα. Ευλάβεια και κατάνυξη σ' όλη την διάρκεια της λειτουργίας.

















Στις 21-11-2013 είχα την τύχη να βρεθώ ξανά στον ιερό ναό. Ήταν ήμερα γιορτής της εκκλησίας, με την παρουσία του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, πλήθους επισήμων και πιστών από την Πόλη αλλά και την Ελλάδα και το εξωτερικό.



Ημέρα των Ενόπλων δυνάμεων, η 21η Νοεμβρίου, ήταν καλεσμένοι και  κλιμάκιο του ναυτικού από την Ελλάδα.



Επίσης ο υπουργός παιδείας της Ελλάδος, ο οποίος παραβρέθηκε στην Πόλη, λόγω των εκδηλώσεων του Ζωγράφειου Λυκείου για τα 120 χρόνια λειτουργίας του και πλήθος μαθητών από την Ελλάδα που πήραν μέρος σε εκδηλώσεις του Ζωγράφειου. Το προηγούμενο βράδυ παρακολουθήσαμε μια υπέροχη εκδήλωση στο Ζωγράφειο Λύκειο, συνεργασία του Λυκείου με ελληνικά σχολεία και της αγαπημένης τραγουδίστριας, Ευανθίας Ρεμπούτσικα.













Ιδιαίτερες στιγμές η χειροτονία νεαρού ιερέα από τον Πατριάρχη μας, που θα αναλάμβανε χρέη Ιερέα σε εκκλησία του Λονδίνου. 



Όμορφες στιγμές γεμάτες δέος και συγκίνησή, σας προτείνω πάντα να κάνετε επισκέψεις σε ναούς της Πόλης για να ανάψετε ένα κεράκι και να παρακολουθείται τις λειτουργίες 
και όταν δεν τους βρίσκεται ανοιχτούς  να ζητάτε να σας τους ανοίξουν, πάντα υπάρχει ένας φύλακας εκεί κοντά.


Επίσης όταν βρίσκεστε στην Πόλη να παρακολουθείτε εκδηλώσεις των Ρωμιών της Πόλης, έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αισθανθείτε την φιλοξενία και την μεγαλοπρέπεια αυτών των ανθρώπων αλλά  και να βοηθάτε το έργο τους .

Εύχομαι και ελπίζω ,σύντομα να επισκεφτώ ξανά την Πόλη, που τόσο μου λείπει.

PANAYIA RUM ORTHODOKS KELLESI ,EMIRNEURUZ CAIKMAZI NO 26 GALATASARAY

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου