TERRACOTTA WARRIORS - ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ - Chinese stories 2009, no 5a

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ      17/7/2009                                                  
ΞΙΑΝ / ΧΙΧΑΝ- ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ


Σήμερα ξυπνήσαμε πολύ νωρίς, θα πάμε στα περίχωρα της Σιάν, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά, στην πόλη των Κινέζων πολεμιστών.


Πριν φθάσουμε, επισκεφθήκαμε  το εργοστάσιο κατασκευής πήλινων (κεραμικών). Μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους, είδαμε πως κατασκευάζονται τα πήλινα αντικείμενα και τα αντίγραφα των πήλινων στρατιωτών και στην συνέχεια  στο εργαστήριο κατασκευής πορσελάνης, είδαμε πως κατασκευάζεται ένα κινέζικο βάζο.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που τα ζωγραφίζουν. Αυτό απαιτεί σταθερό χέρι, υπομονή και πολλές μέρες δουλειάς μέχρι να ετοιμαστεί. 
Καταλάβαμε γιατί ένα αυθεντικό βάζο είναι πανάκριβο!!!!



Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την έκθεση - πωλητήριο για να αγοράσουμε τα ενθύμια και να βγάλουμε φωτογραφίες με τους πήλινους στρατιώτες, όχι τους αυθεντικούς αλλά με τα πιστά αντίγραφα τους διότι στο μουσείο απαγορεύονται οι φωτογραφίες δίπλα τους.





Τα αντίγραφα του πήλινου στρατού κατασκευάζονται και πωλούνται σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διακοσμήσουν γραφεία, σπίτια και άλλους χώρους. Σε αρκετούς στρατιώτες υπήρχαν κολλημένα τιμολόγια και χαρτάκια με διευθύνσεις έτοιμα να τα συσκευάσουν και να ταξιδεύσουν στην Αυστραλία, την  Αγγλία και την Αμερική.
Στην έξοδο της έκθεσης, τους τοίχους κοσμούν φωτογραφίες από τους διάσημους επισκέπτες που έφτασαν μέχρι εκεί, μεταξύ αυτών του πρώην προέδρου της Ελλάδας μας, του κ. Σαρτζετάκη και της συζύγου του, Φρόσως.

Αγόρασα μια όμορφη κεραμική φιγούρα Κινέζας για αναμνηστικό, όχι και τόσο φτηνή τώρα που σκέφτομαι, 30 ευρώ έδωσα.....



Σειρά  έχει το μουσείο, που είναι και ο βασικός  λόγος που φθάσαμε μέχρι εδώ!
Το 1974 ένας αγρότης, σε μια περιοχή που απείχε από την Σιάν 40 χιλιόμετρα, ανακάλυψε το τμήμα ενός αγάλματος από τερακότα, ενώ έσκαβε στο χωράφι του για να ανοίξει ένα πηγάδι, έτσι η αρχαιολογική κοινότητα βρέθηκε μπροστά σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη, ένας στρατός 8000 πολεμιστών από τερακότα, του 3ου αιώνα ήρθε στο φως.
Την εποχή κατασκευής των αγαλμάτων, βασίλευε ο Τσίν Σι Χουάνγκ, ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας.
Όταν πέθανε, ετάφη στα περίχωρα της Σιάν και μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη δεν έφερε στο φως τον τάφο του, ο οποίος βρίσκεται θαμμένος κάτω από ένα λοφώδη όγκο χώματος.
Όμως αποκαλύφθηκε ο πήλινος στρατός του, ο οποίος κατασκευάστηκε για να  τον συντροφεύει και τον φρουρεί στο αιώνιο ταξίδι του.
Φθάσαμε στον χώρο που υπάρχουν οι αίθουσες του μουσείου προκειμένου να θαυμάσουμε την μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα!
Παρακολουθήσαμε μια εκτενή παρουσίαση στο video wall με αναφορές στην κατασκευή και την ανακάλυψη του πήλινου στρατού από τον γνωστό σ΄ όλο τον κόσμο αγρότη, ο οποίος μάλιστα βρίσκεται κάθε μέρα σε μια αίθουσα του μουσείου και υπογράφει τα σχετικά βιβλία, έχει προσωπική φρουρά που δεν μας επιτρέπει να τον φωτογραφίσουμε, μόνο να τον δούμε και είναι ανώτερο στέλεχος της Κινέζικης κυβέρνησης και χαίρει εκτίμησης από όλους. Μιλάμε για μεγαλεία!

Μαζευόμαστε έξω από την πρώτη αίθουσα προκειμένου να ξεκινήσουμε την ξενάγηση στις τάφρους και διαπιστώνουμε ότι λείπει ένα άτομο!!!!!
Ποιος ? Ο Κυριάκος!!!!
Η αρχηγός  μας δηλώνει για ακόμη μια φορά ότι οποίος χαθεί αναλαμβάνει την ευθύνη να γυρίσει μόνος του στο ξενοδοχείο, στο αεροδρόμιο ή όπου αλλού είναι ο επόμενος σταθμός μας, διότι ο χρόνος στην Κίνα είναι πολύτιμος και οι αποστάσεις τεράστιες .
Άσε που οποίος χαθεί, θα έχει πρόβλημα συνεννόησης, οι Κινέζοι στην πλειονότητα δεν μιλάνε Αγγλικά, ούτε συνεννοούνται στην νοηματική!
Η ώρα περνάει και ο αγνοούμενος δεν εμφανίζεται, το φιλότιμο όμως του Έλληνα και η αγάπη για τον συνάνθρωπο, μας κάνει να ψάξουμε τον χαμένο αλλά κοσμογυρισμένο, ογδοντάρη  Κυριάκο και μετά από λίγη ώρα τον βρήκαμε να μας περιμένει σε άλλο σημείο του τεράστιου κήπου. Και όχι δεν χάθηκε απλά εξερευνούσε την περιοχή .....έτσι μας είπε!!!
Αφού άκουσε τον εξάψαλμο, μας ακολουθούσε κατά βήμα.

Μπαίνουμε στην πρώτη αίθουσα 
με τις τάφρους, την πιο ενδιαφέρουσα κατά την άποψη μου, σχεδόν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, ένα μεταλλικό κτήριο, 210 μέτρα μήκος και 60 πλάτος και 4,6 έως 6,5 μέτρα ύψος, χωρίς να στηρίζεται σε εσωτερικές κολώνες, όπου υπάρχουν τάφροι με χώμα και ξύλο και 6.000 κεραμικά είδη.










Υπάρχουν πολεμιστές ντυμένοι, έτοιμοι για μάχη, με τις λόγχες τους και διάφορα όπλα, ιππείς, αρματηλάτες και επιτελείς. Κάθε πολεμιστής έχει ύψος 1,8 μέτρα, φοράει στολή, που διακρίνει τον στρατιωτικό του βαθμό.
Τρεις σειρές από 70 πολεμιστές αποτελούν την εμπροσθοφυλακή.
Ακολουθούν 38 σειρές στρατεύματος που είναι το κύριο σώμα του στρατού.
Ο στρατός δεν εντυπωσιάζει μόνο από την πληθώρα των αγαλμάτων αλλά και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, τα αγάλματα διακρίνονται για τον ρεαλισμό τους. Οι πολεμιστές έχουν επεξεργασμένες λεπτομέρειες στο πρόσωπο, στην κόμμωση και την ενδυμασία. Οι άμαξες και τα αλόγα έχουν εξοπλισμό που μέχρι και σήμερα παραμένει ο ίδιος. Οι αναλογίες πολεμιστών και αλόγων είναι φυσικές.
Ο κάθε στρατιώτης έχει διαφορετική μορφή, διαφορετικά χαρακτηριστικά και έκφραση προσώπου.


Οι terracotta warriors ήταν ζωγραφισμένοι με υπέροχα χρώματα, σήμερα σε ελάχιστα αγάλματα υπάρχουν μικρές ποσότητες των χρωμάτων .


Κατά τις ανασκαφές όταν οι πολεμιστές ήρθαν σε επαφή με τον αέρα, οξυγονώθηκαν και καταστράφηκαν τα χρώματα. Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να βρουν νέες μεθόδους για να μην καταστρέφονται τα χρώματα και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.
Ο πήλινος στρατός βρέθηκε σχεδόν κατεστραμμένος, κεφάλια, πόδια, χέρια ήταν χωριστά και στην συνέχεια συναρμολογήθηκαν. Μέχρι σήμερα συναρμολόγησαν περίπου 1000 στρατιώτες, ενώ χιλιάδες κομμάτια βρίσκονται στις τάφρους και περιμένουν τους αρχαιολόγους....Οι ανασκαφές και οι έρευνες συνεχίζονται.


Το 1999 αναφέρθηκε ότι οι πολεμιστές τερακότα υπέφεραν από "9 διαφορετικά είδη μούχλας" που προκαλούνται από την θερμοκρασία και την υγρασία που υπάρχει στο κτήριο που στεγάζει τον πήλινο στρατό και από την αναπνοή των τουριστών.
Η εφημερίδα "Νότια Κίνα morning''αναφέρει ότι τα στοιχεία που έχουν γίνει γκρίζα, είναι η οξείδωση από την έκθεση στον αέρα, ίσως   προκαλέσει καταστροφή στα όπλα που μπορεί να πέσουν και οι μύτες και τα χτενίσματα να εξαφανιστούν. Ωστόσο οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Άλλη εφημερίδα έγραψε ότι στην επιφάνεια των στρατιωτών οι επιστήμονες ανακάλυψαν αιθάλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ρύπανση που εισάγεται από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν άνθρακα ήταν υπεύθυνη για την αλλοίωση των στρατιωτών τερακότα.


Ο σεισμός στο Sichuan, προκάλεσε κάποιες ελαφριές ζημίες σε πολλούς στρατιώτες, άλλοι έγειραν, άλλοι υπέστησαν μικρές ρωγμές.
Ρωγμές εμφανίστηκαν και σε ένα άγαλμα αλόγου.
Συνολικά η ζημιά ήταν ελάχιστη, ήδη μπήκαν στηρίγματα υποστήριξης, προκειμένου να αποφευχθούν άλλες ζημίες στο μέλλον.



Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τις υπόλοιπες αίθουσες του μουσείου με τα πολλά και μοναδικά ευρήματα αυτής της μεγάλης ανασκαφής.







Είναι γεγονός ότι η περιήγηση στους τεράστιους χώρους του μουσείου κράτησε πολλές ώρες, με πολύ περπάτημα και ορθοστασία, έφτασε όμως  στο τέλος της και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένα όνειρο των παιδικών μου χρόνων να δω από κοντά τον Πήλινο στρατό, τότε που φιλοξενήθηκε ένα τμήμα του στην Αθήνα, στην Εθνική Πινακοθήκη και δεν κατάφερα να πάω, έγινε πραγματικότητα!

Η οργάνωση του μουσείου και η παρουσίαση των σημαντικών αυτών ευρημάτων  ήταν πολύ καλή, οι Κινέζοι είναι πολύ μπροστά, η ξενάγηση επίσης αρίστη, αν και ο κόσμος ήταν λιγότερος, κάτι που είναι δύσκολο σε αυτήν την πολυπληθή χώρα θα ήταν όλα τέλεια.
Πάμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση γιατί έχουμε μπροστά μας να δούμε πολλά σε αυτήν την απέραντη και υπέροχη χώρα.







TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου