Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΙΝΑ-ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ Σ(Ξ)ΙΑΝΜετά από μια δίωρη εσωτερική πτήση με τις κινέζικες αερογραμμές,από την Καντονα , βρισκόμαστε σε διαδικασία προσγείωσης  στην Σιάν, βλέποντας από τα παράθυρα μας τους τεράστιους σε μήκος δρόμους  που συνεχώς προεκτείνονται σε μια προσπάθεια της χώρας να φτιάξει το οδικό της δίκτυο.
Προσπερνάμε τον Κίτρινο ποταμό (Χουανγκ Χο) και τους παραποτάμους του.
Ο κίτρινος ποταμός κατεβάζει πολύ λάσπη, η οποία του δίνει κίτρινο χρώμα ,λόγω διάφορων ιζημάτων μετάλλων που κουβαλάει στο διάβα του ,δεν είναι πλωτός ,όπως τα περισσότερα ποτάμια στην Κίνα, λόγω της αυξομείωσης της στάθμης και του όγκου των νερών ,είναι πολύ επικίνδυνος (πλημμύρες και καταστροφές), γιαυτό και έχουν δημιουργηθεί πολλά αναχώματα μέχρι 10 μέτρα ύψος στις κοίτες του. Πηγάζει από τα βουνά Kunlun στα υψίπεδα του Θιβέτ και εκβάλλει στην κίτρινη θάλασσα. Καθιστά τα εδάφη των περιοχών που διαρρέει εύφορα , λόγω της λάσπης που κουβαλάει αλλά και επειδή ηλεκτροδοτεί μεγάλες εκτάσεις .Εδάφη πλούσια σε παραγωγή βαμβακιού κριθαριού, οπωροκηπευτικών και άλλων αγαθών.
Επιτέλους οι ρόδες του αεροπλάνου έπιασαν έδαφος και φθάσαμε στην Σιάν, την επαρχιακή μεγαλούπολη με πληθυσμό 8.000.000 κάτοικων , την πόλη με τα πολλά μουσεία ,την πόλη του πολιτισμού.
Πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανξί και μια από τις 4 αρχαίες πρωτεύουσες της Κίνας. Είναι η πατρίδα των Τσιν, οι οποίοι δημιούργησαν την πρώτη δυναστεία που κυβέρνησε όλη την ανατολική Κίνα και για 2.000 χρόνια περίπου η καρδιά της χώρας χτυπούσε εδώ.
Είναι η παλιά πρωτεύουσα CHANG' AN (αιώνια ειρήνη) όπως αποκαλούσαν την πόλη η οποία ήταν ισχυρό κέντρο 11 δυναστειών ,μέχρι το τέλος του 10ου αιώνα. Τότε φιλοξενούσε 1.000.000 κατοίκους και ήταν η μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου, με μια μοναδική δύναμη έλξης για εμπόρους από την Αραβία και την Περσία, για τους Ινδούς μοναχούς ,τους Ιάπωνες διπλωμάτες, Κορεατες και Θιβετιανούς. Έφταναν εδώ για το εμπόριο ,ως επίσημοι εκπρόσωποι βασιλείων ή για θρησκευτικούς λόγους.
Εδώ αναπτύχθηκε ο περίφημος Δρόμος του Μεταξιού ,αφετηρία ήταν η Σιάν.
Από εδώ ξεκινούσαν και κατέληγαν τα καραβάνια με το τσάι , το μετάξι και την πορσελάνη. Το εμπόριο ήταν σε άνθηση, ο πλούτος μεγάλος ,ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας στα κοινωνικά ήθη μοναδικός. Εδώ έζησαν καλλιτέχνες, ποιητές και φιλόσοφοι.
Καλλιεργήθηκαν όλες οι επιστήμες στα είκοσι πανεπιστήμια που λειτουργούν ως και σήμερα και είναι από τα πιο σημαντικά της χώρας.
Αναπτύχθηκαν θρησκείες όπως ο Βουδισμός ,ο Ζωροαστρισμός ,ο Μανιχαϊσμός.
Οι γυναίκες απέκτησαν σημαντική θέση στην κοινωνία και οι Κινέζοι γνώρισαν φυτά και ζώα που δεν είχαν ξαναδεί, όπως το αμύγδαλο, το ροδάκινο ,το βαμβάκι , το τριφύλλι ,τα Αραβικά άλογα.
Όμως λόγω του εμπορίου επηρέασαν και τους άλλους λαούς ,όπως τους Ιάπωνες οι οποίοι αντέγραψαν 2 φορές το πολεοδομικό σχέδιο της Σιάν για να κτίσουν τις αυτοκρατορικές πόλεις Νάρα και Κιότο.
Σήμερα η Σιάν είναι κέντρο ,πολιτιστικό και εμπορικό  και αποτελεί το θησαυροφυλάκιο του Κινέζικου πολιτισμού. Εκτός από τα αξιόλογα αξιοθέατα που διαθέτει , φιλοξενεί τα κρατικά κινηματογραφικά στούντιο της χώρας ,όπου έχουν γυριστεί οι σπουδαιότερες ταινίες της 5ης γενιάς των Κινέζων σκηνοθετών.
Επίσης υπάρχουν μεγάλες κλωστοϋφαντουργικές εταιρίες και βιοτεχνίες κεραμικών που μαζί με τις γεωργικές καλλιέργειες άλλα και τον τουριστικό τομέα ,που όλο και εξελίσσεται καθιστούν την Σιάν ,σε μια από τις πιο πλούσιες πόλεις της Κίνας.

Μετά από μια όμορφη διαδρομή φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας , το GARDEN HOTEL,40 yan yin road,da yan ta,Xian ,ένα παραδοσιακό κινέζικο ξενοδοχείο ,σε στυλ παγόδα ,με έντονο το κινέζικο στυλ σε όλους τους χώρους .


Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια ,ετοιμαστήκαμε για το δείπνο και αμέσως μετά άρχισε η τρεχάλα για να προλάβουμε το καταπληκτικό θέαμα ΉΧΟΣ ΚΑΙ ΦΩΣ στο μεγαλύτερο πάρκο σιντριβανιών ,που ευτυχώς βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο μας.
Το νερό έχει αρχίσει να στροβιλίζεται πάνω κάτω, σύμφωνα με τους ήχους της μουσικής. Καταπληκτικό θέαμα ,όλοι προσπαθούμε να βρούμε μια καλή θέση για να το απολαύσουμε.
Τα νερά φτάνουν πολύ ψηλά. Κατά μήκος της απέραντης πλατείας και ανάμεσα στα σιντριβάνια ,υπάρχει κόσμος και παρότι βρέχεται δεν μετακινείται από την θέση του. Ένα υπερθέαμα μιας ώρας που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια .....αφήνεσαι ......παρακολουθείς και ακούς.......
Άξιζε τον κόπο τόσο τρέξιμο που κάναμε για να προλάβουμε!!!


Ας χαλαρώσουμε τώρα και ας συνεχίσουμε την βόλτα μας στην τεράστια πλατεία της πόλης η οποία είναι γεμάτη από δένδρα, αγάλματα και γλυπτά και πολύ μα πάρα πολύ γρανίτη, στο δάπεδο ,στα παγκάκια παντού!!!!Πίσω μας φωτισμένη η παγόδα της άγριας Χήνας που θα επισκεφτούμε αύριο.
Αρκετοί οι τουρίστες άλλα  αμέτρητοι οι Κινέζοι που κάνουν την βραδινή τους βόλτα ,άλλοι με την οικογένεια και άλλοι με τους φίλους τους. Μας παρατηρούν περίεργα και μας φωτογραφίζουν.
Σουξέ έχει η πανύψηλη φίλη Αμαλία από τα Γιάννενα ,όλοι την σταματούν  και θέλουν να την φωτογραφίσουν.
Η Αμαλία είναι καλλιτέχνης ,η φωτογράφος της παρέας μας .Φωτογραφίζει τα πάντα , απόψε όμως όλοι θέλουν να την φωτογραφίσουν!!!
Συνεχίζουμε την βόλτα στην πλατεία και βρίσκουμε υπαίθριους Κινέζους ζωγράφους ,οι οποίοι ζωγραφίζουν πορτραίτα για λίγα ευρώ, μας καλούν κοντά τους και μετά το σχετικά παζάρια κάποιοι από την παρέα αποφασίζουν να καθίσουν για να τους ζωγραφίσουν , παίρνουν θέση ,φτιάχνουν τα μαλλιά τους κατόπιν των σχετικών οδηγιών των καλλιτεχνών και  παίρνουν την καλύτερη πόζα , χαμογελούν και αρχίζει η ζωγραφική .Πλήθος κόσμος μαζεύεται γύρω ,άλλοι γελούν ,άλλοι κάνουν υποδείξεις  στους ζωγράφους ,φωνάζοντας δυνατά, στα κινεζικά, εμείς απαντούμε στα Ελληνικά και μετά από αρκετή ώρα οι καλλιτέχνες της κακιάς ώρας ,μας δείχνουν τα έργα τους!!!!!!!
Μια απογοήτευση, έπεσε πολύ γέλιο όμως ,το αποτέλεσμα ήταν κανένας να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του, όλοι έμοιαζαν με κάποιον άλλο ,ίσως τον Κινέζο Τσάκι Τσαν !!!!Κανένας δεν έμεινε ευχαριστημένος ,δεν πειράζει όμως ,τα πήραμε σαν αναμνηστικά από την Σιάν και γελάσαμε με την καρδιά μας!!
Τους ευχαριστήσαμε και φύγαμε! Δεν θα μας ξαναδούν ,ούτε πελάτες θα τους στείλουμε ......
Παρά την κούραση της ημέρας ,συνεχίζουμε την βόλτα και σταματάμε στα υπαίθρια κιόσκια της πλατείας με τα αναμνηστικά ,κάνουμε παζάρια και αγοράζουμε μικροαντικείμενα για δωράκια.
Τα μαγαζάκια αρχίζουν να κατεβάζουν τα ρολά και συνειδητοποιούμε ότι η ώρα πέρασε και πρέπει να πάμε για ύπνο. Ευτυχώς το ξενοδοχείο είναι κοντά.

Ξημέρωσε και σήμερα το πρόγραμμα έχει περιήγηση στην πόλη. Θα δούμε τα καλοδιατηρημένα τείχη της δυναστείας ,των Μινγκ.

Η πόλη περιστοιχίζεται από τείχη μήκους 14 χιλιομέτρων .Χτίστηκαν πριν 600 χρόνια (1374 με 1378) κατά την εποχή της δυναστείας των Μινγκ, στο τείχος προσθετησαν τείχη την εποχή των της δυναστείας των Τάνγκ. Δεδομένου ότι η θέση του Σιάν , ήταν στρατηγικής σημασίας ,τα τείχη ήταν πολύ ψηλά 12,5 μέτρα ύψος και το πλάτος 12-14 μέτρα. Το ανατολικό τείχος έχει μήκος  3.441,60 μέτρα ,το δυτικό τείχος 2.631,2 μέτρα, το νότιο 2.590 μέτρα και το Βόρειο είναι 3.244 μέτρα, συνολικά το μήκος φτάνει τα 11.906,80 μέτρα .
Μέχρι το τέλος του 2004 συνολικά 13,74 χιλιόμετρα τειχών αναστηλώθηκαν και συνδέθηκαν μεταξύ τους λόγω των καταστροφών που είχαν υποστεί.
Υπάρχουν προμαχώνες και 98 αμυντικοί πύργοι που αποτελούσαν ένα εξαιρετικά αυστηρό σύστημα για την στρατιωτική άμυνα της πόλης.Σήμερα θα κάνουμε περίπατο στα τείχη , κάποιοι προτίμησαν την βόλτα με διθέσια ποδήλατα και οδηγό στο όχημα τον Κινέζο ποδηλάτη και αισθάνθηκαν σαν άρχοντες της δυναστείας των Τάνγκ και άλλοι προτίμησαν την πεζοπορία και εγώ ανάμεσα σε αυτούς ,έκανα όμως μόνο 200 μέτρα και επέστρεψα  γιατί ο ήλιος ήταν ανυπόφορος και η ζεστή εξαντλητική και έχουμε μέρες μπροστά μας σ΄αυτη την τεράστια χώρα. Κάποιοι άλλοι προτίμησαν την σκιά του πύργου και απόλαυσαν την θέα των τειχών από εκεί. Εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη τα κόκκινα φανάρια που κρεμιούνται από τους φανοστάτες των τειχών και τα τύμπανα.
Συνεχίζουμε την περιήγηση της πόλης στο ιστορικό της κέντρο, στην συνοικία των μουσουλμάνων (Muslim Quarter) HUI, στην οδό Beiyuanmen. Εδώ πλανιέται το άρωμα του Ισλάμ. Κατά την περίοδο της δυναστείας των Τάνγκ ,μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων ταξίδευσαν στο δρόμο του Μεταξιού και έφτασαν μέχρι την CHANG' AN ,τότε με την υποστήριξη του αυτοκράτορα Xuanzong Tang (712-756, βασίλεψε 712-756) δημιουργήθηκε το μεγάλο τζαμί το 742.

Είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο παράδειγμα της πολιτιστικής συγχώνευσης λαών και έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές από τις Κινέζικες κυβερνήσεις. Το τζαμί έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η κινεζική επιρροή είναι εμφανής. εγώ μιναρέ στο τζαμί δεν είδα, παγίδα είδα .Είναι το μεγαλύτερο από τα τέσσερα ,εν λειτουργία ,τζαμιά στην πόλη. Καταλαμβάνει έκταση 4.000 μέτρα .
Ο Γιώργος δεν μπήκε στο τζαμί για τους δικούς του λόγους......φρόντισε όμως να κάνει γνωριμίες  και συζητήσεις  με τις νεαρές κινεζούλες που είχαν ένα μαγαζί ρούχων με μαϊμού φίρμες ,έξω από το ναό. Τώρα πως συνεννοήθηκε δεν ξέρω ,τον κατάφεραν όμως να αγοράσει 3 μπλουζάκια lacoste παρακαλώ!!!!


Συνεχίζουμε την βόλτα στην μουσουλμανική συνοικία ,με τα στενά σοκάκια και τα σπίτια που ανακαινίζονται ,η περιοχή θυμίζει Ισλάμ ,γυναίκες με μαντίλες ,άνδρες με μακριά ρούχα και καπελάκια. Μυρουδιές και εικόνες ,καθώς περιπλανιέμαι ανάμεσα στους πάγκους με τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς ,τους χαλβάδες και τα σιροπιαστά γλυκά που θυμίζουν Ανατολή!
Εστιατόρια που μαγειρεύουν ανατολίτικα φαγητά επηρεασμένα όμως και από την κινεζική κουζίνα ,τα εκθέτουν στις βιτρίνες των καταστημάτων ,έτοιμα για κατανάλωση. Τα φαγητά μαγειρεύονται σε μεγάλες κατσαρόλες στα πεζοδρόμια με κοχ -άνθρακα.
Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο ,στην παραγωγή άνθρακα και η Σιάν πρωταθλήτρια στην αιθαλομίχλη λόγω της ευρείας καύσης του άνθρακα χαμηλής κυρίως ποιότητας που παράγει διοξείδιο του θείου και άλλων ρύπων ,χρησιμοποιείται από εργοστάσια και σπίτια .Η ατμοσφαιρική ρύπανση χτυπάει κόκκινο και προβλέπεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί κατά τα επόμενα 30 χρόνια καθώς η οικονομική ανάπτυξη και οι επενδύσεις συνεχίζονται ενώ δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.


Νωρίς το απόγευμα και επίσκεψη στην 7οροφη παγόδα της Μεγάλης Χήνας ,την παλαιότερη στην χώρα, το μόνο κτίσμα της δυναστείας των Τάνγκ που σώζεται μέχρι σήμερα.Χτίστηκε το 652 και έχει ύψος 64,1 μέτρα. Ο μύθος λέει ότι μια μέρα ,μια ομάδα από αγριόχηνες πέταξαν πάνω από την Ξιάν ,ξαφνικά μια από αυτές έπεσε από τον ουρανό στην γη και πέθανε επί τόπου. Οι Μοναχοί δεν ήξεραν τι να κάνουν, είπαν ότι η αγριόχηνα ήταν ο Βούδας.Την πήραν και την έθαψαν ,στο σημείο εκείνο ανεγέρθηκε μια παγόδα ,εξ ου και το όνομα Big Wild Goose Pagoda.Η περιοχή είναι βουδιστικό μοναστήρι ,περνάμε έξω από τους ευωδιαστούς, από τα πολλά αρωματικά στικ, τους πολλούς χώρους λατρείας αφιερωμένους στον Βούδα , τους περιποιημένους κήπους ,ενώ παντού ακούγεται μουσική και στους αιθέρες πετάνε πολύχρωμοι χαρταετοί ,δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο πέταγμα τους και αγοράζουμε μερικούς για να τους πετάξουμε όταν θα έρθουμε στην Ελλάδα.


Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε ο ναός που ήταν αφιερωμένος στον Βούδα , στους τοίχους του υπάρχει ζωγραφισμένη  η ιστορία του ,από την ημέρα που γεννήθηκε ,την διαδρομή της ζωής του μέχρι τον θάνατό του, την Νιρβάνα . Οι τοιχογραφίες είναι διακοσμημένες με νεφρίτη και πολύτιμους λίθους.
Η ξεναγός μας ,η Εύα, βρήκε την ευκαιρία να μας μιλήσει για τον Βουδισμό "ο Βούδας δεν είπε λατρέψτε με ,είπε σώσε τον εαυτό σου ,την ψυχή σου,σώσε τον εαυτό σου από τον πόνο! Ο Βουδισμός δεν είναι θρησκεία είναι ιδεολογία και όχι η κυρίαρχη. Η κυρίαρχη ιδεολογία στην Κίνα είναι ο Κομφουκισμός".
Σε ερώτηση γιατί στο στήθος του υπάρχει η μια ανάποδη σβάστικα μας είπε ότι το σύμβολο προέρχεται από την Ινδία και συμβολίζει τον Κύκλο της Ζωής.
Ωραία και η σημερινή μας περιήγηση ώρα όμως για το δείπνο ,θα συνεχίσουμε για ένα ποτό και θα παρακολουθήσουμε το φημισμένο και μοναδικό σ΄ολη την Κίνα θέαμα χορού και μουσικής ,που αφηγείται την ιστορία της δυναστείας των Τανγκ (TANG DYNASTY SHOW). Εκπληκτικό το θέατρο, υπέροχος χώρος και  το θέαμα καταπληκτικό. Κουστούμια ,σκηνικά ,ήχος ,μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές παίρνουν Άριστα 10!!!!   (υπάρχει σχετική ανάρτηση  http://maria-tsil.blogspot.gr/2016/03/41.html )


Γυρίζουμε στο ξενοδοχείο με τις καλύτερες εντυπώσεις ,πρέπει να ξεκουραστούμε γιατί θα ξυπνήσουμε νωρίς ,αύριο έχει σειρά η επίσκεψη μας στην σημαντική ανακάλυψη των Κινέζων ,τον ΠΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ.

μείνετε συντονισμένοι στα DREAMS AND TRIPS ,σε καινούργια ανάρτηση θα ταξιδέψουμε  μαζί στα περίχωρα της Σιαν ,στην περιοχή των Κινέζων πολεμιστών.

西安, πιν-γιν: Xī'ān, Χσι'αν

Σημείωση: οι φωτογραφίες είναι της συνταξιδιώτισσας Αμαλίας Λαμπρή τις οποίες μου έδωσε μετά το ταξίδι στην Κίνα το 2009 ,είχα την ατυχία να αγοράσω μια κάρτα μνήμης από ένα κατάστημα σε  αεροδρόμιο της Κίνας και η κάρτα μου χάλασε με αποτέλεσμα όλες μου οι φωτογραφίες να καταστραφούν.