Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΕΤΤΑΛΗ ΠΕΤΡΑ


Τα λατομεία της Χασάμπαλης βρίσκονται κοντά στο Συκούριο Λάρισας, στους πρόποδες του Κισσάβου.


περιοχή Χασάμπαλης  (φωτο από google) 


Η λειτουργία τους  άρχισε τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια και ήταν γνωστά για την εξόρυξη του πράσινου λίθου της Θεσσαλίας, της πράσινης Θετταλής πέτρας όπως την αποκαλούσαν.

Γνωστή η πέτρα και ως verde antico δηλαδή αρχαίο πράσινο, κατά την περίοδο  της αναγέννησης, με κύριο διακινητή εκείνη την εποχή τους Ιταλούς.

πράσινη Θετταλή πέτρα (φωτο από google)

Ο θεσσαλικός λίθος, ήταν πολύ καλής ποιότητας και πανάκριβος παρ' όλα αυτά έγινε γνωστός στον κόσμο και διακόσμησε πολλά παλάτια και εκκλησίες, των ρωμαίικων, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.

Οι κίονες της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ύψους 8,5 μέτρων είναι από πράσινο λίθο. Επίσης τον βρίσκουμε στο Τοπ Καπί.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Στην Ιταλία τον συναντάμε σε πολλά μνημεία, στους πεσσούς της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, την Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina), την Σάντα Μαρία Ντι Πόπολο στη Ρώμη, στο παλάτι του Αδριανού στο Τίβολι της Ρώμης, στον άγιο Βιτάλιο στην Ραβένα.



εκκλησία Αγίου Μάρκου στην Βενετία (φωτο από google)

Την πράσινη  Θετταλή πέτρα τοποθέτησαν στο ανάκτορο Alcazar στην Σεβίλλη της Ισπανίας, στο μαυσωλείο στην Τυνησία, στο Grecian Hall του  Pavlosk Palace στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Ο πράσινος λίθος ταξιδεύει μέχρι την Κούβα στο Trinidad, από τους Ισπανούς με με την μορφή μεγάλης πλάκας για την κατασκευή μεγάλου τραπεζιού.



Russia:Pavlovsk Palace interior, Grecian hall (φωτο από google)

Στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, στο παλάτι του Γαλέριου, στο ναό της Αχειροποίητου, στον Άγιο Δημήτριο. Επίσης στην Αμφίπολη της Μακεδονίας στην βασιλική των Φιλίππων, στην περιοχή της Λάρισας στον Άγιο Γεώργιο του χωριού Δομένικο, επίσης 3 σπασμένοι κίονες πράσινης λίθου βρέθηκαν στα παράλια του Αγιοκάμπου.



ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΔΟΜΕΝΙΚΟ  (φωτο από google)



ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 


    Σήμερα κίονες της πράσινης λίθου φιλοξενούνται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Για πολλά χρόνια τα λατομεία της Χασάμπαλης δεν λειτούργησαν
, τα έθεσαν σε λειτουργία ξανά το 1896 μια εταιρεία αγγλικών και στην συνέχεια Ιταλικών και Ελληνικών συμφερόντων ενώ οριστικά σταμάτησαν να λειτουργούν το 1985.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη τους και να καταστούν επισκέψιμα  από τον κόσμο, ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς .

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου