Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΝΣΤΑΣΙΑΣ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΜετά από μια πολύωρη πτήση ( Αθήνα - Ρώμη - Μπουένος Αιρες) αποφασίσαμε να μην πάμε στο ξενοδοχείο για ξεκούραση αλλά μια  βόλτα στην αργεντίνικη εξοχή .Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια φάρμα της περιοχής και τους γκαουτσο ,τους Αργεντινούς καουμπόηδες ,τα σύμβολα της επανάστασης και των αγώνων της χώρας για την απελευθέρωση από τους Ισπανούς.
Ασχολούνται με την εκτροφή ζώων , βοδιών ,χοίρων και αλόγων στα μεγάλα αργεντίνικα αγροκτήματα ,τις ενστασιας όπως λέγονται.
Η ήμερα μας πέρασε χαλαρά απολαμβάνοντας την ηρεμία της εξοχής, βόλτες με αλόγα για τους πιο τολμηρούς και με καρο για τους υπόλοιπους στις απέραντες εκτάσεις του αγροκτήματος ,όπου καλλιεργούνται σιτάρι, σόγια , καλαμπόκι και αλλα φυτά .


Μετά το μεσημεριανό μπάρμπεκιου ,με ποικιλία κρεάτων ,τεράστιες μπριζόλες (τσουλετας) ,μορσιγια (λουκάνικο με κιμά), κρεατοπιτακια  κ.α. και την συνοδεία  αργεντίνικου κρασιού είδαμε το υπέροχο show των γκαουτσο με τα αλόγα ,συγκινηθήκαμε από την αγάπη του ανθρώπου στα άλογα του αλλά και την υπακοή του ζώου στον αφέντη του και απολαύσαμε την
αργεντίνικη μουσική  που έπαιξε με την κιθάρα του ,ο γεράκος γκαουστο με το πλατύγυρο καπέλο.

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

EL ATENEO-BUENOS AIRES-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Η βόλτα  ,σήμερα μας οδήγησε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία του κόσμου το «El Ateneo» το όποιο βρίσκεται στην οδό Santa Fe Avenue 1860, στο Buenos Aires της Αργεντινής. 

Πρόκειται για ένα κτήριο κόσμημα το οποίο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Pero και Torres Armengol και αρχικά λειτούργησε ως θέατρο που λεγόταν Teatro Gran Splendid ( από το Μάιο του 1919).

Το θέατρο είχε χωρητικότητα 1.050 θέσεων , και εκεί οργανώνονταν πολλές παραστάσεις με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής ,καθώς και εμφανίσεις καλλιτεχνών του tango όπως οι Carlos Gardel, Francisco Canaro , Roberto Firpo και Ignacio Corsini.Αν σηκώνεις τα μάτια σου ψηλά εντυπωσιάζεσαι από την οροφή του με τις frescos παραστάσεις του και τις γύψινες διακοσμήσεις. Οι τοιχογραφίες έγιναν από τον Ιταλό καλλιτέχνη Nazareno Orlandi .
Το 1929 μετατράπηκε σε κινηματογράφο και το 2000 ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου και μετατράπηκε σε ένα από τα 10 ωραιότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο.Το θέατρο άλλαξε όψη ,τα καθίσματα και τα θεωρεία αντικαταστάθηκαν από βιβλιοθήκες , ενώ η αυλαία στο κέντρο παρέμεινε και σήμερα λειτουργεί ως καφέ.Κάποια από τα θεωρεία μετατράπηκαν σε χώροι μελέτης όπου μπορείς να καθίσεις και να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο.


Όλοι οι όροφοι έχουν μεγάλη ποικιλία βιβλίων, κάθε είδους ,ενώ στο ισόγειο λειτουργούν χώροι με δίσκους μουσικής ,ημερολόγια και καλόγουστα αναμνηστικά από την χώρα της Αργεντινής.
Ένα κτήριο έργο τέχνης που αξίζει να επισκεφτείς και να περιηγηθείς κλέβοντας λίγο από την αίγλη του παρελθόντος.
Μπήκα και βγήκα αρκετές φορές στο κτήριο ,για να το χορτάσω και να το φωτογραφίσω και αν τα φέρει η τύχη και ξαναβρεθώ στο Μπουένος Άιρες σίγουρα θα το επισκεφτώ ξανά  .....