CLEMENTINUM-ΠΡΑΓΑ

Clementinum 




 
Αν βρεθείτε στην Πράγα (Τσεχία) σας προτείνω να επισκεφτείτε την βιβλιοθήκη Clementinum (Klementinum στα Τσέχικα) μια από τις καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.








Μετά το κάστρο, πρόκειται για το δεύτερο πιο μεγάλο συγκρότημα κτιρίων, 200.000 τετραγωνικά μέτρα, στην Πράγα. 
Περιλαμβάνει την Εθνική και την Δημοτική βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο. 
Το παρεκκλήσι  του Αγίου Κλήμεντος,  τον 11 αιώνα μετατράπηκε σε Δομινικανό μοναστήρι και το 1556 σε κολέγιο Ιησουιτών. Στην συνέχεια το 1773 η αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα της Αυστρίας ίδρυσε την βιβλιοθήκη και το πανεπιστήμιο.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ



Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει πολλά και σπάνια, ιστορικά βιβλία και συγγράμματα της τσέχικης λογοτεχνίας, άλλα αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η κατασκευή της σε μπαρόκ ρυθμό, με ξύλινη επένδυση και πολλές τοιχογραφίες στην οροφή, εξώστες γεμάτοι με βιβλιοθήκες και πολλοί γεωγραφικοί και αστρονομικοί υδρόγειοι, πολλά αστρονομικά και άλλα όργανα σε γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. 
Αλχημιστές, αστρονόμοι ίσως....και ο Χάρι Πότερ πέρασαν από εδώ.....

 MIRROR CHAPEL




Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το παρεκκλήσι στο ισόγειο, το mirror chapel που σήμερα το χρησιμοποιούν σαν χώρο συναυλιών και εκδηλώσεων.

MERIDIAN HALL

 Το Meridian Hall βρίσκεται στον 2ο όροφο, εκεί η ξεναγός του μουσείου θα σας εξηγήσει πως μελετούσαν τα αστρονομικά φαινόμενα. 

διάφορα όργανα



Εκεί θα βρείτε το ασανσέρ, για να ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του αστρονομικού πύργου όπου ο Κεπλερ και ο Τιχο παρατηρούσαν το σύμπαν και προσφέρει την καλύτερη θέα στην πόλη και το κάστρο από ψηλά ! Οσοι έχετε αντοχές και είσαστε πιο γυμνασμένοι ανεβείτε από την σκάλα. 

Επειδή οι περιηγήσεις στο κτήριο γίνονται με την συνοδεία ξεναγού του μουσείου, με περιορισμένο αριθμό ατόμων κάθε φορά, φροντίστε όταν βγάλετε εισιτήριο το οποίο κοστίζει 220 CZK  να κλείσετε ραντεβού ώστε να μην χάσετε τον χρόνο σας περιμένοντας.
Δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες στους εσωτερικούς χώρους.


θέα από τον αστρονομικό Πύργο
αστρονομικός Πύργος

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο συγκρότημα, θα το βρείτε εύκολα Clementinum 
Διεύθυνση: Marianske Namesti 5, Πράγα, Τσεχική Δημοκρατία




TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου