ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΡΟΛΟΙ - ΠΡΑΓΑ

Σήμερα θα επισκεφτούμε το σύμβολο της παλιάς πόλης της Πράγας το Αστρονομικό ρολόι , Ορλόι - Orloj όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, μια λέξη που είναι παράφραση της ελληνικής ωρολόγιον.



Κάθε μια ώρα πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο νότιο τμήμα του παλιού δημαρχείου της πόλης για να δει και να ακούσει πως χτυπά το Αστρονομικό Ρολόι ,το οποίο βρίσκεται πάνω στον πύργο . Δεν πρόκειται για ένα  κτύπημα ρολογιού που σημαίνει πως απλά αλλάζει η ώρα αλλά για μια τελετουργία του χρόνου ,που συμμετέχουν ένας κόκορας ,ο χάρος αλλά και οι άγιοι Απόστολοι .



Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή ,το ρολόι ήταν ιδέα του Νικολάου ντε Κανταν το 1410 και τελειοποιήθηκε από τον ωρολογοποιό  Χαντους το 1490 και τον Γιαν Ταμπορσκι το 1557,είναι ένα ρολόι μοναδικό στο είδος του αφού τύφλωσαν τον δημιουργό του για να μην γίνει όμοιο του.
Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού
, το οποίο καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μετά από βομβαρδισμό των Γερμανών στην Πράγα ,όπου το Δημαρχείο κάηκε ολοσχερώς από την φωτιά .


Δείχνει τρεις ανεξάρτητες κινήσεις σε συμφωνία με το γεωκεντρικό σύστημα: Την ημερήσια και την ετήσια κίνηση του Ήλιου, καθώς και τις φάσεις της Σελήνης.
Έχει τρία διαφορετικά χρώματα. Το μπλε που συμβολίζει τη μέρα, το μαύρο τη νύχτα, το καφέ το πρωί και το απόγευμα. Στο κέντρο του είναι η Γη.


Μετρά τρία διαφορετικά είδη χρόνου: Στον εξωτερικό κύκλο 24 αραβικοί αριθμοί δείχνουν την παλιά τσεχική ώρα, όπου η μέρα αρχίζει από τη δύση του ήλιου.
Στο γαλάζιο κύκλο 12 Βαβυλωνιακοί αριθμοί μετρούν μόνο την ημέρα.
Ο κύκλος με τους λατινικούς αριθμούς δείχνει τη σύγχρονη ώρα.
Το ρολόι  εχει στην κορυφή του μια αψιδωτή καμάρα, στη οποία υπάρχει μία μικρή εσοχή διακοσμημένη με ένα χρυσό πετεινό.

Η τελετουργία του χρόνου ,την οποία κάθε ημέρα παρακολουθεί πλήθος επισκεπτών είναι μοναδική.

Πρώτα ο Χρόνος, με τη μορφή του Χάροντα, τραβά το σκοινί με το δεξί του χέρι, ενώ ταυτόχρονα αναποδογυρίζει την κλεψύδρα άμμου που κρατά στο αριστερό του χέρι, δείγμα σημαδιακό της μετρήσεως του χρόνου που περνά. Εκείνη τη στιγμή ανοίγουν τα δύο μικρά παραθυρόφυλλα και οι Απόστολοι κινούνται αργά σχηματίζοντας κύκλο με επικεφαλής τους τον Απόστολο Πέτρο. Στο τέλος της επιδείξεως ο πετεινός λαλεί και το Ρολόι σημαίνει την ώρα.

Συμμετρικά του ρολογιού παρατηρούμε 4 αγαλματίδια, δύο αριστερά και δυο δεξιά.
Από τα δεξιά αγαλματίδια, το ένα συμβολίζει την Επιστήμη με τη μορφή ενός λόγιου που κρατά ανοικτό βιβλίο, ενώ το άλλο την `Ερευνα με τη μορφή ενός αστρονόμου που κρατά ένα μικρό τηλεσκόπιο στο αριστερό του χέρι.

Αριστερά απεικονίζεται το Εμπόριο και η Δικαιοσύνη ως τιμωρός άγγελος με την ασπίδα στο δεξί χέρι και το σπαθί στο αριστερό.
Ομοίως, 4 αγαλματίδια υπάρχουν ανά δύο αριστερά και δεξιά της πλάκας του Αστρονομικού Ρολογιού.
Από τα αριστερά αγαλματίδια, το πρώτο συμβολίζει τη Ματαιοδοξία, που κοιτάζεται σε έναν καθρέπτη, ενώ το δεύτερο αντιστοιχεί στην Απληστία, που απεικονίζεται συμβολικά με το μεσαιωνικό της πρότυπο, τον Εβραίο τοκογλύφο.

Δεξιά, η Λαγνεία αντιπροσωπεύεται από τη μορφή του Τούρκου, που στρέφει το κεφάλι του προς διάφορες πλευρές, ενώ όπως είπαμε τη μορφή του Χρόνου αντιπροσωπεύει ο Χάροντας, με τη μορφή του σκελετού, ο οποίος με την κλεψύδρα ρυθμίζει τα χρόνια που περνούν, ενώ ταυτόχρονα με το δεξί του χέρι σφίγγει το σκοινί που τραβώντας το κινεί το ρολόι .

Μετά το λάλημα του πετεινού που ανακοινώνει την αλλαγή της ώρας μην ξεχάσετε να ανεβείτε με το ασανσέρ στην κορυφή του πύργου για να δείτε την πολη από ψηλά.




Το θέαμα και το χτύπημα του ρολογιού μπορείτε να το παρακολουθήσετε από τις 9 το πρωί μέχρι στις 11 το βράδυ ,ενώ στον πύργο  μπορείτε να ανεβείτε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

TRIPS AND DREAMS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου